News

Haosul cardurilor de energie continuă. USR vrea ca plata să fie făcută direct de Guvern în contul furnizorilor

Haosul cardurilor de energie ia amploare, astfel că USR vrea să scoată din ecuație Poșta Română când vine vorba de plata facturilor.
23.02.2023 | 16:09
Haosul cardurilor de energie continua USR vrea ca plata sa fie facuta direct de Guvern in contul furnizorilor
Cardul de energie complică viața românilor. Foto: FB Guvern
ADVERTISEMENT

În prezent 3.5 milioane de români care au fost eligibili pentru carduri, sau cel puțin cei care le-au primit deja, au mari bătăi de cap în a face plata facturilor. Oamenii stau la cozi interminabile de ore pentru a plăti o factură.

Haosul cardurilor de energie continuă

Nu toți reușesc, pentru că poștașii par depășiți de situație și nu știu cum să proceseze aceste plăți, în condițiile în care instructajul acestora a fost sumar, de doar 30 de minute. Cert e că USR vrea să modifice legea în speranța că viața oamenilor va fi mai ușoară.

ADVERTISEMENT

Concret, conform Antena 3, amendamentul USR a fost votat azi în Comisia pentru tehnologia informației și a comunicațiilor din Camera Deputaților, însă e cale lungă până când legea ar putea fi schimbată, dacă majoritatea parlamentară va accepta acest lucru.

Amendamentul prevede ca facturile la energie să fie plătite direct de Guvern în contul furnizorilor, fără să mai existe intermediarul de acum, Poșta Română. “Este drum lung , însă de partea cealaltă este ceva ce nu prea funcționează.

ADVERTISEMENT

Ceea ce am propus noi prin acest amendament, de când a apărut în dezbatere publică, este ca pentru 3,5 milioane de beneficiari din totalul de patru, acea categorie pentru care se știu toate detaliile, Ministerul Fondurilor Europene – în loc să transfere banii asociați facturilor către Poșta Română, unde oamenii să stea la coadă prin procedura cu copia după toate documentele – să transfere banii direct în contul furnizorului, pentru că statul român știe care este furnizorul de gaz și de electricitate pentru cei care sunt consideraţi beneficiar de sprijin.

Ar putea să facă transferul online direct furnizorilor de energie, care ar modifica factura oamenilor care beneficiază de card de energie, aplicând un discount corespunzător celor 700 RON în factura lunii următoare, astfel încât nu s-ar mai duce nimeni nici la Poștă.

ADVERTISEMENT

Motivul este acela că oamenii care beneficiază de card de energie nu sunt toți foarte în cunoștință de cauză. Am fost și eu ieri la poștă în orașul meu, la Târgu Jiu. Erau oameni care se uitau și așteptau niște informații, trebuiau să meargă la xerox ori să facă copii după factura de gaz, de curent, copie după buletin.

După aceea stăteau la o coadă unde nu înțelegeau exact ce trebuie să facă. Procedura asta nu funcționează și dovada este următoarea: în prima zi când a fost aglomerație, Poșta Română a procesat în toată țara la 13.000 de astfel de plăți şi sunt patru milioane de oameni care beneficiază de cardurile de energie“, a transmis deputatul USR Radu Miruţă, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Așadar, USR crede că soluția ar rezolva problema a peste 3.5 milioane de români care nu se descurcă cu plata facturilor. Sau, mai bine spus, Poșta Română nu se descurcă cu asistența pe care ar trebui să o acorde în această situație ieșită din comun.

“Problema respectivă nu este pentru cei 500.000 de oameni, ci pentru cei 3,5 milioane de oameni. Și, atunci, propunerea noastră era ca pentru cei 3,5 milioane de oameni să se facă plata instant între Guvern și furnizori, pentru că toate detaliile acestea există, iar pentru restul de 500.000 de oameni să se continue procedura prin Poșta Română cu poștașul sau cu oamenii care vin la poștă. Adică una e să fie 500.000 de oameni care stau în procedura aceasta, alta e să fie și ceilalți 3,5 milioane pentru care nu e nevoie de așa ceva”, a completat Radu Miruţă.

ADVERTISEMENT