News

Încă 16 români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară. Numărul total trece de 200

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că încă 16 cetățeni români și membri de familie care au fost evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară.
17.11.2023 | 12:04
Inca 16 romani evacuati din Fasia Gaza au ajuns in tara Numarul total trece de 200
MAE anunță că 16 cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România. Sursa foto: MAE / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de vineri, 17 noiembrie, încă 16 cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România. Anunțul a fost făcut de autoritățile de la București.

MAE anunță că 16 cetățeni români și membri de familie evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România

Într-un comunicat de presă emis în cursul acestei zile, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că vineri, 17 noiembrie 2023, 16 cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România.

ADVERTISEMENT

Conaționalii noștri s-au aflat la bordul unei curse operate de către Compania Națională TAROM. Într-o primă fază, 17 români ieșiseră din zona de conflict palestiniană. Momentan, nu se cunoaște explicația pentru care cel de-al 17-lea cetățean român evacuat a rămas în Egipt.

Menționăm că, în cursul zilei de 14 noiembrie 2023, 17 cetățeni români și membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt.

ADVERTISEMENT

O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo, de unde 16 persoane au fost îmbarcate spre România, iar o persoană a rămas în R.A. Egipt.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate”, se arată în informarea MAE.

ADVERTISEMENT

Peste 200 de români evacuați din Gaza au ajuns deja în țară

Cel mai recent, în urmă cu patru zile, un grup de români și membri de familie ai lor, în total 86 de persoane, a ieșit din Fâșia Gaza. Anterior, duminică, 41 de români și membri de familie au ajuns în țară.

În total, conform datelor oficiale, până în prezent, 237 de cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuați din Fâșia Gaza, au fost transportați în România cu avioane ale armatei sau instituțiilor interne.

ADVERTISEMENT

Reamintim că MAE a primit până în prezent aproximativ 350 de cereri de evacuare. Pentru primele 260 de persoane s-a obținut acordul de evacuare din partea autorităților israeliene și egiptene încă de la începutul evacuărilor cetățenilor străini. Restul cererilor din partea comunității românești din Gaza au venit pe parcurs.

ADVERTISEMENT
Tags: