News

Închisoarea din România care se transformă total. Ce devine penitenciarul

O închisoare din România va trece printr-un adevărat proces de transformare. Ce se va întâmpla aici în următorii doi ani
28.04.2024 | 13:37
Inchisoarea din Romania care se transforma total Ce devine penitenciarul
O închisoare din România se transformă total. colaj Fanatik/ Foto turismbuzau.ro
ADVERTISEMENT

O închisoare din România va trece printr-un proces de transformare, care va dura până în anul 2026. Este vorba despre o investiție în valoare de peste 67 de milioane de lei. În curând, închisoarea va fi vizitată de turiști.

„Închisoarea Tăcerii” din România devine obiectiv turistic

În județul Buzău va fi construit Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în România. Proiectul va lua naștere în locul fostei închisori din Râmnicu Sărat, fiind gândit de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

ADVERTISEMENT

Propunerea ridicării Memorialului a venit încă din anul 2013, însă proiectul a fost aprobat de Guvern pe 25 aprilie 2024. Lucrările vor fi efectuate până în anul 2026. Investiția, în valoare de 67,4 milioane de lei, este făcută în mare parte cu bani din PNRR.

Mai exact, din suma totală, 44 de milioane de lei sunt bani din Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, fostul penitenciar va deveni Memorialul „Închisoarea Tăcerii”, transformându-se în obiectiv turistic. Va fi dedicat victimelor comunismului din România.

ADVERTISEMENT

De asemenea, centrul educațional se va adresa în principal tinerilor care vor să afle mai multe informații despre această perioadă neagră din istoria țării. Centrul va funcționa într-o nouă construcție, „subterană în cea mai mare parte”, conform proiectului.

Clădirea în care s-a aflat fosta închisoare este veche de peste un secol, fiind necesare lucrări de reabilitare. Activitatea de aici s-a desfășurat atât în timpul României interbelice, cât și în perioada comunismului.

ADVERTISEMENT

Torționarul Alexandru Vișinescu a fost comandant al închisorii

Între anii 1901 și 1963 a fost locul în care au fost ținuți infractori, iar mai apoi deținuți politici, membri ai Mișcării Legionare. În comunism au fost aduși lideri politici, oameni ai bisericii, considerați „contrarevoluționari”.

Înainte de anii 60, tot aici au fost închiși reprezentanți ai elitei țărănești, precum Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Corneliu Coposu și mulți alții. Deținuții erau izolați, înfometați, bătuți, lipsiți de medicamente și trăiau în condiții greu de descris. Foarte multe personalități și-au găsit sfârșitul în „Închisoarea Tăcerii”.

ADVERTISEMENT

De altfel, numele închisorii vine din cauza regimului dur, având în vedere că deținuților nu era permis să vorbească sau să scoată sunete. Amintim că cel care a fost comandant în perioada 1955-1963, torționarul Alexandru Vișinescu, a fost condamnat la crime împotriva umanității. Acesta a murit în anul 2018.

ADVERTISEMENT
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste...
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de...
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat...
Gestul uriaş făcut de Valentina Pelinel! Soţia lui Cristi Borcea nu s-a uitat la bani
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
AMENDĂ de 4.500 de lei dacă FACI asta! E total INTERZIS!
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Zodii puse pe scandal în iunie. Își vor pune relațiile în pericol
Zodii puse pe scandal în iunie. Își vor pune relațiile în pericol
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are...
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă