Sporturi

VIDEO de vis! Tecău, CAMPION la Wimbledon şi NUMĂRUL 1 în lume: “Ştiam că e anul nostru. Visez la US Open acum!”

UPDATE 13 iulie, ora 22:00 / Horia Tecău a vorbit despre victoria de la Wimbledon la venirea în ţară: "Am fost o echipă foarte puternică. Mă gîndeam că e anul nostru, ştiam că e anul...
13.07.2015 | 22:00
VIDEO de vis Tecau CAMPION la Wimbledon si NUMARUL 1 in lume Stiam ca e anul nostru Visez la US Open acum
ADVERTISEMENT

UPDATE 13 iulie, ora 22:00 / Horia Tecău a vorbit despre victoria de la Wimbledon la venirea în ţară: “Am fost o echipă foarte puternică. Mă gîndeam că e anul nostru, ştiam că e anul nostru, dar a fost dificil. Euforia va dura mult timp după acest turneu. Acum visez la US Open, dar pînă acolo vreau să ajut naţionala în acest weekend în Cupa Davis. Cu tot respectul pentru Lindstedt e pentru prima dată într-o finală de Grand Slam cînd am simţit altceva, cînd am simţit că putem să ne impunem”, a declarat Horia Tecău la venirea în ţară.

******************************************

Horia Tecău şi-a îndeplinit visul vieţii, acela de a triumfa pe iarba londoneză de la Wimbledon. După 3 finale pierdute şi cîte alte nopţi nedormite a venit şi succesul.

ADVERTISEMENT

Serviciul monstruos al românului, loviturile năprasnice din spatele terenului completate de un partener agil, rezistent la presiune ca Jean Julien Rojer, au fost reţeta succesului pe iarba de la All England Club. 

FABULOS!!! TECAU E NOUL LIDER MONDIAL!!!! VEZI ANUNTUL DE DUPA FINALA DE LA WIMBLEDON!!!

Dublul Tecău/Rojer a cîştigat în trei seturi, 7-6, 6-4, 6-4 meciul împotriva favoriţilor gazdelor Jamie Murray şi John Peers. Fratele mai mic al lui Andy, aclamat de un stadion întreg nu a putut să facă faţă taifunului de la serviciu numit Horia Tecău şi nici agilului Rojer, care a rupt iarba de la fileu.

ADVERTISEMENT

Coşmarul celor 3 finale

O victorie la Wimbledon a fost marele of al lui Horia Tecău. Finalele pierdute între anii 2010 şi 2012 l-au marcat pe român şi toată lumea se întreba dacă va mai avea vreo şansă. În anul 2010, Tecău a ajuns pentru prima dată în ultimul act la All England Club în 2010. Alături de Robert Lindstedt, a avut un an foarte bun, încununat de această calificare în finală.

VIDEO AICI CU REZUMATUL FINALEI

Nu a fost nici o tragedie înfrîngerea în faţa cuplului Melzer/Petzschner. Dublul austriaco-german a avut un serviciu senzaţional, care nu a putut fi combătut. S-a încheiat cu scorul de 6-1, 7-5, 7-5, însă rezultatul a fost dătător de speranţe.

ADVERTISEMENT

Un an mai tîrziu, Horia Tecău şi Robert Lindstedt au jucat ultimul act cu fraţii Bryan, parcă eterni lideri mondiali şi cu siguranţă cea mai bună pereche de dublu din toate timpurile. Gemenii americani au avut şi ei un parcurs perfect. Din păcate pentru Horia, a fost din nou o finală fără nici o oportunitate.

VEZI SUS ÎN GALERIE FOTO POZE CU TURNEELE CÎŞTIGATE DE HORIA TECĂU 

Mike şi Bob s-au impus cu 6-3, 6-4, 7-6 şi obţineau al doilea titlu pe iarba londoneză. Tecău şi Lindstedt nu au fost afectaţi de acest eşec şi parteneriatul lor a rămas unul puternic. Cei doi s-au calificat în finala din 2012 şi de această dată s-au schimbat datele.

ADVERTISEMENT

Finala era împotriva unor jucători fără un mare background în competiţiile importante, Jonathan Marray şi Friedrik Nielsen. Un britanic şi un danez care erau de puţin timp împreună pe terenul de tenis. Aceasta a fost înfrîngerea care a durut. Marray şi Nielsen au prins o zi fantastică, au profitat de orice scăpare a dublului româno-suedez şi au învins în 5 seturi, 4-6, 6-4, 7-6, 6-7, 6-3.

Revanşa din 2015

Înfrîngerea din 2012 de la All England Club a însemnat destrămarea celui mai bun dublu cu participare românească al deceniului, Horia Tecău încercîndu-şi şansa cu Max Mîrnii din anul 2013. Nu a fost să fie nici cu bielorusul şi din anul 2014, Horia joacă alături de olandezul Jean Julien Rojer.

