News

Județul din România unde numărul concediilor medicale a explodat. Angajații și-au luat un număr record de zile libere

Explozie de concedii medicale în România. Care este județul unde s-au acordat cele mai multe zile libere pentru probleme medicale
27.02.2024 | 22:37
Judetul din Romania unde numarul concediilor medicale a explodat Angajatii siau luat un numar record de zile libere
Date alarmante privind situația concediilor medicale în raportul CNAS. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul certificatelor de concedii medicale înregistrate în România în ultimul an a a explodat, iar un județ din România a atins un număr record de zile libere acordate pentru probleme medicale.

Câte concedii medicale s-au acordat în 2023

Conform datelor prezentate în raportul recent al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate se arată că au fost emise în total aproape 3,4 milioane de concedii medicale pentru români.

ADVERTISEMENT

Certificatele medicale au fost distribuite astfel:

  • 1,8 milioane certificate eliberate de către medicii de familie,
  •  1,3 milioane de concedii medicale acordate în cadrul ambulatoriului,
  •  peste 240.000 de concedii medicale eliberate în unitățile spitalicești.

Un aspect interesant este că aceste certificate de concedii au fost eliberate în total de către 53.026 de medici. Totuși, este semnificativ faptul că doar 100 de medici au emis un număr total de 100.000 de certificate medicale, iar 14 dintre aceștia au furnizat fiecare câte 1.400 de certificate medicale.

ADVERTISEMENT

Unde s-au acordat cele mai multe zile libere pentru probleme medicale

Cea mai mare cantitate de astfel de certificate, eliberate de un singur medic, a fost înregistrată la Cluj, respectiv 3.225 de certificate medicale. Mai mult, este de menționat că un medic oncolog a eliberat un număr mare de certificate medicale, aspect care, într-o oarecare măsură, justifică acest volum crescut.

În ce privește un alt medic din județul Olt, specialist în medicina internă, care a emis nu mai puțin de 3.063 de certificate medicale, multe dintre acestea adresându-se altor afecțiuni decât specialitatea acestuia. Printre aceste afecțiuni se numără probleme ale coloanei vertebrale și chiar infecții urinare.

ADVERTISEMENT

Atunci când ne concentrăm pe județe, se observă situații diverse, inclusiv în clasamentul celor șapte județe cu cele mai multe certificate medicale eliberate în 2023, unde se regăsesc Bucureștiul, Clujul, Prahova, Iașiul, Mureșul, Timișul și Sibiul.

Totuși, este de remarcat că aceste date au implicat un cost substanțial pentru stat, ajungând la aproximativ 3,2 miliarde de lei, conform unei estimări efectuate la 31 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT

Senatul României a decis să elimine impozitarea de 10% aplicată concediilor medicale, adoptând un amendament care include și eliminarea impozitării concediilor de maternitate și a celor pentru îngrijirea copiilor bolnavi.

 

ADVERTISEMENT