News

Interviu eveniment cu Miodrag Belodedici: „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali? I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!”

11.06.2019 | 13:05
Interviu eveniment cu Miodrag Belodedici Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline si iau dat Steaua lui Gigi Becali Iau dato nici macar nu iau vanduto
Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!”

Miodrag Belodedici a povestit într-un reportaj eveniment FANATIK totul despre fuga din România, în decembrie 1988. Singurul român care a câștigat Cupa Campionilor cu două echipe diferite s-a întors în țară 10 ani mai târziu, în 1998, la Steaua. Fostul internațional a vorbit pentru FANATIK despre revenirea în fotbalul românesc, accidentări, retragere, dar și despre situația de acum a clubului Steaua. 

“Mi-am zis «Hai să mă întorc acasă!»”

Am vorbit despre fuga ta din România în 1988, povestește-ne cum și de ce te-ai întors, peste 10 ani,în 1998, în fotbalul românesc, la Steaua…

– În ultima perioadă în Mexic, mai vorbeam cu Lăcătuș, cu Balint, cu Geaici la Belgrad. Dragan îmi tot spunea să mai joc un an la Steaua Roșie și apoi să rămân în conducerea clubului. Aveam 34 de ani. Lăcă, la fel. «Hai la Steaua!». Eu aveam și o ofertă din fotbalul american, din State. Erau la început cu soccerul, nu ce e acum. Nu prea știam ce să fac… Să mai joc, să nu mai joc… Să mă las… Dar m-a convins Marius. Mi-am zis «Hai să mă întorc acasă!». Nu fusesem demult, cam dispărusem din peisaj. Am zis să fiu mai aproape și de mama că e bătrână, așa că m-am întors la Steaua să mai joc un an, hai doi…

Și au fost trei…

– Da. Semnasem pe doi ani și am jucat trei. Am luat și o Cupă, după o finală frumoasă în 1999 cu Rapidul, și titlul din 2001, exact cu o lună înainte să mă retrag. Plus că m-am întors și la echipa națională. M-au rechemat și Boloni, și nea Imi, așa că am prins și Europeanul din 2000. Nu doar că m-am întors, dar am și jucat meciuri.

Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!”
Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!” FOTO: Belodedici, la revenirea la Steaua

Cele mai „grave” accidentări din carieră: o problemă cervicală și o entorsă la mână!

Cum ai decis să te retragi?

– Păi am avut cele mai grave leziuni din viața mea (n.r. – râde) O problemă cervicală mai veche de la o săritură la cap cu Lalas și o entorsă – eu așa îi zic – cu Bacăul. Am căzut prost și mi-am rupt un os de la mână, cred că radiusul. Astea au fost „gravele” mele accidentări într-o carieră foarte frumoasă. În rest, am fost ferit de necazurile astea.

De asta nu ai prea jucat în ultimul an, 2000-2001?

– Nu neapărat. Era Piți antrenor și stăteam rezervă ca să-i las pe alții. Mă și întreba dacă vreau să intru și-i ziceam că o fac doar dacă e neapărată nevoie. Jucau Baciu, cu Miu, cu Duro mai mult.

Ce relație ai avut cu Pițurcă?

– Una bună. De fapt, nu am avut vreo problemă cu niciun antrenor în toată cariera. Dar nu mă dădeam la o parte când era vorba de muncă și de antrenament. Și inclusiv pe final. Alergam cot la cot cu ei, ăia tineri. Chiar îmi amintesc că îmi spuneau Eric Lincar și Ciocoiu: «Nea Belo, treci și matale puțin mai în spatele nostru, că iar se ia nea Piți de noi»… Ce să fac? O lăsam și eu mai moale…

„Înainte de Revoluție, Becali era mai gălăgios și venea după noi, după Hagi, când ieșeam în cluburi, deși noi îl evitam”

Gigi Becali era deja în anturajul echipei atunci, în 2000, deși a preluat echipa abia peste doi ani de când te-ai retras tu…

– Da, era cu noi. Dar nu venea la antrenamente sau în vestiar. Doar la meciuri. Era în schimb prezent toată ziua la nea Viorel Păunescu la „Lido”, la hotel. Apropo, țin minte că la hotelul acela am stat cu iubita când am revenit la Steaua. Vreo două săptămâni, apoi mi-am găsit locuință. Îl vedeam zilnic pe nea Gigi acolo.

Cum era atunci Becali?

– Nu vorbea prea mult cu noi. Nu pentru că ar fi fost mai retras, dar era în lumea lui, cu prietenii lui, cu apropiații lui. Nu prea avea treabă cu noi, cu fotbaliștii.

Dar îl cunoșteai pe Becali dinainte de Revoluție, de când jucai în Ghencea, nu?

– Da, așa e. Țin minte că mai ieșeam cu Balint, cu Hagi și venea și el după noi. Era mai gălăgios și nici nu prea voiam noi să ieșim cu el, dar venea după Hagi în principal.

Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!”
Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!”

„Unde sunt milioanele de dolari cu care s-au vândut jucătorii Stelei de a trebuit chemat Gigi Becali?”