Parteneriatul e unul fructuos şi  în anul 2015 a devenit legendar. Chimia extraordianară dintre cei doi, comunicarea excelentă şi îmbinarea calităţilor pe care le au aceşti doi jucători au făcut ca dublu Rojer şi Tecău să fie unul dintre cele mai bune din lume.

Turneul din 2015 de la Wimbledon nu a fost uşor şi cei doi au avut de trecut prin două meciuri infernale de 5 seturi. Poate testul suprem a fost în semifinale cînd Horia Tecău a avut un meci uluitor împotriva partenerului său de la juniori, Florin Mergea. A fost o confruntare epică închieată în setul decisiv cu 13-11.

Finala a fost o demonstraţie de forţă. Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au cîştigat turneul de la Wimbledon fără a pierde nici un punct pe propriul serviciu. Horia Tecău a izbucnit în lacrimi la final şi şi-a îndeplinit visul de o viaţă. Nu mai contează finalele pierdute, Horia Tecău e campion la Wimbledon.

Campion după 13 ani

La începutul anilor 2000, Tecău şi Mergea erau doi dintre cei mai promiţători juniori din tenis. Cei doi au fost vîrfurile de lance al generaţiei lor. În anul 2002, Tecău şi Mergea cîştigau finala de dublu a turneului de la Wimbledon, reuşind să treacă de Rasheev Ram şi Brian Baker.

Un an mai tîrziu, cei doi români au cîştigat din noul turneul de juniori după o victorie 7-6(7-4), 7-5 împotriva australienilor Adam Feeney şi Chris Guccione. În 2003, Florin Mergea a cîştigat şi la simplu juniori la Wimbledon.

Cei doi au fost advesari 12 ani mai tîrziu în semifinalele turneului londonez. În 2015, Tecău şi Rojer au trecut după un decisiv de foc în faţa lui Mergea şi Bopanna cu 13-11 în setul decisiv.

Reţeta succesului

Ce a fost mai bine în 2015 decît în celelalte ediţii? Într-un cuvînt, serviciul. E şi principala armă a “dubliştilor”. Însă, pentru Tecău şi Rojer a fost arma mortală la Wimbledon 2015. Momentele decisive au fost hotîrîte de serviciul celor doi.

În finală s-a văzut cel mai bine serviciul letal. Deşi la început le-a tremurat racheta, după primele 3 game-uri ale finalei nu au existat mingi de break pentru Murray şi Peers.

Însă ar fi mult prea simplu ca reţeta succesului să fie doar serviciul. Probabil cel mai important ingredient a fost colaborarea excelentă. Tecău şi Rojer au fost o echipă şi asta le-a adus primul titlu din carieră la Wimbledon.

După 42 de ani

Horia Tecău este primul român după 42 de ani care se impune la Wimbledon. Ultima victorie la All England Club a fost tot la dublu masculin. În 1975, Ilie Năstase şi Jimmy Connors au cîştigat trofeul după o finală de 5 seturi, 3-6, 6-3, 6-4, 8-9(3), 6-1 cu John Cooper şi Neale Fraser.

Pentru Ilie Năstase turneul de la Wimbledon rămîne unul al regretelor. “Nasty” a pierdut două finale la All England Club cu Stan Smith în 1972 şi Bjorn Borg în 1976.

 Al doilea turneu de Grand Slam

Pentru Horia Tecău, victoria de la All England Club este al doilea turneu de Grand Slam pe care îl cîştigă. În anul 2012, Tecău s-a impus în turneul de dublu mixt de la Australian Open.

În 2012, Tecău şi americanca Bethanie Mattek-Sands au cîştigat cu 6-3, 5-7, 10-3 finala împotriva dublului Leander Paes/Elena Vesnina. 3 ani mai tîrziu a venit succesul de la Wimbledon alături de Jean Julien Rojer.

Pentru dublul româno-olandez urmează o vacanţă. Din luna august va începe US Open Series, o perioadă cu două turnee Masters şi Grand Slam-ul de la US Open.

“Sînt extrem de fericit. Au fost două săptămîni minunate pentru noi. În această dimineaţă au apărut cîţiva nervi, fiindcă era a patra finală şi le pierdusem pe celealte. Am vrut să o abordez altfel, să iau fiecare şansă ivită, să joc aşa cum îmi doresc şi să mă bucur de experienţa pe care o aveam în faţă.  Mi-am spus că trebuie să-l joc ca pe un meci obişnuit şi să executăm planul. Ei au început foarte bine partida şi a trebuit să luptăm. De cînd am cîştigat tiebreak-ul, totul a mers în direcţia noastră” – Horia Tecău.

ADVERTISEMENT
Tags: