Alegeri 2024

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care prezidențialele se organizează în septembrie

Klaus Iohannis a promulgat legea care devansează alegerile prezidențiale. Dreapta o contestase la CCR ca fiind contrară principiilor democratice
30.04.2024 | 15:45
Klaus Iohannis a promulgat legea prin care prezidentialele se organizeaza in septembrie
Președintele României a promulgat legea privind devansarea scrutinului prezidențial / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie. Potrivit legii, scrutinul are loc cu cel mult trei luni înainte de luna în care mandatul președintelui ajunge la termen.

Alegeri duminică, 15 septembrie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea pentru modificarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. Alegerile pentru președintele României au loc duminica.

ADVERTISEMENT

Potrivit actului normativ adoptat de Parlament, „Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre.

Dreapta a contestat legea

Ziua alegerilor prezidențiale este duminică, 15 septembrie. Pentru eventualul tur doi, data stabilită este 29 septembrie. La 5 martie, Camera Deputaților a adoptat legea, inițiată de UDMR, dar textul a fost contestat la Curtea Constituțională de către  deputații USR și Forța Dreptei, care denunțau  o „încălcare a principiilor democratice”.

ADVERTISEMENT

CCR: „O modificare de natură temporală”

Ulterior, CCR a respins contestația ca neîntemeiată. „În esenţă, Curtea a statuat că legea criticată realizează o redimensionare a intervalului de timp în care urmează a se fixa data alegerilor, ceea ce nu pune în discuţie un element fundamental al dreptului electoral”, potrivit argumentelor CCR.

„Legea criticată nu schimbă sistemul existent de stabilire a datei alegerilor, ci realizează o modificare de natură temporală în cadrul sistemului pentru care a optat legiuitorul român încă din anul 2004.

ADVERTISEMENT

Plasarea acestei date în ultima parte a mandatului în curs se înscrie în coordonatele democraţiei constituţionale pentru a se asigura succesiunea firească a mandatelor, fără a se afecta caracterul plenar al mandatelor în curs.

Între data anunţării alegerilor şi data alegerilor există o distanţă temporală rezonabilă pentru a permite tuturor factorilor politici interesaţi să se pregătească pentru competiţia electorală”, potrivit CCR.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea...
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă...
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă printre degete
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”