Sporturi

11 secrete ale lui Horia Tecău. De ce a ajuns tenismenul un model pentru sportivii din România

Horia Tecău este, cu cele 25 de titluri ATP de dublu cucerite în carieră, plus cel de dublu mixt de la Australian Open 2011, cel mai aureolat tenismen român în activitate. El a rescris istoria...
12.07.2015 | 09:08
11 secrete ale lui Horia Tecau De ce a ajuns tenismenul un model pentru sportivii din Romania

Horia Tecău este, cu cele 25 de titluri ATP de dublu cucerite în carieră, plus cel de dublu mixt de la Australian Open 2011, cel mai aureolat tenismen român în activitate. El a rescris istoria sîmbătă, devenind primul compatriot învingător la Wimbledon din 1973 încoace, atunci cînd Ilie Năstase a luat titlul de dublu alături de Jimmy Connors.

Perechea Horia Tecău-Julien Rojer, cap de serie numărul 4, a cîştigat, sîmbătă, turneul de la Wimbledon la dublu, după ce a învins în finală cuplul Jamie Murray-John Peers, favorit 13, scor 7-6 (5), 6-4, 6-4. Click vă prezintă cîteva lucruri mai puţin cunoscute despre jucătorul nostru.

1. Îi place în România

Chiar dacă a stat în SUA timp de 7 ani, revine în România de cîte ori poate, pentru că, aşa cum spune el, aici e casa lui. “În zilele libere sau în vacanţă prefer să vin acasă. Sînt sătul de călătorii, de bagaje aşa că vin doar să mă relaxez. Prietenii chiar mă ceartă că nu mă văd mai des cu ei”, recunoaşte Tecău, care chiar dacă e crescut la Constanţa, e născut la Braşov.

2. Actor în piesa jucătorilor

De trei ani e actor în piesa pusă în şcenă de jucătorii din ATP la tradiţionalul spectacol care se ţine la Monte Carlo. A jucat numeroase roluri de-a lungul timpului. Repetiţiile se fac seara, după antrenamente sau meciuri, scenetele fiind insipirate din fapte reale din circuit. Spectatori sînt alţi jucători din circuitul ATP.

VIDEO de vis! Tecău, CAMPION la Wimbledon şi NUMĂRUL 1 în lume!

3. Ce face în timpul liber

În puţinul timp liber care îi rămîne, Horia înceacă să-şi umple timpul în cel mai plăcut mod. Nu e mare fan fotbal, dar se uită la meciurile din Liga Campionilor. Cu toate astea, nu face parte din gaşca tenismenilor înnebuniţi după meciurile disputate pe play-station, aşa cum sînt Andy Murray, Rafael Nadal, David Ferrer, Feliciano Lopez şi alţii. “Eu nu le am deloc cu jocurile. De nici un fel, Nici pe  play-station, nici pe calculator. Ca să mă relaxez găsesc lucruri de făcut în camera de hotel, citesc, mă uit la filme. În avion citesc, ascult muzică şi mă uit la filme. Cînd sînt în ţară, nu deschid televizorul. Nu vreau să mă încarc cu informaţie inutilă”, spune el.

4. Este îndrăgostit de Miami

Chiar dacă nu ştie exact ce va face şi unde se va stabili după terminarea carierei de jucător, Horia spune că oraşele lui favorite din străinătate sînt Melbourne, Sydney şi Miami. “În acest ultim oraş, chiar aş vrea să am un loc al meu în care să mă întorc în vacanţă”, recunoaşte Horia. În perioada junioratului a petrecut mai mult timp acolo, iar acum revine în fiecare iarnă pentru o lună de cantonament, alături de partenerul său de dublu, dar şi de fraţii Andy şi Jamie Murray.

5. Este fan al formaţiei FC Barcelona

În 2008 şi 2009 s-a antrenat la Barcelona şi a avut chiar ocazia de a merge la cîteva meciuri. Din ţară, ţinea cu Farul.

6. Ziua perfectă pentru Horia Tecău

O zi perfectă pentru constănţean ar fi pe o plajă, la soare, 30 de grade, valuri înalte şi un cocktail.

7. Are o coleţie de filme

Ca orice jucător de tenis care se respectă, şi Horia are o coleţie de filme. Deseori face schimb cu ceilalţi sportivi. Actorii preferaţi sînt Penelope Cruz şi Leonardo di Caprio.

8. A debutat în modelling

Cînd a jucat la Chennai, în 2008, a debutat în modelling, alături de Nikolai Davidenko, elveţianul Yves Allegro, partenerul lui de atunci. Totul s-a întîmplat la petrecerea jucătorilor.

9. Contre cu adversarii

Un om foarte liniştit pe teren şi în afara lui, Horia a fost scos din pepeni de-a lungul timpului de un singur jucător: spaniolul Tommy Robredo. “Am avut controverse cu Tommy Robredo, la Wimbledon 2010, şi apoi la Beijing 2011, pentru gesturi nesportive. În China, l-am învins în meci direct, iar jocul era gata-gata să continue şi în afara terenului”, mărturisea Tecău într-un interviu pentru Adevărul.

10. Investeşte doar în el

A cîştigat, doar din tenis, peste 2 milioane şi jumătate de dolari, dar Horia nu a investit în nimic material încă. “Cea mai bună investiţie pentru mine e în mine, în pregătire, în sănătate. Peste cîţiva ani o să văd ce voi face cu banii cîştigaţi”, mărturisea anul trecut Horia pentru Click.

11. Primul antrenament a fost la 5 ani

A început să joace tenis la 5 ani şi 8 luni. La 14 ani a primit o bursă în SUA şi a încheiat un contract de impresariat cu firma IMG. S-a antrenat în SUA, inclusiv la academia lui Nick Bolletieri.

Sursă: click.ro