News

Inundațiile fac victime în Slovenia. Mai multe persoane au murit și alte câteva mii au fost evacuate

Inundațiile catastrofale din Slovenia au făcut cel puțin trei morți. Câteva mii de persoane au trebuit evacuate, unele cu elicopterul
05.08.2023 | 20:05
Inundatiile fac victime in Slovenia Mai multe persoane au murit si alte cateva mii au fost evacuate
Slovenia trece prin cl mai mare dezastru natural din istorie Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Prăpăd după inundații în Slovenia după ce a plouat în 24 de ore cât pentru o lună. Cel puțin trei persoane au murit, iar alte câteva mii de oameni au fost evacuați.

Prăpăd după inundații în Slovenia

Inundațiile au afectat nordul și vestul Sloveniei. În multe zone, localnicii pot fi evacuați doar cu elicopterele. Oamenii au fost sfătuiți să rămână în case și să aștepte echipele de salvare din cauză că pericolul este în continuare prezent.

ADVERTISEMENT

“Amploarea este catastrofală. Cerem tot ajutorul pe care îl putem primi. Aș dori să spun că situația din zonă este îngrozitoare, în special în ceea ce privește infrastructura, și aș dori să fac apel la oameni să rămână în casă încă câteva ore.

Nu ieșiți afară, nu vă plimbați în aer liber mai ales acolo unde lucrurile nu sunt încă reparate. Pentru că nu vă puneți doar pe voi în pericol, ci și echipele de salvare”, a declarat Robert Golob, premierul Sloveniei potrivit Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Potrivit premierului, apele revărsate au provocat cele mai mari pagube din istoria țării. Armata a fost și ea mobilizată în ajutorul sinistraților. Circulația este oprită pe multe șosele, inclusiv pe două autostrăzi importante de lângă capitală Ljubljana, în ciuda eforturilor depuse de echipele de salvatori.

Agenția de mediu din Slovenia a ridicat alerta la cel mai înalt nivel, pentru că inundațiile și alunecările de teren amenință să provoace noi probleme grave. Iar meteorologii nu au vești bune. Codul roșu de vreme instabilă rămâne valabil și sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Austria, afectată de vremea rea

Ploile abundente au provocat inundații și în provincia Carintia din sudul Austriei. Zeci de persoane au fost evacuate. Meteorologii anunță ploi însemnate în sudul Austriei pentru în următoarele ore.

“Pentru a nu pune în pericol nicio persoană sau gospodărie, am dispus o evacuare. Am evacuat 80 de persoane, iar 36 de doamne și domni au fost cazați peste noapte la școala elementară din Sankt Paul”, potrivit autorităților.

ADVERTISEMENT

Furtuni în Italia și Croația

Orașul italian Milano a fost lovit de o furtună cu grindină, iar străzile din mai multe cartiere din vestul orașului au fost acoperite de ape. Nu s-au înregistrat pagube majore sau victime după furtuna care s-a abătut vineri asupra metropolei italiene.

Croația este sub incidența unor coduri roșii și portocalii de furtună, ploi torențiale și inundații valabile până luni. Printre regiunile vizate se numără capitala Zagreb dar și zonele turistice Dubrovnik și Split. Autoritățile au închis mai multe șosele din cauza pericolului de inundații

ADVERTISEMENT
Tags: