News

Indicele ROBOR la 3 luni, cel mai înalt nivel din ultimii aproape 12 ani. Anunțul BNR

Continuă să vină vești nu foarte bune de la BNR. Banca centrală a anunță, vineri, o nouă creștere pentru indicele ROBOR la 3 luni. Acesta a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii aproape 12 ani.
08.07.2022 | 12:31
Indicele ROBOR la 3 luni cel mai inalt nivel din ultimii aproape 12 ani Anuntul BNR
Continuă creșterea ROBOR la 3 luni. Indicele de calcul al creditelor în lei a ajuns la 6,79%. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Românii cu rate în lei la bănci primesc lovitură după lovitură de la BNR. Indicele ROBOR la 3 luni a atins, vineri, cel mai înalt nivel din ultimii aproape 12 ani.

Continuă creșterea ROBOR la 3 luni. Indicele de calcul al creditelor în lei a ajuns la 6,79%

Conform datelor Băncii Naționale a României, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 6,79%, de la 6,76%, joi.

ADVERTISEMENT

Creșterea vine la două zile distanță după ce instituția condusă de Mugur Isărescu a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, cea mai mare creștere din ultimi 14 ani.

De subliniat că indicele ROBOR la 3 luni este la o valoare mai mult decât dublă în comparație cu începutul anului, când se situa la nivelul de 3,02%.

ADVERTISEMENT

Valoarea indicelui a mai fost similară cu cea de astăzi în vara lui 2010. Un nivel mai ridicat a fost înregistrat pe 31 august 2010, respectiv 6,80%,

Creștere accelerată și pentru indicele ROBOR la 6 luni. A atins un prag psihologic

Vineri, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat și el spectaculos.

ADVERTISEMENT

Acesta a atins pragul psihologic de 7%, de la 6,90% pe an joi. În același timp, ROBOR la 12 luni a crescut la 7,17% pe an, de la 7,07% cu 24 de ore în urmă.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

ADVERTISEMENT
  • 2010 este anul în care acest indice ROBOR a fost introdus în sistemul bancar românesc

De remarcat că această creștere zilnică a indicelui la nivelul actual a avut loc concomitent cu data de 24 februarie, când Rusia a declanșat invazia în Ucraina.

În acea zi, indicele ROBOR la 3 luni ajungea la 3,61, de la 3,56% în data de 23 februarie 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: