Sporturi

Hotărârea care poate schimba ordinea mondială a sportului. TAS nu mai are ultimul cuvânt

05.09.2018 | 21:09
Hotararea care poate schimba ordinea mondiala a sportului TAS nu mai are ultimul cuvant

Curtea de Apel din Bruxelles a emis hotărârea care poate schimba ordinea mondială a sportului. Există decizii care deschid căi care, până în acel moment, erau necunoscute sau mai bine spus interzise. Faimoasa lege Bosman este cel mai bun exemplu pentru ceea ce un eșec poate revoluționa lumea sportului. La 29 august, Curtea de Apel din Bruxelles a dat o hotărâre care atacă în mod clar impunitatea de care se bucură Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS). De acum înainte, hotărârile TAS nu sunt superioare celor ale oricărei alte instanțe civile. Adică, federațiile nu pot sancționa sportivii sau cluburile cu opinia TAS în mână ca singurul argument.

TAS - locul unde se dădea verdictul în sport. Aşa arată sediul Tribunalului Sportiv de la Lausanne. Peste TAS nimeni nu mai putea lua nici o decizie
TAS – locul unde se dădea verdictul în sport. Aşa arată sediul Tribunalului Sportiv de la Lausanne

 Decizia vine ca urmare a unei plângeri depuse de clubul elvețian Searing impotriva FIFA, pentru a interzice utilizarea fondurilor de investiții în conducerea clubului, inclusiv transferurile. Acum, Curtea de Apel îi dă dreptul, punând capăt multor decizii care s-au întors. În acest fel, de acum încolo, TAS nu mai are ultimul cuvânt. Orice organism de conducere al sportului mondial poate fi acționat în justiție în orice instanță, cu condiția ca reglementările să fie supuse legii și să fie recunoscute.

De la Bruxelles poate veni hotărârea care poate schimba ordinea mondială a sportului

Hotărârea în cauză vine după o plângere adresată FIFA, însă consecințele nu se termină, deoarece pot atinge direct alte federații internaționale sau naționale. Pentru condamnarea a ceea ce consideră o ingerință în drepturile omului, au aplicat acordul privind Drepturile Omului și Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, care vorbește despre obligația unui judecător independent de a fi înstare să emită sentinţe în raport cu normele care figurează în tratatele europene.

CITEŞTE ŞI

Hotărârea a avut loc ca urmare a sosirii fondurilor de investiții (TPO) în fotbal, dar perspectivele în cazurile de dopaj ar putea suferi, de asemenea, o revenire totală și absolută. Există multe cazuri de dopaj pe care diferite instanțe le-au declarat nule prin diferite proceduri, dar sancțiunea sportivă continuă să fie în vigoare după eșecul TAS. Acum, situaţia se schimbă, iar ultimul cuvânt nu mai este instanța de sport.

Ce spun spaniolii de la Iusport

După cum arată site-ul Iusport, Curtea de Apel consideră că: “FIFA și UEFA nu pot contesta faptul că soluția aleasă de instanță ar putea permite ca orice regulament FIFA sau UEFA să fie contestat în fața jurisdicțiilor oricărei țări, de asemenea, direcționând acțiunea împotriva națională deoarece aceasta ar împiedica așteptările legitime ale FIFA și UEFA de a fi acționate în fața organelor jurisdicționale elvețiene. Într-adevăr, soluția derivă din natura internațională (la nivel mondial pentru FIFA, UEFA pentru Europa) a activităților acestor părţi și a structurii piramidale de organizare a sportului, astfel încât să participe la cele mai înalte nivele de asociații internaționale, cum ar fi federațiile naționale “.

CITEŞTE ŞI

Dacă lucrurile vor merge în această direcţie este clar că vom avea un nou moment marcant pentru sport, un moment care poate fi interpretat în fel şi chip, pentru că este evident un lucru: adevărul în privinţa împărţirii dreptăţii în sport nu va putea niciodată să se afle de o singură parte şi au fost destule situaţii când TAS a avut şi decizii corecte, nu a comis doar erori sau vhiar dacă au existat nu au fost intenţionate.

Tags: