News

Mărturii impresionante ale românilor evacuați din Gaza. ”Nu există lumină la capătul tunelului”

Aproape 100 de români, evacuați din Fâșia Gaza, au ajuns miercuri seara în România. Mărturiile lor despre luna de război pe care au trăit-o sunt impresionante
09.11.2023 | 10:51
Marturii impresionante ale romanilor evacuati din Gaza Nu exista lumina la capatul tunelului
România a reușit evacuarea a 93 de persoane din Fâșia Gaza Sursa foto: Facebook MAE / ColajFanatik
ADVERTISEMENT

Miercuri au fost evacuate 93 de persoane, cetățeni români sau membri ai familiilor unor cetățeni ai României. Alți 51 de români care urmau să treacă granița în Egipt au rămas blocați în Gaza după ce frontiera a fost închisă.

Mărturii impresionante ale românilor evacuați din Gaza

După o lună petrecută sub bombardamente, cei 93 de români au putut să respire ușurați. O parte dintre aceștia au fost de acord să discute cu jurnaliștii despre experiențele prin care au trecut.

ADVERTISEMENT

“Mi-a fost multă frică. Jale! Dacă nu mi-era frică şi nu mi-era greu, nu veneam acum, aici”, a declarat Macat Azmi, român evacuat. “Cum să vă spun… Viitorul… Gaza nu mai e Gaza!”, spune un alt medic evacuat din Gaza. Cei doi doctori au discutat, la Cairo, cu jurnaliștii Observator.

Persoanele evacuate au stat la punctul de frontieră cu Egiptul de la opt dimineața, până la miezul nopții după un drum anevoios până la graniță. De la frontiera cu Fâșia Gaza și până în capitala Egiptului a urmat un drum de 14 ore, cu dese controale pentru verificarea actelor. Au ajuns la Cairo miercuri, la ora prânzului.

ADVERTISEMENT

În capitala Egiptului, cele 93 de persoane s-au bucurat de primele clipe de liniște după o lună de război. Toți au rămas însă cu gândul la rudele și prietenii care se află încă în Fâșia Gaza.

“La urma urmei trebuie să mă întorc. Pentru că e pământul meu, casa mea, viaţa mea, fraţii mei, familia mea”, a mai declarat Macat Azmi.

ADVERTISEMENT

Sunt însă și evacuați care nu își mai văd viitorul în Fâșia Gaza. “Dacă rămâne situația cum e acum, nu mă întorc. Nu mă întorc. Situația mea era foarte bună. Eu sunt un doctor bun, cunoscut acolo, șef de secție. Altfel, dacă nu mi-era frică, nu plecam”, a declarat un medic evacuat din Gaza.

”O familie întreagă! Au murit toți”

Un inginer care a studiat la Brașov a vorbit despre coșmarul bombardamentelor din Gaza. “S-a bombardat la vecini şi a ajuns şi la mine. A ajuns la mine o bucată de metal, din aceea, de la rachetă. Nici trei metri”, spune bărbatul.

ADVERTISEMENT

Gândul îi este însă la rudele pierdute din Gaza. “Din familia mea, deci unchii mei… 45 de persoane. O familie întreagă! Au murit toţi”, mai spune acesta.

Printre evacuați se numără și Jasmine, o studentă în anul cinci la medicină. “Mă simt redusă la tăcere, simt că totul este negru în jurul meu. Nu există lumină la capătul tunelului. Nu ne dorim decât pace! Vrem pace. Nimic altceva”, a declarat Jasmine.

Primul grup evacuat din Fâșia Gaza a fost îmbarcat într-un avion Boeing 737, la bordul căruia s-a aflat şi premierul Marcel Ciolacu. Pe lângă cei 93 de cetățeni români au fost preluate și 36 de persoane cu cetățenie moldovenească.

260 de români au solicitat inițial repatrierea. Alți încă 40 și-au exprimat între timp dorința de a veni la București. “Eforturile noastre vor continua și în zilele următoare pentru ca toți cetățenii români care au solicitat evacuarea din Gaza să poată părăsi această zonă”, a declarat Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe.

ADVERTISEMENT