Life

Imaginea care l-a cutremurat pe Christian Sabbagh pe frontul din Ucraina: „Am în minte copilul care era ținut de mamă, de o mânuță”

Christian Sabbagh a trecut granița cu Ucraina chiar la începutul războiului, în luna martie. Jurnalistul a descris ce a văzut acolo și ce l-a marcat cel mai tare.
07.07.2022 | 11:20
Imaginea care la cutremurat pe Christian Sabbagh pe frontul din Ucraina Am in minte copilul care era tinut de mama de o manuta
Christian Sabbagh, reporter și prezentator la Kanal D. Foto: Kanal D/ Instagram
ADVERTISEMENT

Christian Sabbagh a fost profund marcat de dramele refugiaților din Ucraina, jurnalistul deplasându-se la începutul lunii martie în țara spre care și-a mutat atenția o lume întreagă.

Christian Sabbagh, marcat de ce a văzut în Ucraina

Jurnalistul a experimentat un război, pe vremea când era un copil, în Liban. Prezentatorul Știrilor Kanal D a făcut o paralelă cu războiul civil libanez, cel pe care l-a trăit pe propria piele.

ADVERTISEMENT

Inițial, Christian Sabbagh nu a primit acordul producătorilor de a pleca dincolo de Vama Siret, însă, încăpățânat cum îl știm, acesta nu s-a putut abține și a vrut să vadă realitatea de pe teren.

Sabbagh nu a mai ținut cont de faptul că și-ar fi putut pune viața în pericol. A mers în Ucraina și a stat de vorbă cu oamenii care fugeau din calea bombelor, fiind extrem de marcat de ceea ce a văzut.

ADVERTISEMENT

Primul lucru care l-a impresionat a fost să vadă valul de oamenii care au reușit să fugă. Suferința, spune jurnalistul, este vizibilă imediat ce te apropii de graniță, indiferent prin ce parte ai trece spre Ucraina.

„Mi-am dorit să trec dincolo, peste graniță. Suferința o vezi încă de la graniță și, pe măsură ce înaintezi în Ucraina, este tot mai intensă. Vedeam sute de mașini care se întindeau pe zeci de kilometri așteptând să treacă granița.

ADVERTISEMENT

Oameni care de zile întregi stăteau în acea coadă fugind din calea războiului, cu copii mici, rămași fară apă și mâncare. Era un ger năpraznic. Mulți își abandonaseră mașinile și, prin frigul acela îngrozitor, o luaseră pe jos”, și-a amintit Christian Sabbagh, vorbind despre primul său contact cu războiul din Ucraina, pentru FANATIK.

„Acei copii, la ora aceea, ar fi trebuit să fie acasă”

„Bărbați pe care îi vedeai luandu-și rămas bun de la soții și copii, gândindu-se dacă se vor mai revedea vreodată. Daca e să mă opresc la o singură imagine care mi-a atrasa atenția, aceasta este cea a unei mame care avea un rucsac în spate, un copil în brațe și unul de mână.

ADVERTISEMENT

Era noapte, frig, începuse să ningă și am în minte copilul care era ținut de mamă de o mânuță și în cealaltă avea o păpușică. M-am gândit că acei copii, la ora aceea, ar fi trebuit să fie acasă, în pat, la căldură, în siguranță, să meargă la grădiniță, nu să ia calea exilului”, ne-a mai povestit, cu durere în glas, Christian Sabbagh.

„În Liban este un război civil care este infinit mai dureros”

Există vreo asemănare între conflagrația din Ucraina și cea din Liban? Sabbagh spune că durerile sunt exact aceleași și, în ambele conflicte, vorbim despre războaie între frați.

„Războiul, oricum l-ai privi, din orice perspectivă, este urât! Sunt și diferențe, dar și asemănări.

În Liban este un război civil care este infinit mai dureros și mai periculos decât și-ar putea imagina cineva. Acolo nu știi cum, când și de unde va începe. În Ucraina, unde războiul a lovit atât de crunt, poți să intuiești din ce parte va porni un un atac.

În ambele cazuri este un război fratricid, pentru că ucrainienii au conviețuit cu rușii sute de ani. Războiul din Ucraina are alte forme, este un război hibrid. Este și un război informațional extraordinar, o explozie de fake news…”, a adăugat Christian Sabbagh.

Christian Sabbagh prezintă Știrile Kanal D, de luni până vineri, de la ora 19:00.

ADVERTISEMENT