News

Intervenție de urgență pe Vârful Omu! Salvamontiștii au folosit elicopterul pentru a ajuta o turistă din Israel

29.08.2019 | 14:35
Interventie de urgenta pe Varful Omu Salvamontistii au folosit elicopterul pentru a ajuta o turista din Israel

Salvamontiștii din Bușteni au intervenit de urgență pentru a ajuta o turistă originară din Israel căreia i s-a făcut rău în vârful muntelui. Pentru că stările de vomă și de amețeli au continuat, salvatorii au chemat în ajutor un elicopter. Aparatul de zbor a dus-o pe femeie de pe vârful muntelui până la un spital din București.

Elicopterul salvamont Bușteni a recuperat o turistă de pe vârful Omu

Anunțul privind operațiunea celor de la Salvamont Bușteni a fost făcut prin intermediul facebook, acolo unde au publicat și mai multe poze din timpul intervenției: „O femeie de 29 de ani din Israel, care se afla la Vf. Omu, a avut nevoie de elicopter pentru a fi coborata de pe munte si transportata de urgenta la spital.

Aceasta, inca de aseara a acuzat o stare generalizata de rau cu varsaturi si ameteli. Pentru ca starea ei era din ce in ce mai rea, salvamontistii au chemat un elicopter, care a transportat pacienta la Bucuresti”, se arată în postarea de pe facebook.

Salvamontiștii, intervenție cu elicopterul pe Vârful Omu
Salvamontiștii, intervenție cu elicopterul pe Vârful Omu *foto: facebook

Intervenția de pe Vârful Omu, urmată la câteva zile după alta foarte dificilă în Bucegi

Intervenția de pe Vârful Omu vine la câteva zile după una care a avut loc în Valea Prionului din Munții Bucegi. Aceasta din urmă a fost lăudată chiar pe pagina de facebook a Ministerului Afacerilor Interne:

„Era sâmbătă seară când, la Punctul de Operare Aeromedicală Târgu Mures, a fost primit un apel de la Salvamontul Bușteni.

-Avem nevoie de voi ca să salvăm un bărbat. Suntem în Valea Priponului din Munții Bucegi și zona este greu accesibilă. Trebuie transportat de urgentă către cel mai apropiat spital.

În cel mai scurt timp, cei cinci s-au urcat la bordul elicopterului și s-au deplasat către locul indicat. Întradevăr, zona era greu accesibilă, iar bărbatul, deși era echipat corespunzător pentru munte, căzuse în gol de la o distanță considerabilă. Comandantul de echipaj, Ghenadie, a verificat imediat dacă se poate apropia cu elicopterul de zona în care se aflau salvamontiștii și victima. Pentru că nu putea ateriza a luat hotărârea să-l coboare pe Ovidiu cu troliul pentru a prelua victima. Orice deplasare greșită a elicopterului ar fi fost fatală pentru cei din jur. Ovidiu și-a luat măsuri că a securizat bine victima și a făcut semn că se pot ridica. A urmat un zbor de aproximativ 20 de minute, în care Ovidiu era supendat în aer cu victima. Orice pală de vânt mai puternică putea să se transforme în tragedie. După ce au putut ateriza în siguranță, victima a fost urcată în elicopter și transportată de urgență la București”, se arată în comunicatul MAI.