Cum te împaci tu acum cu FCSB și cu Steaua? Cum te împaci cu prietenul tău Gabi Balint când discutați?

– Nu contează că eu le accept pe amândouă, iar el e doar cu CSA. Din punctul meu de vedere, problema este foarte clară. Băieții care au jucat la Steaua au trecut la FCSB, că doar nu a existat o altă echipă. După ce s-au judecat, Gigi a pierdut procesul și trebuie să schimbe numele echipei. Steaua e tot aia, dar nu mai putem să-i spunem așa pentru că s-a pierdut procesul acela. Problema nu e că mă întrebi pe mine și pe alți oameni ce simt, ce nu simt, care e Steaua… Problema e cum s-a ajuns aici. Cum s-a ajuns să dispară Steaua, cum s-a ajuns să dispară banii care erau în conturile Stelei? De când s-au vândut Pițurcă și Stoica afară, că ei sunt mai vechi, până la Gâlcă și ceilalți. Unde sunt banii din transferurile lor?

Te duci mult în urmă acum…

– Da, mă duc. Tu îți dai seama câte milioane de dolari erau în conturile clubului?! Sau trebuiau să fie… Și unde s-au dus de s-a ajuns să nu mai fie niciun ban și trebuia găsit unul cu bani? Pentru că nu mai puteau să plătească salarii și a trebuit să vină Gigi cu banii. Nu era Gigi, probabil era altul cu bani dacă-l găseau.

„La Steaua au fost niște interese ale unor oameni pe care îi durea în fund de echipă. Pa și la revedere!”

A mers ceva ani și colaborarea dintre Gigi Becali și cei de la MApN…

– L-au adus pe Gigi și i-au dat echipa pur și simplu. Nici măcar nu i-au vândut-o, nici măcar nu au făcut acte ok! Și apoi toți generalii aceia au fugit cu buzunarele pline. Despre asta e vorba. I-au dat echipa lui Gigi și au dispărut toți! Nici măcar nu au privatizat-o. Ia echipa și fă ce vrei cu ea, i-au spus. Iar după câțiva ani și-au amintit de Becali și l-au chemat la tribunal. Asta e realitatea, de fapt.

Ești de partea lui Becali, din ce spui…

– Nu sunt decât de partea adevărului. Eu spun ce am văzut și ce am simțit. Uite, și Gigi Becali plânge că nu știu câți bani a băgat în Ghencea. Păi era normal să bage, pentru că dacă nu avea nocturna, parcarea, condiții minime, nu te lăsa să joci în Liga Campionilor. Deci investițiile lui erau normale și obligatorii. Și ca să rezum. Acolo au fost niște interese ale unor oameni pe care îi durea în fund de Steaua și de altceva. Pa și la revedere!

Miodrag Belodedici,Adrian Bumbescu si Florin Talpan in cadrul evenimentului Templul fotbalului-Istoria continua, desfasurat la stadionul Ghencea-Steaua din Bucuresti, marti 28 august 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Interviu Miodrag Belodedici: „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali? I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!”

„Nu știu dacă CSA va ajunge vreodată în Liga 1”

Tu ai fost la meciurile lui Marius Lăcătuș, la echipa din liga a patra?

– Am fost o dată, dar atât. E greu, nu știu dacă CSA va reuși vreodată să ajungă în prima ligă. De la liga a doua îți trebuie bani, îți trebuie sponsori, să vedem dacă îi găsesc.

Ți-a părut rău când s-a dărâmat Ghencea?

– Am fotografii cu stadionul pe care am jucat eu. Stadionul trebuia să se modernizeze demult. Multe arene au intrat în paragină. Totuși, au apărut destule stadioane noi.

„Nu am nimic cu Stoian, dar cum să-l aduci la o echipă fanion și să te bați la titlu?”

De ce crezi că Gigi Becali nu câștigă titlul cu FCSB de patru sezoane, deși cumpără tot ce e tânăr și de valoare?

– În primul rând pentru că nu are niște oameni care se pricep la fotbal și care să vadă potențialul unor jucători. La Hagi, de exemplu, sunt oameni de fotbal, care au jucat, care au trecut prin echipe naționale. La FCSB, nu știu, doar Duckadam, dar el nu prea are legătură cu echipa. De unde și până unde să te duci și să-l transferi pe Stoian?

Păi a jucat în Serie A, în Italia…

– Nu am nimic cu băiatul, dar pentru mine nu e un jucător pe care să-l aduci la o echipă fanion și să te bați la titlu cu el. Florentin Matei, la fel. Și mai sunt alți jucători pe care Gigi i-a adus și nu aveau ce căuta la Steaua. De ce i-a adus? Eu nu înțeleg treaba asta…

Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!” Adrian Stoian la finalul meciului de fotbal dintre FC Voluntari si FCSB, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Stadionul Anghel Iordanescu din Voluntari
Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!” Adrian Stoian la finalul meciului de fotbal dintre FC Voluntari si FCSB, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Stadionul Anghel Iordanescu din Voluntari

„Dacă mă întrebau vreodată cei de la Steaua despre Alibec sau Stoian, niciodată nu i-ar fi transferat!”

