News

În ce condiții ar putea apărea o tulpină românească a coronavirusului: „Ar fi cea mai mare tragedie”

Potrivit specialiștilor, posibilitatea apariției unor noi variante ale coronavirusului este mai mare în zonele unde acesta se răspândește necontrolat, în populațiile puțin vaccinate.
09.10.2021 | 21:14
In ce conditii ar putea aparea o tulpina romaneasca a coronavirusului Ar fi cea mai mare tragedie
ADVERTISEMENT

Situația epidemiologică din România este suficient de gravă încât să există riscul ca o nouă tulpină de coronavirus să își facă apariția în țara nooastră, susțin trei specialiști consultați de Spot Media.

Numărul mare de infectări zilnice face ca predicțiilor experților să fie sumbre: fie valul 4 ar putea dura până în primăvară, fie se va opri atunci când aproape toată populația va fi fost infectată la un moment dat.

ADVERTISEMENT

Pesimismul experților este bazat atât de nivelul redus al vaccinării la români, cât și pe lipsa unor măsuri dure de combatere a noului val epidemic.

„Virusul nu o să mai aibă pe cine infecta”

Din ce văd acum, valul 4 poate ține până în primăvară. Pentru ca numărul de cazuri să scadă vertiginos e nevoie de o închidere totală, de intrare în , pentru o perioadă de cel puțin două săptămâni”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei.

ADVERTISEMENT

Acesta este sceptic că se va ajunge la o acoperire vaccinală a 90% din populația eligibilă pentru ca valul să fie oprit.

În schimb, medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, crede că valul 4 va fi scurt, dar nu pentru că ar fi deosebit de optimist, ci pentru că în curând virusul va îmbolnăvi, la un moment sau altul, întreaga populație nevaccinată.

ADVERTISEMENT

O să se ajungă în situația în care virusul nu mai are pe cine să infecteze (…) Avem de-a face cu o tulpină care are o posibilitate de infectare de 1 la 8, adică o persoană care a luat virusul îl transmite, în medie, la alte opt persoane”, a spus Emilian Popovici.

Mai mult, situația este agravată de faptul că perioada de incubație a scăzut de la 8 zile în cazul variantei Alfa la 5 zile pentru varianta Delta.

ADVERTISEMENT

Varianta Delta va infecta toate persoanele care sunt receptive, adică sunt nevaccinate și expuse la virus. Avem nevoie de seturi de măsuri mai eficiente. Nu cred că ne putem permite un din cauza situației economice”, a comentat epidemiologul Emilian Popovici.

Deputatul Alexandru Rafila, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, estimează că valul 4 se va stabiliza la sfârșitul lunii octombrie, dar asta nu este neapărat o veste bună.

Depinde la ce nivel va fi plafonul de infectare zilnică. Una e să se stabilizeze la 15.000 de cazuri pe zi și alta e mult mai jos (…) Numărul foarte mare de cazuri va depăși capacitatea sistemului sanitar și vom asista la două tipuri de probleme: severitatea îmbolnăvirii de Covid-19 a persoanelor nevaccinate, dar și agravarea stării de sănătate a bolnavilor cronici care nu mai au acces la tratamente și medici”, a declarat profesorul Rafila.

Nivelul la care se va stabiliza valul 4 depinde de modul în care populația va respecta măsurile de protecție și de distanțare, precum și de intensificarea vaccinării, caz în care platoul va fi unul mai redus.

Condițiile apariției unei noi tulpini

În acest context, se pune problema apariției unei tulpini „românești” a coronavirusului. „Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond și s-o luăm de la capăt”, a spus Gindrovel Dumitra care atrage atenția că noile variante au apărut în țările și teritoriile unde virusul s-a răspândit necontrolat.

Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toții consecințele lipsei de decizie”, a conchis Dumitra.

Și Emilian Popovici crede că există această posibilitate. „Asta ar fi un coșmar”, a spus Popovici adăugând că densitatea mare a populației, sărăcia și restricțiile puțin favorizează acest scenariu.

De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o țară care are un segment mare din populație imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a mai spus medicul.

Profesorul Rafila, deși nu exclude apariția unei variante în rândul populației din România, spune că îl îngrijorează mai mult posibilitatea colapsului sistemului  sanitar.

ADVERTISEMENT