Fotbal international

Islanda la Campionatul Mondial din 2018. Lotul Islandei la CM 2018, programul şi cote la pariuri

09.06.2018 | 17:40
Islanda va participa în Rusia pentru prima dată la un turneu final al Campionatului Mondial

Selecționata Islandei va merge în premieră la un turneu final de Campionat Mondial. Nordicii se află pe o pantă ascendentă după ce în urmă cu doi ani au participat pentru prima dată la Campionatul European. O formație pragmatică, Islanda își propune la debut să treacă de faza grupelor.

Islanda este o ţară cu o populaţie de 348.000 de oameni, iar 66.000 de suporteri şi-au manifestat dorinţa de a face deplasarea la turneul final, ceea ce ar însemna aproximativ 20% din populaţia ţării. De asemenea, Islanda a devenit țara cu cea mai mică populație care ajunge la Campionatul Mondial, doborând recordul deținut de Trinidad Tobago (1,3 milioane).

Islandezii au fost foarte aproape de calificare și în urmă cu patru ani, dar au pierdut prezența la turneul final din Brazilia, după ce au fost învinși de Croația în dubla de baraj, scor general 0-2.

Cum s-a calificat Islanda la Campionatul Mondial 2018

Islandezii bucurându-se după un gol marcat în meciul cu Turcia care le-a adus practic calificarea la Campionatul Mondial din 2018
Islandezii bucurându-se după un gol marcat în meciul cu Turcia care le-a adus practic calificarea la Campionatul Mondial din 2018

În preliminariile pentru Mondialul din această vară, Islanda a făcut parte din grupa I, alături de Croația, Ucraina, Turcia, Finlanda și Kosovo. Nordicii au încheiat grupa pe primul loc și s-au calificat direct, după un parcurs cu șapte victorii, o remiză și două înfrângeri. Mai mult, islandezii au avut cel mai bun atac din grupă, 16 goluri, și a doua cea mai bună apărare după Croația. Meciul care le-a asigurat practic biletele pentru Rusia a fost victoria categorică în deplasare în fața Turciei lui Mircea Lucescu, scor 3-0.

Lotul naționalei Islandei la CM 2018

Selecționerul Heimir Hallgrimsson a anunțat lotul de 23 de jucători care vor face deplasarea în Rusia. Din lot nu lipsește marea vedetă Gylfi Sigurdsson, deși el nu a mai jucat pentru Everton din 10 martie din cauza unei accidentări.

Mijlocașii Johann Berg Gudmundsson și Aron Gunnarsson au prins și ei lotul dun un sezon excelent avut în Anglia. Gudmundsson a contribuit la parcursul fantastic realizat de Burnley în Premier League, în timp ce Gunnarsson a fost o piesă importantă în promovarea lui Cardiff City din Championship.

Echipa națională a Islandei pentru Campionatul Mondial din 2018
Echipa națională a Islandei pentru Campionatul Mondial din 2018

Portari: Hannes Thor Halldorsson (Randers FC), Runar Alex Runarsson (FC Nordsjaelland), Frederik Schram (FC Roskilde);

Fundași: Kari Arnason (Aberdeen CF), Ari Freyr Skulason (Lokeren), Birkir Mar Saevarsson (Valur), Sverrir Ingi Ingason (FC Rostov), Hordur Magnusson (Bristol City), Holmar Orn Eyjolfsson (Levski Sofia), Ragnar Sigurdsson (FC Rostov);

Mijlocași: Johann Berg Gudmundsson (Burnley), Birkir Bjarnason (Aston Villa), Arnor Ingvi Traustason (Malmo FF), Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Sigurdsson (Everton), Olafur Ingi Skulason (Kardemir Karabukspor), Rurik Gislason (Sandhausen), Samuel Fridjonsson (Valerenga), Aron Gunnarsson (Cardiff City);

Atacanți: Alfred Finnbogason (FC Augsburg), Bjorn Bergmann Sigurdarson (FC Rostov), Jon Dadi Bodvarsson (Reading), Albert Gudmundsson (PSV Eindhoven).

