News

Incident la Vatican. Un şofer a spart poarta de securitate şi a ajuns la Palat, poliţia a tras ca să-l oprească

Un şofer a trecut cu maşina prin porţile de intrare la Vatican şi a ajuns până la palatul unde Papa Francisc îşi ţine audienţele.
19.05.2023 | 14:37
Incident la Vatican Un sofer a spart poarta de securitate si a ajuns la Palat politia a tras ca sal opreasca
Curtea San Damaso din Vatican, locul unde s-a oprit şoferul Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliția Vaticanului a arestat un bărbat care a trecut cu viteză printre porțile orașului-stat. Şoferul a trecut cu mașina prin două puncte de control, precum și prin poarta Sf. Ana și apoi a ajuns în curtea San Damaso, unde se află Palatul Apostolic.

Şoferul care a intrat în Vatican are probleme psihice

Şofer s-a apropiat cu maşina de una dintre intrările Vaticanului, iar după ce intrarea i-a fost refuzată de către gărzile elveţiene, pe motiv că nu avea autorizaţie de acces, s-a întors cu mare viteză şi a forţat cele două puncte de control.

ADVERTISEMENT

Un inspector al jandarmeriei de la Vatican a tras un foc de armă asupra pneurilor maşinii, dar nu a reuşit să o oprească, astfel că imediat a fost emisă o alertă generală şi au fost închise celelalte de intări de acces la Vatican.

„Șoferului în vârstă de 40 de ani, care se afla într-o stare confuză, i s-a refuzat mai întâi intrarea la poarta Sf. Ana, deoarece nu avea permis de trecere”, a anunțat Vaticanul vineri, într-un comunicat oficial.

ADVERTISEMENT

Maşina s-a oprit în cele din urmă în curtea Vaticanului, iar bărbatul a ieşit singur şi a fost imobilizat de jandarmerie, potrivit aceleiaşi surse. “El a fost imediat supus unui examen medical (…) care a constatat o alterare psihofizică gravă” a şoferului.

Şoferul, a cărui identitate nu a fost precizată, este reţinut într-o celulă din Vatican şi se află la dispoziţia autorităţilor judiciare. În Palatul Apostolic au locuit papi anteriori, iar Papa Francisc încă ține acolo întâlniri oficiale.

ADVERTISEMENT

Incidentul s-a petrecut pe partea Vaticanului opusă celei în care se află pensiunea Casa Santa Marta în care locuiește Papa Francisc, care la acea oră ar fi trebuit în mod normal să ia cina și să se retragă în camera sa.

Comunicatul Vaticanului mai precizează că imediat ce jandarmii au dat alarma unei incursiuni, poarta principală care blochează accesul în piața din fața hotelului lui Francisc a fost închisă.

ADVERTISEMENT

Nu este prima dată când o persoană cu aparente probleme psihiatrice a provocat tulburări la Vatican. În timpul unei slujbe din ajunul Crăciunului din 2009, o femeie a sărit peste baricada Bazilicii Sfântul Petru și a încercat să îl atace pe Papa Benedict al XVI-lea.

ADVERTISEMENT