Fotbal international

„IL Luce” și-a salvat sezonul european. Cele mai importante victorii ale lui Mircea Lucescu în Liga Campionilor. Video

10.12.2020 | 12:22
IL Luce sia salvat sezonul european Cele mai importante victorii ale lui Mircea Lucescu in Liga Campionilor Video
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu a obținut prima victorie în această ediție de UEFA Champions League, la meciul cu numărul 140 în competiție, într-un moment extrem de important pentru antrenorul român, care este contestat de suporterii lui Dinamo Kiev.

Mircea Lucescu a reușit prima victorie în acest sezon de UEFA Champions League în meciul cu Ferencvaros, echipă antrenată de fosta mare glorie a clublui din capitala Ucrainei, Serghei Rebrov, și a salvat sezonul european, reușind calificarea în primăvara Europa League.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu are amintiri extraordinare din Liga Campionilor, unde a obținut victorii în fața celor mai importante echipe din Europa, precum Barcelona, Real Madrid, Milan sau Chelsea. „Il Luce” a antrenat în Champions League pentru prima oară pe Galatasaray, după care a calificat-o în grupe pe rivala Besiktas, apoi a făcut istorie cu Șahtior Donetk, iar sezonul trecut a fost pe banca lui Zenit Sankt Petersburg.

Cele mai importante victorii ale lui Mircea Lucescu în Liga Campionilor: Galatasay Istanbul – AC Milan 2-0

Mircea Lucescu a antrenat în Champions League pentru prima oară pe Galatasaray, după care a calificat-o în grupe pe rivala Besiktas, apoi a făcut istorie cu Șahtior Donetk. Ultima aventură pe banca unei echipe de club, înainte de a prelua pe Dinamo Kiev, a fost pe banca lui Zenit Sankt Petersburg.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai importante victorii ale lui Mircea Lucescu în UEFA Champions Leauge a fost în fața lui AC Milan. Lucescu a preluat-o pe Galatasaray în 2000 și a dus-o pânâ în sferturile Ligii Campionilor. A fost eliminat de Real Madrid, dar și-a luat revanșa câștigând o Supercupă a Europei în fața ,,galacticilor”.

Milanul avea atunci o echipă în care Paolo Maldini era căpitan și din care mai făceau parte Shevchenko, Leonardo sau Luigi Sala. Meciul a avut loc pe data de 3 martie 2001 și a fost una dintre cele mai mari suprize din acea ediție. Galata a terminat pe locul doi în grupă, cu 1o puncte, la egalitate cu liderul Deportivo la Coruna.

ADVERTISEMENT

În același an, Galatasaray a încheiat pe locul secund în campionatul Turciei, fiind depășită de rivala Fenerbahçe, în timp ce în sezonul următor, Galatasaray a ajuns în faza secundă a Ligii Campionilor și a devenit campioană a Turciei.

Urmează o victorie cu 3-2 împotriva ,,Galacticilor” de la Real Madrid

Tot în același an 2001, în luna aprilie, Galatasaray-ul antrenat de Mircea Lucescu avea să întâlnească în faza următoare a competiției pe Real Madrid, o echipă care la acea vreme era numită ,,Galacticii”, datorită abundenței de staruri în echipă și a sumelor amețitoare plătite pe jucători.

ADVERTISEMENT

În primul meci, Galatasaray a reușit să câștige cu 3-2, o victorie extraordinară ținând cont de diferența de valoare, dar mai ales de buget.

În returul de pe Santiego Bernabeu, echipa lui Mircea Lucescu a pierdut cu 3-0 și a fost eliminată din competiție, însă în ciuda acestor performanțe, Lucescu a fost demis la finalul sezonului, fiind înlocuit cu Fatih Terim.

Chelsea – Beșiktaș 0-2

Pentru tehnicianul român, urmează perioada la Beșiktaș, cu care reușește cele mai mari performanțe în Turcia și pentru care va fi recunoscut și adorat mulți ani.

