Foarte mulți români trăiesc cu impresia că o ceașcă de cafea dimineața este revigorantă și oferă energie pentru ziua care începe. Potrivit doctorului Virgiliu Stoenescu, această idee trebuie „demascată” pentru că, în realitate, efectul este invers.
Majoritatea românilor au obiceiul de a bea o ceașcă de cafea imediat după ce se trezesc. În realitate, este unul din cele mai nepotrivite moduri de a începe ziua.
De fapt, oamenii de știință sunt de acord că a bea cafea pe stomacul gol dimineața poate fi total contraproductiv, cu rezultate nefaste pentru restul zilei. La rândul lui, medicul Virgiliu Stroescu spune că ceașca de cafea de dimineață creează de fapt o falsă iluzie a stării de energie dorită. „Cea mai mare idioțenie dimineața e să bei o cafea”, spune el.
„Trebuie să demascăm această idee. Un cal e obosit. Merge, merge și poate chair cade jos. Ce să faci ca să îl trezești. Cumperi un bici și dai în el. Biciul dă energie calului? Nu îi dă energie, îi fură rezervele, că el are rezerve, dar nu e timp. Dacă bei cafea, ea scoate rezervele, ti se pare că ești grozav, dar le ai consumate”, a declarat medicul, potrivit stiripesurse.
„Te scoli dimineața obosit, bei o cafea, ai energie, nu mai ai nici poftă de mâncare. După două ore cazi lat. Nu aveți ceva de mâncare? Cea mai bună hrană energetică dimineața sunt cerealele”, a continuat Stroescu.
Specialiștii nu spun că trebuie renunțat total la cofeină. Dar ea trebuie ingerată la momentul potrivit al zilei, pentru că atunci are efect energizant. Dimineața, este total ineficientă și chiar inutilă, scrie Grazia.
Când se trezește dimineața, corpul uman produce un hormon numit cortizol. Acesta stimulează energia și ajută la stimularea organismului. Acest lucru înseamnă că o cafea este inutilă în acest moment al zilei.
De fapt, pe lângă faptul că este inutilă dimineața, cofeina are chiar un impact asupra producției de cortizol. Prin urmare, pentru a evita o scădere a energiei, se recomandă ca o cafea să fie băută la mijlocul dimineții, în jurul orei 10.00. Pentru că în jurul acestei ore nivelul de cortizol tinde să scadă.
Cafeaua este o băutură bogată în antioxidanți, cu puține calorii, care poate fi benefică pentru sănătate dacă este băută în cantitatea și la ora potrivite. Consumul de cafea este, de asemenea, considerat că protejează ficatul, reduce riscul de cancer și de boli neurodegenerative și are efecte antiinflamatorii. În fine, reduce cu 30% riscul de calculi biliari.
Dar cafeaua prezintă și riscuri pentru sănătate. Dacă este consumată în exces, aceasta poate afecta calitatea somnului și chiar accelera îmbătrânirea pielii, potrivit unor experți. Dimineața, organismul produce cortizol (hormonul stresului), care este același hormon stimulat de consumul de cafea.
Organismul ajunge să aibă un exces de acest hormon, ceea ce poate duce la un nivel de stres excesiv de ridicat și poate avea un impact asupra greutății. Acest lucru ar favoriza stocarea grăsimii în zona abdomenului.