ADVERTISEMENT
News

Jurnalistul Chen Quishi, dispărut în urmă cu mai multe luni, a fost găsit. E considerat incomod de guvernul chinez

Autor: Flaviu Popa | 25.09.2020 | 16:14
Jurnalistul Chen Quishi, dispărut în urmă cu mai multe luni, a fost găsit. E considerat incomod de guvernul chinez
Jurnalistul chinez a dispărut în luna februarie. Foto: shanghai.ist

Cazul lui Chen Quishi, jurnalistul chinez dispărut în februarie a intrat în atenția autorităților statale încă din clipa dispariției.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, chinezii au avut nevoie de multe luni de zile până l-au găsit pe bărbat, care se află acum sub „supervizarea” guvernului de la Beijing.

Bărbatul ar fi fost „carantinat” prin forță, conform unui mesaj postat pe YouTube de către un prieten apropiat al jurnalistului.

ADVERTISEMENT

Jurnalistul chinez Chen Quishi a fost găsit după mai multe luni de la dispariție

Între timp, există informații că bărbatul ar sta alături de părinți în Qingdao. Cu toate acestea, BBC susține că guvernul chinez e obișnuit să „facă oamenii să dispară”, mai ales acei activiști care se opun doctrinei guvernului și care încearcă să complice lucrurile.

Chen Quishi a dispărut în același timp cu Fang Bin și Li Zehua, alți activiști sau jurnaliști care au prezentat pe larg izbucnirea pandemiei de Covid-19 în China.

ADVERTISEMENT

Li Zehua a reapărut în aprilie, în timp ce Fang Bin este dat dispărut în continuare. Un alt jurnalist plasat în arest la domiciliu a fost Zhang Zhan, anunță BBC.

Xu Xiaodong, un luptător MMA și prieten a lui Chen a anunțat pe YouTube că jurnalistul este într-o zonă sigură.

ADVERTISEMENT

Quishi este sub supraveghere și nu a venit momentan acasă. Este alături de părinți acasă. Totuși, autoritățile au decis să nu-l trimită în judecată, astfel că e imoral să fie ținut sub supraveghere”, transmis Xu.

Cine este Chen Quishi, jurnalistul reținut de Guvern?

Chen este un activist pentru drepturile omului, devenit jurnalist, și a devenit cunoscut pentru că a transmis în direct protestele din Hong Kong din luna august. În urma evenimente, Chen a ajuns să fie hărțuit de autoritățile din China și a rămas fără conturile de pe rețelele de socializare unde avea peste 700.000 de urmăritori.

ADVERTISEMENT

În ianuarie a decis să călătorească în Wuhan pentru a scrie despre pandemia de Covid-19, așa cum se întâmpla în realitate, nu cum o prezentau autoritățile. „Voi filma tot, promit că nu voi denatura realitatea”, a promis bărbatul.

În acest context, activistul a dispărut și se pare că a fost carantinat de autoritățile de la Beijing, care-l țin sub supraveghere.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!