News

Judecătorii luptă pentru pensiile speciale. Șefa ÎCCJ: ”Sunt garanția că oamenii au parte de procese corecte”

Judecătorii din România nu sunt de acord cu o reformă a pensiilor speciale. Șefa ÎCCJ spune că acestea sunt ”garanția” că oamenii au parte de procese corecte.
05.01.2023 | 16:56
Judecatorii lupta pentru pensiile speciale Sefa ICCJ Sunt garantia ca oamenii au parte de procese corecte
Șefa ÎCCJ nu este de acord cu reforma pensiilor speciale: ”Sunt garanția că oamenii au parte de procese corecte”. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat proiectul de lege privind ajustarea pensiilor speciale. Acest subiect extrem de delicat a fost comentat, joi, de președinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Corbu.

Șefa ÎCCJ nu este de acord cu reforma pensiilor speciale: ”Sunt garanția că oamenii au parte de procese corecte”

Joi, 5 ianuarie, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a avut loc ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

ADVERTISEMENT

La acest eveniment s-au discutat mai multe subiecte arzătoare aflate pe agenda publică în ultimele săptămâni. Șeful statului a vorbit despre necesitatea evitării unei crize a sistemului judiciar din cauza problemelor legate de resursa umană.

Declarațiile lui Iohannis vin după valurile succesive de pensionări în rândul magistraților cauzate de apariția proiectului de lege privind pensiile speciale.

ADVERTISEMENT

La rândul ei, președinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a declarat că discuţiile despre o reformă a pensiilor speciale au generat în sistemul judiciar o ”emoţie colectivă”.

Șefa ÎCCJ a spus că mai mulți magistraţi cu experienţă au plecat din sistem. Corbu a mai subliniat că această chestiune trebuie abordată ”cu maximă responsabilitate”.

ADVERTISEMENT

În opinia judecătoarei, drepturile financiare acordate magistraților ”sunt o garanție că oamenii au parte de procese corecte”.

”Avem deja preconizată o reformă a sistemului de pensii de serviciu, care a generat, din păcate, o emoţie colectivă, care ne afectează atât pe noi ca sistem judiciar, cât şi pe cetăţenii României.

ADVERTISEMENT

În acest context, aş dori să subliniez faptul că toate aceste chestiuni trebuie să fie abordate cu maximă responsabilitate, atât în exteriorul, cât şi în interior sistemului judiciar.

Garanţiile financiare care se acordă magistratului reprezintă nu doar o compensaţie pentru sistemul de incompatibilităţi, interdicţii sau condiţii de muncă, dar mai ales o garanţie acordată până la urmă cetăţeanului, în sensul că este asigurat cadrul necesar pentru o judecată corectă, onestă, imparţială, protejată de orice influenţă externă”, a spus Corina Corbu, în cadrul şedinţei de constituire a noului CSM.

ADVERTISEMENT