News

Identitatea „fantomei din Kiev” a fost făcută publică. Stepan Tarabalka a distrus 40 de avioane rusești în două săptămâni

Autoritățile ucrainene au făcut publică identitatea aviatorului supranumit „Fantoma din Kiev”, despre care se crede că ar fi distrus 40 de avioane rusești în primele două săptămâni ale invaziei.
30.04.2022 | 17:52
Identitatea fantomei din Kiev a fost facuta publica Stepan Tarabalka a distrus 40 de avioane rusesti in doua saptamani
ADVERTISEMENT

Maiorul Stepan Tarabalka (29 de ani) a fost ucis 13 martie în luptele aeriene din Ucraina. Până atunci, reușise să doboare în jur de 40 de avioane rusești.

La o lună și jumătate de la moartea sa, autoritățile ucrainene au făcut publică identitatea pilotului, care fusese supranumit „Fantomia de la Kiev”, scrie Kyiv Post.

ADVERTISEMENT

Multă vreme s-a crezut că povestea „Fantomei de la Kiev” ar fi fost o legendă urbană propagată de către autoritățile ucrainene pentru a întări moralul armatei care ducea atunci lupte grele împotriva invadatorilor ruși.

Șase avioane distruse într-o singură zi

Potrivit datelor publicate de către armata ucraineană, Tarabalka ar fi distrus cu avionul MiG-29 pe care-l pilota în jur de 40 avioane rusești în intervalul 24 februarie – 13 martie. Șase ar fi fost doborâte chiar în prima zi a invaziei.

ADVERTISEMENT

Identitatea sa a fost dezvăluită abia în această săptămână de către presa ucraineană, iar apoi informația a fost confirmată de către oficialități.

Tarabalka s-a dus la ceruri în timpul unei bătălii aeriene cu forțe copleșitoare ale invadatorilor ruși”, a precizat Ministrul Apărării al Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Pe 20 martie, la o săptămână după moarte, Tarabalka a fost decorat cu cele mai înalte distincții militare acordate pentru bravură în luptă, anume Ordinul „Steaua de Aur” și titlul de Erou al Ucrainei.

Deocamdată nu se știe cu exactitate numărul avioanelor rusești doborâte, cel de 40 fiind doar o estimare. Potrivit armatei ucrainene, de la începutul invaziei, rușii au pierdut 189 de avioane.

ADVERTISEMENT

Stepan Tarabalka s-a născut în regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei. Împreună cu soția sa Olena avea un fiu de opt ani. Tarabalka a copilărit în zona în care se afla un aerodrom militar, fiind fascinat de exercițiile aviatorilor.

Potrivit The  Times, casca pe care o purta în luptă urmează să fie scoasă la licitație la Londra.

ADVERTISEMENT