News

Klaus Iohannis a anunțat temele de la referendumul din 26 mai

04.04.2019 | 14:25
Klaus Iohannis a anuntat temele de la referendumul din 26 mai

Președintele Klaus Iohannis a susținut joi o declarație de presă în care a vorbit despre referendumul anunțat pe 26 mai. Șeful statului a anunțat și temele pe care le-a trimis Parlamentului în vederea scrutinului, iar una dintre ele este interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

Președintele Klaus Iohannis, nou apel la Guvern înainte de referendum

A doua temă este interzicerea ordonanțelor de urgență pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară precum și dreptul altor autorități, precum CSM sau Înalta Curte, de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe. Șeful statului a făcut apel la Guvern să nu dea OUG pe Justiție până la referendumul din 26 mai.

Într-un nou atac la adresa PSD, șeful statului a acuzat partidul de guvernământ că pune în pericol stabilitatea țării, prin ordonanțele pe care le dă pe tema Justiției. Klaus Iohannis acuză guvernarea PSD că încearcă să albească dosarele social-democraților cu probleme penale și citează articolul din Constituție în care se spune că nimeni nu poate exercita suveranitatea în nume propriu.

Președintele Klaus Iohannis a dezvăluit cele două mari teme de referendum

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis

Am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la referendumul din 26 mai care va avea două teme. Prima: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. A doua: interzicerea ordonanțelor de urgență pentru infracțiuni, pedepse și organizare judiciară precum și dreptul altor autorități, precum CSM sau Înalta Curte, de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru corupție să li se șteargă efectele condamnărilor. Asistăm la un asalt asupra Justiției, purtat cu OUG. Acest asalt a propus evaluarea șanselor și căutarea momentului puternic pentru a acționa, pevertind și deturnând un mecanism constituțional pe care trebuie să îl regândim.

Societatea a obosit să urmărească dacă cei vizați au mai dat o OUG și urmărește cu îngrijorare ședințele de Guvern, ședințe a căror ordine nu este cunoscută. OUG își produc efectele imediat și pot fi atacate doar de Avocatul Poporului.

Cetățenii trebuie să decidă dacă și alte instituții pot avea dreptul de a sesiza la CCR pentru a stopa efectele OUG.

Sunt convins că și dacă CSM ar fi avut dreptul să conteste OUG la CCR nu am fi ajuns în situația în care suntem acum. Modificările PSD la Justiție a fost criticate și de instituțiile europene. Amnistiile mascate vor avea consecințe asupra viitorului României în UE.

PSD legiferează netransparent, încălcând regulilie statului de drept. Sunt discuții și reacții în spațiul public cu privire la OUG care să modifice codurile penale. Cei din PSD au atât de multe probleme penale încât ar fi în stare să riște stabilitaea României ca să își albească dosarele.

Nu ar fi de mirare să dea OUG prin care să stabilească că politicianul X e cinstit. Solicit Guvernului să nu mai dopte OUG în domeniul justiției și codurilor penale. Referendumul e în linie dreaptă. Orice demers de acest fel ar fi o sfidare la adresaă românilor.

Se cuvine să ne reamintim un text din Constituție pe care cei de la Putere ar vrea să îl facă uitat .Este articolul 2, care spune:  ‘niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Voința poporului se exprimă în referendum’.  Vă aștept la referendum pe 26 mai“, a declarat președintele.