Poate pentru că în CV-ul lui Stoian, de exemplu, scrie 100 de meciuri în Serie A…

– Nu e așa. Dacă vrei să aduci pe cineva, te duci și îl urmărești. Eu așa gândesc. Și mai e ceva. Una e să joci în Italia, la Crotone sau la Bari, să te lupți să eviți retrogradarea, și alta e să fii la Milan, la Juventus, la Inter și să te bați an de an pentru trofee. E greu să joci la echipe cu presiune de performanță non-stop. Iar eu pe Stoian îl știu de la naționalele de juniori.

Și nu ți-a plăcut de atunci?

– Nu e vorba că nu mi-a plăcut, dar am avut probleme cu el, cu Matei și cu Alibec. Uite, toți trei jucători pe care i-a adus Gigi la Steaua.

Ce probleme au fost atunci?

– Erau toți la juniori, la under 15, under 16. Au fost mai multe, nici nu le mai țin minte pe toate. O dată ne-am cazat pentru un meci la un hotel, la parter, și s-au dus să arunce cu scaunele și mesele de pe terasă în grădină. Ne-au atenționat cei de la recepție, eram cu Cristi Sava la lot. Ne-am dus la ei în camere și râdeau. Au fost scandaluri cu cei trei și cu băutura, și cu fumatul. Dacă m-ar fi întrebat vreodată cumva cei de la Steaua despre Alibec și Stoian, niciodată nu ajungeau la echipa lui Gigi Becali! La ce probleme au creat ei și creează în continuare. Sunt profiluri de jucători care nu ajută echipa, ci strică echipa, în principal Alibec. Este individualist, egoist și nu-l interesează decât ce face el, nu grupul.

Regulile lui nea Imi Ienei și legenda cu golul de 1-0 al Stelei de pe tunel: „Lăcă țipa, Bumbi sărea cu umărul în perete!”

Totuși, de ce nu merge FCSB?

– La ce văd eu și ce comentează toți, FCSB nu e în stare să facă șapte pase consecutive. Una, două, trei pase, a patra greșită. Când ești presionat, trebuie să joci din prima. Mie așa îmi spunea nea Imi. Dacă te prind că îmi faci mai mult de două-trei atingeri, te omor! Și eu îl întrebam: de ce nu am voie să merg înainte cu capul sus, să driblez doi-trei oameni și apoi să pasez?

Și ce ți-a răspuns?

– „Asta e greșit. Mingea trebuie să circule. Nu o conduci. Preiei și pasă. Dacă îți vine bine mingea și o pasezi bine din prima, ești fotbalist!” Asta spunea nea Imi. Și continua… „Gândește-te și tu, când tu faci trei-patru atingeri, ce fac ceilalți colegi ai tăi? Stau și se uită la tine. Unii se demarcă și se opresc pentru că tu nu le dai mingea”. Era principiul lui nea Imi. Nici nu trebuie să alergi, mingea trebuie să o facă!

Dar care e povestea aceea cu Steaua avea 1-0 de pe tunel?

– Păi ne mai spuneau să batem tare din crampoane pe tunel ca să se sperie adversarii?). Mai țipa și Lăcă de două ori, Bumbi mai venea și mă ruga să-l lovesc cu pumnul în plex, apoi se lovea el cu umărul de perete și se speriau toți. Astea erau vremurile, dar atunci chiar aveam fotbal!

Noi îți dorim multă sănătate, acum, la 55 de ani, și să fii la fel de elegant ca până acum…

– Mulțumesc mult! Sănătate și bunătate la toată lumea!

Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!” Adrian Stoian la finalul meciului de fotbal dintre FC Voluntari si FCSB, contand pentru Liga 1 Betano, desfasurat pe Stadionul Anghel Iordanescu din Voluntari
Interviu Miodrag Belodedici „Unde sunt generalii aceia care au fugit cu buzunarele pline și i-au dat Steaua lui Gigi Becali I-au dat-o, nici măcar nu i-au vândut-o!” FOTO: Belodedici și Inzaghi în sfertul de finală de la Euro 2000 România – Italia 0-2

„Regula Under 21 i-a ajutat foarte mult pe jucătorii tineri, iar rezultatele naționalei de tineret și calificarea la EURO sunt o consecință. E normal. Pe timpul nostru cum era? Eu la 17 ani jucam în Divizia B, la Moldova Nouă ca junior, apoi am plecat la Luceafărul”

„Noi nu avem talent colectiv cum au nordicii. Noi avem talent individual, dar e dezordonat. Fiecare ia mingea și driblează și ceilalți așteaptă să termini și să primească pase. Asta trebuie învățat la copii și juniori. Noi nu știm să jucăm din prima”

„Mirel Rădoi e antrenor. A demonstrat multe în ultimul timp și e posibil să meargă la o echipă de club cât de curând. De ce nu Craiova? E o variantă”