Pe 1 octombrie 2003, Beșiktașul lui Mircea Lucescu reușește o victorie de senzație în fața echipei multimilionarului Roman Abramovich, chiar pe Stamford Bridge. Beșiktaș va termina însă grupa pe locul al treilea cu 7 puncte, unul mai puțin față de Sparta Praga, și 6 față de liderul Chelsea.

https://www.youtube.com/watch?v=eiI21lkKX0g

În sezonul 2003–04, Beşiktaş a fost eliminată în faza grupelor Ligii Campionilor, dar a terminat pe locul trei și a mers în Cupa UEFA, unde a pierdut în fața Valenciei, care avea să câștige trofeul în acel an.

Victorii de prestigiu cu FC Barcelona, la Donețk și chiar pe Camp Nou

După victoria în fața lui Real Madrid, Lucescu a reușit să o învingă și pe Barcelona, chiar în două rânduri: pe 7 decembrie 2004 la Donețk, scor 2-0, și pe 9 decembrie 2008, scor 3-2 chiar pe Camp Nou.

Deși Șahtior reușea o victorie remarcabilă cu Barcelona, termina grupa doar pe locul 3, cu 6 puncte, la 4 distanță de Barca și 7 de liderul AC Milan.

În 2008, Șahtior făcea parte dintr-o grupă cu Barcelona, Sporting Lisabona și Basel. Mircea Lucescu avea să termine atunci pe locul al treilea, cu 9 puncte, 4 mai puține față de Barcelona și 3 față de Sporting, în timp ce Basel făcea doar un punct. Puteți urmări rezumatul partidei aici.

Șahtior Donețk – Arsenal 2-1

Seria victoriilor remarcabile ale lui Mircea Lucescu pe banca ucrainienilor continuă în 2010 cu „tunarii” londonezi. Pe 3 noiembrie 2010, ,,minerii” aveau să câștige acasă cu Arsenal, scor 2-1, reușind să producă o nouă surpriză.

Șahtior avea să câștige grupa, după ce a reușit nu mai puțin de cinci victorii, suferind o singură înfrângere, într-o grupă din care mai făcea parte Arsenal, care s-a calificat de pe locul doi, Sporting Braga și Partizan Belgrad.

Șahtior – AS Roma în optimile Ligii Campionilor, 2-6!

În faza următoare, echipa lui Mircea Lucescu avea să treacă și de AS Roma și ajungea în premieră în sferturile Ligii Campionilor, unde era spulberată de Barcelona, scor 6-1 la general.

În meciul tur de pe Olimpico, echipa lui Mircea Lucescu reușește un meci extraordinar și câștigă cu 3-2:

Ba mai mult, în meciul retur din Ucraina, Șahtior o va zdrobi cu 3-0 pe Roma, calificându-se în premieră în sferturile de finală ale competiției.

https://www.youtube.com/watch?v=1lYK9CaQX5c

Șahtior – Chelsea 2-1

Mircea Lucescu reușește o nouă victorie în fața celor de la Chelsea Londra, de data aceasta pe teren propriu, scor 2-1, pe data de 23 octombrie 2012, într-o perioadă în care londonezii aveau o super echipă și un buget uriaș, incomparabil mai mare.

Acest meci a fost vital pentru ucrainieni în perspectiva calificării, după ce Șahtior și Chelsea au terminat la egalitate cu câte 10 puncte, iar calificarea s-a decis în funcție de meciurile directe, în timp ce Juventus a câștigat grupa cu 12 puncte.

Șahtior avea să fie eliminată apoi de Borussia Dortmund, după 3-3 în tur și 0-3 pe stadionul celor din Dortmund.

Cea mai zdrobitoare victorie a lui Mirea Lucescu în istoria participărilor în Liga Campionilor: BATE Borisov – Șahtior 0-7

Cea mai categorică victorie a lui Mircea Lucescu în istoria participărilor sale din postura de antrenor în UEFA Champions League a fost cea în fața bielorușilor de la BATE Borisov.

Pe 21 octombrie 2014, Șahtiorul lui Mircea Lucescu reușea cea mai zdrobitoare victorie din acel sezon al Ligii Campionilor, după 0-7 în deplasare, în Belarus.

Șahtior făcea parte atunci dintr-o grupă cu FC Porto, Athletic Bilbao și BATE Boriov. Ucrainienii aveau să termine pe grupa pe locul doi, cu 9 puncte, 5 mai puține față de Porto. În faza următoare, Mircea Lucescu avea să fie zdrobit tot cu 7-0 de către Bayern Munchen.

ADVERTISEMENT
Tags: