Sport

S-a stabilit meciul la care se va utiliza pentru prima oară în România sistemul VAR. Echipele vor evolua cu trofeul pe masă

Sistemul VAR va fi operațional în România foarte curând. Coordonator din partea LPF a procesului de implementare a tehnologiei video, fostul arbitru Marius Avram a anunțat care va fi meciul la care va fi folosit.
23.02.2022 | 09:35
Sa stabilit meciul la care se va utiliza pentru prima oara in Romania sistemul VAR Echipele vor evolua cu trofeul pe masa
Situații de joc analizate în timp real în camera VAR. Sursa foto: frf.ro
ADVERTISEMENT

Ceea ce toți finanțatorii și antrenorii din țara noastră așteaptă încă de anul trecut devine realitate. Implementarea sistemului de arbitraj video (VAR) a intrat în linie dreaptă.

Fostul arbitru Marius Avram, desemnat de Liga Profesionistă de Fotbal să coordoneze implementarea VAR și pregătirea arbitrilor în acest sens, a anunțat meciul care va beneficia în premieră de asistența video.

ADVERTISEMENT

Marius Avram: ”E un plus pentru orice campionat”

Cei mai mulți, dacă nu toți, conducătorii cluburilor de fotbal din Casa Pariurilor Liga 1, sunt convinși că sistemul VAR este salvarea fotbalului românesc.

Coordonatorul programului de implementare și instruire a arbitrilor, Marius Avram, este la rândul lui de acord că arbitrajul video va aduce un plus de credibilitate în competiția internă.

ADVERTISEMENT

Avram a oferit și primele detalii despre perioada în care acesta va deveni operațional. Primul meci va fi unul cu trofeul pe masă.

”Pot să spun că totul este pe parcursul normal, VAR-ul e ok. Toate obligațiile au fost respectate. S-a stabilit termen Supercupa României, acela o să fie primul meci la care o să avem VAR, iar din prima etapă a sezonului următor o să avem VAR la toate meciurile.

ADVERTISEMENT

Este important că toată lumea va vedea ce se vede în cabina VAR, ce vede și arbitrul. Este clar că e un plus pentru orice campionat.

Nu vor mai exista acele greșeli evidente, nu au cum să dispară total. Lucrurile peste care nu se mai poate trece nu vor mai exista”, a detaliat Marius Avram, pentru Prosport.

ADVERTISEMENT

LPF va analiza și va face un raport săptămânal asupra prestațiilor arbitrilor

Implementarea sistemului VAR nu este singura noutate pe care LPF o pregătește pentru viitorul sezon competițional intern. Oficialii forului condus de Gino Iorgulescu au în plan și o analiză săptămânală a prestațiilor arbitrilor.

Raporturile de arbitraj vor fi prezentate în cadrul unei emisiuni pe care secretarul general al LPF o realizează săptămânal pe pagina de Facebook a LPF.

Dacă în România sistemul de asistență video a arbitrilor este așteptat cu sufletul la gură, în alte campionate puternice din Europa VAR-ul este contestat.

În multe cazuri analiza milimetrică a sistemului video schimbă soarta unor partide spre nemulțumirea celor împotriva cărora se întorc deciziile.

ADVERTISEMENT