Vedeta naționalei Islandei la CM 2018

Fără doar și poate, vedeta islandezilor la Campionatul Mondial va fi mijlocașul Gylfi Sigurdsson, transferat vara trecută de la Swansea City la Everton pentru aproximativ 50 de milioane de euro. În vârstă de 28 de ani, Sigurdsson sste renumit pentru precizia paselor lungi şi a şuturilor de la distanţă.

Gylfi Sigurdsson va fi vedeta Islandei la Campionatul Mondial din 2018
Gylfi Sigurdsson va fi vedeta Islandei la Campionatul Mondial din 2018

Mijlocașul ofensiv născut la Reykjavik a debutat în naţionala Islandei în mai 2010 la un meci amical cu Andorra, câștigat cu scorul de 4-0. Sigurdsson a jucat 55 de partide la prima reprezentaativă și a marcat 18 goluri.

Selecționerul Islandei la Campionatul Mondial din 2018

Heimir Hallgrimsson, în vârstă de 50 de ani, a preluat naționala Islandei imediat după turneul final al Campionatului European din 2016, acolo unde a fost secundul suedezului Lars Lagerback. În cele 19 partide în care s-a aflat pe banca tehnică a nordicilor, el a obținut zece victorii, două remize și a pierdut de șapte ori. La începutul carierei de antrenor, Hallgrimsson a pregătit două formații de fete, iar apoi a fost în două rânduri principal la echipa de băieți a clubului Vestmannaeyja.

Heimir Hallgrimsson va fi selecționerul Islandei la Campionatul Mondial din 2018
Heimir Hallgrimsson va fi selecționerul Islandei la Campionatul Mondial din 2018

Programul naționalei Islandei la CM 2018

16 iunie, ora 16:00 – Argentina – Islanda (Moscova, Spartak)

22 iunie, ora 18:00 – Nigeria – Islanda (Volgograd)

26 iunie, ora 21:00 – Islanda – Croația (Rostov).

Obiectivele naționalei Islandei la Campionatul Mondial din 2018

Islanda a fost plasată în grupa D la Campionatul Mondial din Rusia, alături de formațiile Argentinei, Nigeriei și Croației. Deși lipsiți de experiență la acest nivel, nordicii își doresc cu ardoare să repete evoluția bună de la Campionatul European din urmă cu doi ani și țintesc calificarea din grupă.

Islanda este în grupă cu Nigeria, Croația și Argentina la Campionatul Mondial din 2018
Islanda este în grupă cu Nigeria, Croația și Argentina la Campionatul Mondial din 2018

”Vor fi trei meciuri dificile împotriva unor echipe care au mult mai multă experiență. Islandezii sunt oameni optimiști, așa că noi credem că putem câștiga orice meci din această grupă. Dar succesul nu se limitează la acest Campionat Mondial, noi trebuie să continuăm să progresăm”, a declarat selecționerul Heimir Hallgrimsson.

Palmaresul naționalei Islandei la Campionatul Mondial

Islanda va participa în premiră la un turneul final al Campionatului Mondial. Ei au fost prezenți pentru prima dată, ân urmă cu doi ani, la Campionatul European, acolo unde au făcut o figură frumoasă. Islandezii au trecut de faza grupelor, clasându-se pe poziția secundă într-o grupă cu Ungaria, Portugalia și Austria. În optimile de finală au produs marele șoc al competiției și au trimis acasă Anglia, scor 2-1, pentru a pierde apoi spectaculos în sferturi în fața țării gazdă Franța, scor 2-5.

Ce cotă are Islanda la pariuri la Campionatul Mondial 2018

Islandezii sunt departe de a fi văzuți favoriți la Campionatul Mondial, ei având o cotă în jurul a 200 pentru un succes final. Și în grupă, Islanda este cea mai slab cotat în privința calificării. Să prindă unul din primele două locuri nordicii au o cotă de 3,75 și una de 15,00 să termine pe locul 1. O clasare pe ultima poziție în grupă este cotată cu 2,30.