News

Grindina și vântul puternic au făcut ravagii în mai multe orașe din România

Grindina și vântul puternic au făcut ravagii în România în mai multe orașe din țară, existând chiar cazuri în care acoperișul blocurilor a fost smuls de vânt.
02.07.2023 | 14:42
Grindina si vantul puternic au facut ravagii in mai multe orase din Romania
Grindina și vântul puternic au făcut ravagii. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Au fost afectate de grindină și vânt puternic orașele din sud-vestul țării, unde rafalele de 75 de kilometri pe oră au făcut prăpăd, cum este și cazul orașului Reșița. Cu toate acestea meteorologii vorbesc despre un nou val de caniculă care paște țara noastră în săptămânile ce vor urma.

Grindina și vântul puternic au făcut ravagii în mai multe orașe din România

La Reșița, vântul a smuls acoperișul unui bloc și a dărâmat un stâlp de electricitate care a avariat mai multe mașini. Specialiștii ANM transmit că oamenii vor fi nevoiți să se obișnuiască cu această vreme capricioasă. Potrivit Antena 3, potopul a făcut ravagii în Reșița în doar câteva minute.

ADVERTISEMENT

Au fost rafale de peste 75 km/h care au creat pagube mari în mai multe cartiere din oraș. Așadar, un bloc de patru etaje a rămas fără acoperiș, iar un stâlp de electricitate a fost doborât și a distrus mai multe mașini parcate în apropiere. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, însă doar norocul a făcut ca oamenii să scape fără să ajungă la spital.

”Aleea Trandafirilor, parcarea mare. Maşini avariate, 5-6 aproximativ. A căzut acoperişul de la blocul 12A, stâlp de iluminat”, povestește un localnic din Reșița, speriat de cele văzute. Cum se întâmplă de obicei, canalizările nu au mai făcut față în centrul orașului, iar străzile au fost și ele inundate.

ADVERTISEMENT

Nu a scăpat de potop nici localitatea Lupeni din Hunedoara, unde pământul a fost acoperit de un strat de grindină. Paradoxal, acolo unde nu a plouat a fost caniculă, iar mai multe orașe din țară, inclusiv Bucureștiul, au înregistrat temperaturi de 38 de grade Celsius. Așadar, o vreme a extremelor.

În urmă cu patru zile, directorul ANM Elena Mateescu explica aceste fenomene în direct la Antena 3. ”Vorbim în continuare, la nivelul țării noastre, de fenomene de instabilitate atmosferică până mâine dimineață la ora 3:00. O atenționare meteorologică ce vizează partea de vest, nord-vest, nord a țării, acolo unde ne așteptăm în continuare la averse torențiale, cantități de apă pe segmente scurte de timp care pot depăși 20-25 l/mp, izolat peste 30-40 l/mp. Vânt și ploi în aproape toată țara

ADVERTISEMENT

Vorbim și de intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 de km/h, iar până mâine seară la ora 23:00, o informare meteorologică pentru că instabilitatea va fi de interes și pe parcursul zilei de mâine, în special în partea de vest, centru și nord a țării, după care și în zona de sud și sud-est, aceleași fenomene meteorologice de instabilitate specifice și cantități de apă de peste 15-25 l/mp.

Mâine dimineață vom actualiza această alertă meteorologică pentru că precizăm faptul că fenomenele vor continua, iar din punct de vedere termic, dacă astăzi am mai avut valori de temperaturi care au depășit 31…32 de grade, mâine valorile de temperaturi vor scădea semnificativ, cel mult 19…28 de grade Celsius, pentru că în intervalele cu precipitații cu siguranță regimul de temperaturi va fi unul, în cea mai mare parte a țării, chiar ușor sub normele datei din calendar.

ADVERTISEMENT

Joi nu putem conta pe mari variații în ceea ce privește regimul termic, 20…29 de grade. Într-adevăr, luna lui Cuptor, ziua de sâmbătă, va aduce din nou o vreme în încălzire pentru că maximele se vor apropia de pragul unei zile de caniculă, 34 de grade Celsius. Cu siguranță vom vorbi în continuare, la începutul lunii iulie, de disconfort termic în creștere, deoarece temperaturile ridicate asociate cu gradul mare de umezeală vor crea această stare de disconfort termic și de temperaturi resimțite cu mult mai mari”, transmitea Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT