News

Ion Rădoi, fostul lider sindical de la metrou, trimis în judecată de DNA. Acuzații grave ale procurorilor

Ion Rădoi, fostul președinte al sindicatului de la metrou, fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Procurorii DNA îl acuză pe acesta de folosirea influenței şi de șantaj,.
18.04.2022 | 13:06
Ion Radoi fostul lider sindical de la metrou trimis in judecata de DNA Acuzatii grave ale procurorilor
Fostul lider sindical de la metrou, Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luni, 18 aprilie, Direcția Națională Anticorupție a anunțat trimiterea în judecată a fostului lider sindical de la metrou, Ion Rădoi.

Fostul lider sindical de la metrou, Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA susțin în referatul postat pe site-ul oficial că Ion Rădoi s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018.

ADVERTISEMENT

Totodată, procurorii îl acuză pe Rădoi că a pus presiune socială și politică asupra unor miniștri astfel încât acesta să își protejeze interesele financiare, prin nedesființarea spațiilor comerciale de la metrou.

Reamintim că Ion Rădoi a fost trimis în judecată în calitate de președinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.) și administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de U.S.L.M.), alături de o persoană fizică, administrator al unor firme.

ADVERTISEMENT

Rechizitoriul DNA în cazul Ion Rădoi

Dosarul de față vizează anchetarea modului în care Ion Rădoi și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 – iulie 2021.

Potrivit DNA, Rădoi și-ar fi folosit Influența și autoritatea de lider sindical pe lângă responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și conducerea SC Metrorex SA ”pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaților”.

ADVERTISEMENT

DNA: firma sindicatului, venituri ilegale de peste 10 milioane de euro

Din referatul DNA mai rezultă că firma sindicatului lui Ion Rădoi ar fi încasat ilegal peste 10 milioane de euro pentru spațiile de la metrou.

”În cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea- Sindicatul Liber de la Metrou (U.S.L.M) și controlată de inculpatul Rădoi Ion, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit.

ADVERTISEMENT

În realitate, SC Sindomet Servcom SRL a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metroul , având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modul de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.
În aceste condiții, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL, ar fi refuzat să predea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei lei.

În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Rădoi Ion, în calitățile menționate mai sus, ar fi acționat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participațiune”, anunță DNA.

Cum i-ar fi amenințat și constrâns Rădoi pe miniștrii Transporturilor

DNA mai informează că, în unele dintre activități, inculpatul Rădoi Ion ar fi recurs la presiuni și constrângeri.

”Concret, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali, miniștri succesivi ai Transporturilor (care aveau dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanților statului în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL), secretari de stat și reprezentanți ai Metrorex (ca și reprezentanți decizionali în cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex), să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, inculpatul ar fi recurs la mijloace nelegale, în afara dialogului social legal între care:

  • – constrângeri prin amenințări cu dezvăluiri a unor fapte compromițătoare, care în realitate nici nu s-ar fi întâmplat,
  • – exercitarea de presiuni sociale asupra miniștrilor succesivi în funcție prin folosirea și angrenarea angajaților în greve și proteste nelegale,
  • – mobilizarea salariaților prin răspândirea de informații false privind concedierea și nepunerea în circulație a trenurilor din lipsă de personal, oprirea circulației în afara unui cadru onest și de bună- credință cu partenerii sociali,
  • – înregistrări ale discuțiilor cu partenerii sociali – reprezentanți ai ministerului (miniștri, secretari de stat) și ai Metrorex (directori, membri CA, membri AGA), fără a le aduce la cunoștință acest fapt, înregistrări deținute de inculpat ca un mijloc de control”, se mai arată în referatul procurorilor.

Prin faptele descrise, s-au generat următoarele foloase necuvenite, conform DNA:

  • pentru societatea SINDOMET SERVCOM care ar fi dobândit, în afara unui cadru legal contractual venituri de peste 10 milioane lei (10.391.843 lei).
  • pentru SINDOMET SERVCOM și pentru comercianți SINDOMET SERVCOM ca urmare a exploatării spațiilor comerciale după expirarea contractului de asociere.
  • pentru o firmă controlată de fiul inculpatului Rădoi Ion venituri de 86.400 euro fără TVA din subînchirierea unui spațiu situat intr-o stație de metrou unui retailer (după septembrie 2018 și până în 2021), mai anunță DNA.
ADVERTISEMENT
Tags: