News

Guvernul României va aproba protocoalele de aderare a Suediei și Finlandei la NATO

Guvernul României va aproba în ședința de miercuri, 13 iulie, un proiect de lege prin care va ratifica protocoalele de aderare a Suediei și Finlandei la NATO.
12.07.2022 | 23:59
Guvernul Romaniei va aproba protocoalele de aderare a Suediei si Finlandei la NATO
Guvernul României se pregătește să accepte aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Protocoalele au fost semnate la Bruxelles pe 5 iulie, însă fiecare stat membru NATO trebuie să ratifice acest protocol ca semn al acceptării noilor membri ai alianței.

Suedia și Finlanda, tot mai aproape de NATO

”Prin ratificarea acestor protocoale, România îşi exprimă consimţământul pentru ca Finlanda şi Suedia să devină a 31-a, respectiv, a 32-a ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice.

ADVERTISEMENT

Integrarea acestor state, ancorate ferm în valorile comunităţii euroatlantice şi cu o capacitate considerabilă de a consolida securitatea Alianţei, va fi un câştig strategic valoros pentru Alianţă“, se arată în actul normativ.

După ce toate statele membre NATO vor îndeplini procedurile legale interne, protocoalele vor intra în vigoare, conform StirileProTV.

ADVERTISEMENT

Suedia și Finlanda nu trebuie să își facă emoții pentru modul în care România va privi aderarea țărilor nordice la NATO. Cu toate acestea, aderarea la NATO poate fi problematică în condițiile în care Turcia își poate folosi dreptul de ”veto” pentru a se opune acestei mutări strategice. Turcii îi acuză pe nordici că adăpostesc și susțin teroriști kurzi, însă aceste probleme s-ar putea rezolva în săptămânile următoare.

De asemenea, România va discuta miercuri un proiect de lege privind aderarea României la ”Convenția cu privire la înregistrarea obiectelor lansate în spațiul extraatmosferic”.

ADVERTISEMENT

Agenţia Spaţială Română va înfiinţa şi administra registrul naţional al obiectelor lansate în spaţiul extraatmosferic. Totodată, în ședință se vor introduce noi criterii de ocupare a unor posturi cheie din sănătate, precum ”manageri, directori executivi şi directori executivi adjuncţi ai Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene şi a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, directori generali, directori medicali, medic-şef”, conform sursei citate.

Mai mult, în aceeași sedință va fi aprobat un ajutor de 10 milioane de euro pentru Moldova, așa cum i-a fost promis Chișinăului în 5 aprilie, la Berlin. Ministerul de Externe este inițiatorul acestui demers.

ADVERTISEMENT
Tags: