Fotbal international

Julen Lopetegui, 140 de zile la Real Madrid. Povestea unui mare fiasco pentru “galactici”

29.10.2018 | 22:09
Julen Lopetegui 140 de zile la Real Madrid Povestea unui mare fiasco pentru galactici

140 de zile a însemnat mandatul lui Julen Lopetegui pe banca lui Real Madrid. Rezultatul este un mare fiasco pe toate planurile. Real se află în La Liga pe un loc 10 pe care nu s-a mai aflat de foarte mulți ani și are doar 14 puncte în cele zece etape scurse, la șapte lungimi de liderul și marele rival FC Barcelona. În zece meciuri Real a înregistrat deja patru eșecuri și golaverajul este zero, 14-14, de-a dreptul incredibil pentru o echipă obișnuită să înscrie la foc automat.

Lopetegui și Florentino Perez sperau într-o colaborare excelentă și pe termen lung. Alegerea antrenorului basc a fost însă un fiasco pentru Real
Lopetegui și Florentino Perez sperau într-o colaborare excelentă și pe termen lung

Mai mult, Julen Lopetegui stabilește record negativ după record negativ. Primul a fost faptul că au trebuit să treacă 472 de minute până când madrilenii au găsit din nou drumul spre plasa porții adverse, în minutul 72 al eșecului de pe teren propriu cu modesta Levante. A fost depășit recordul de 400 de minute fără gol din sezonul 1985, Lopetegui intrând astfel în istoria neagră a clubului cel mai titrat din fotbalul spaniol.

Julen Lopetegui, multe umbre și puține lumini în cele 140 de zile la Real Madrid

Acum, un alt record negru: în ultimele cinci etape Real a făcut doar un rezultat de egalitate, ceea ce înseamnă un singur punct din 15 posibile, ceva incredibil pentru un club de talia lui Real Madrid! Ceea ce i-a scos din minți pe șefii Realului este mai ales însă această pasivitate a reacției actualului tehnician. După umilința îngrozitoare din ultima etapă, de pe Nou Camp, după care majoritatea jucătorilor le venea să bage capul în pământ, să se ascundă precum struțul, Lopetegui a șocat pentru că a vorbit foarte senin despre faptul că Real are mare viitor și că la finalul sezonului echipa va sărbători.

“Nu am niciun reproș la adresa jucătorilor. Echipa asta are viitor. Au fost 3 săptămâni groaznice pentru noi, dar aș vrea să văd unde vom fi în aprilie sau mai. Acest meci a fost ciudat. Ei au fost foarte puternici”. Un discurs care i-a pecetluit soarta, deși în vestiarul Realului, de la Sergio Ramos și Marcelo mai sunt jucători care îi acordau încrederea.

Greșeli uriașe de alcătuire a echipei în El Clasico

Presa îi reproșează faptul că a fost complet depășit de importanța primului și ultimului lui El Clasico. A trimis pe teren jucători care se aflau în vădită scădere de formă (Varane și Bale), a ținut pe bară ca fundaș stânga aproape tot timpul un jucător pe care tocmai el l-a cerut în vară și pe care îl chemase la echipa națională, Odriozola și a creat un adevărat haos în mecanismul echipei, nefiind inspirat nici în schimbări, nici în alcătuirea primului unsprezece.

Valverde - Lopetegui. Îmbrățișare între basci. Cel al Barcelonei a readus lucrurile la normal, cel de la Real și-a făcut valiza
Valverde – Lopetegui. Îmbrățișare între basci.

Numit pe 12 iunie 2018, în timp ce se afla cu naționala Spaniei în cantonamentul din Rusia, Julen Lopetegui a fost imediat destituit din funcția de la prima reprezentativă și înlocuit cu Fernando Hierro, care era director sportiv. Decizie catastrofală, Spania plecând acasă în optimi, după ce a fost eliminată de țara gazdă la lovituri de departajare.

Povara moștenirii lui Zinedine Zidane

Încă de la început au fost destule comentarii în presa din Madrid, presa de casă a lui Real, care puneau sub semnul întrebării ingrata misiune a lui Lopetegui de a urma lui Zinedine Zidane, omul recordurilor pozitive pentru galactici în mandatul său de doi ani. Se vorbea despre o anumită fragilitate psihică a lui Lopetegui, despre faptul că este foarte greu să ții în mână un vestiar împănat cu vedete ca al Realului, chiar dacă din peisaj a dispărut MVP-ul Cristiano Ronaldo.

Toate aceste temeri s-au dovedit a fi îndreptățite și președintele Florentino Perez, cel acuzat vehement de fanii lui Real de plecările lui Zidane și Ronaldo, este clar că are șanse mici să mai prindă un nou mandat la viitoarele alegeri. El a recunoscut că a greșit grav cu numirea noului tehnician și a decis acum să facă pasul hotărât pentru a stopa haosul. Galacticii au vrut, la fel ca Barcelona, un antrenor basc, însă pariul a fost unul clar necâștigător din toate punctele de vedere.

A avut susținerea vestiarului

Însă jucătorii nu par deloc încântați de sacrificarea lui Lopetegui. Mulți avuseseră relații bune la lot și au încercat să-l scape, declarând că nu antrenorul e de vină, ci ei poartă toată responsabilitatea. Au aflat, cumn era și normal, că li se pregătește venirea italianului Antonio Conte și nimeni din lotul lui Real nu e încântat de această veste, Conte având o faimă tristă prin modul în care tratează jucătorii cu multă duritate.

Julen Lopetegui - 140 de zile la Real Madrid. A avut numai recorduri negative, deși a fost sprijinit de jucători
Julen Lopetegui – 140 de zile la Real Madrid. A avut numai recorduri negative

Sergio Ramos a și făcut o clară trimitere la posibila venire a “tiranului” Conte, spunând că respectul se câștigă și nu se impune, dar soarta bascului a fost deja pecetluită. În mai puțin de cinci luni Lopetegui a trecut prin două momente grele în carieră, la cei 52 de ani ai săi: mai întâi a fost dat afară de la echipa națională și acum de la Real Madrid. Cele 140 de zile au fost ca mersul pe un stâlp de înaltă tensiune și era clar că finalul nu putea fi altul pentru un club de talia lui Real Madrid.

CIFRELE LUI JULEN LOPETEGUI LA REAL MADRID

10 meciuri în La Liga: 4 victorii, 2 egaluri, 4 eșecuri, golaveraj 14-14

3 meciuri în Champions League: 3-0 cu AS Roma, 0-1 cu ȚSKA Moscova, 2-1 cu Viktoria Plzen

Total meciuri: 13: 6 victorii, 2 egaluri, 5 înfrângeri, golaveraj 19-16

Tags: