News

Hackerii au atacat site-ul Ministerului Apărării! Ministrul Gabriel Leș neagă informațiile – UPDATE

03.07.2019 | 12:18
Hackerii au atacat siteul Ministerului Apararii Ministrul Gabriel Les neaga informatiile  UPDATE

Hackerii au atacat site-ul Ministerului Apărării! Reprezentanții instituției n-au mai avut ce face și au fost nevoiți să deconecteze totul de la rețea. Oamenii din minister spun că informațiile confidențiale pe care le dețin nu sunt în pericol. Totuși pentru a fi remediată situația, cei din cadrul comandamentului atacurilor cibernetice din cadrul MApN lucrează cu specialiștii de la CERT RO.

Update, ora 13.43: Gabriel Leș, șeful MaPN, spune că nu este vorba despre un atac al hackerilor, ci doar despre o defecțiune minoră a serverelor.“Nu a fost un atac informatic astăzi la serverele Ministerului Apărării Naţionale. Se pare că a fost doar o defecţiune minoră a serverelor noastre, se pare că informaţia a circulat mai devreme decât am apucat noi să vedem exact care a fost situaţia ce a dus la această eroare”, a declarat Gabriel Leş, într-o conferinţă de presă la MApN. El a precizat că pe site-ul ministerului nu există informaţii clasificate şi nu a existat un pericol de scurgere a informaţiilor.

Hackerii au atacat site-ul Ministerului Apărării!

STIRE INITIALA: Chestionat despre această problemă, ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat că încă nu are informații privind autorii atacului. „Este un atac în această zi. Este vorba despre site-ul ministerului. La noi rețelele sunt specializate. Partea publică este fără informații clasificate, vă dați seama. nu există pagube, nu avem probleme. Cred că deja site-ul e funcțional.

La acest moment, nu, dar în scurt timp o să am informații despre cei care au făcut acest lucru. O să încercăm să aflăm cine a stat în spatele acestor atacuri”, a spus ministrul Apărării, Gabriel Leș. Cert este că în acest moment, dacă doriți să accesați pagina ministerului veți găsi strict un mesaj. „Acest site nu poate fi accesat” se arată pe pafina MAPN pe care se mai spune că adresa de IP nu poate fi identificată.

Hackerii au atacat site-ul Ministerului Apărării! Site
Interfața mapn.ro înainte de atacul hackerilor. Sursa foto – mapn.ro

Ce reacție au avut autoritățile

Acesta nu este un caz izolat. În urmă cu câteva săptămâni, sistemele informatice ale mai multor spitale din țară au fost afectate de atacuri cibernetice. SRI-ul a precizat atunci că de vină ar hackeri chinezi. „Au fost luate în calcul luând orele la care hackerii chinezi au fost activi și indiciile lăsate în mesajele de răscumpărare”, a precizat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații.

„Neavand o lege a securitatii cibernetice nu putem afla de infectii ale sistemelor decat daca ne anunta cel infectat. Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Carbunesti”, au mai spus cei de la SRI

Tags: