News

Klaus Iohannis spune că România ”poate oferi sprijin semnificativ” în criza alimentară a războiului. Șeful statului, de acord cu noi sancțiuni împotriva Rusiei

Klaus Iohannis a făcut declarații despre criza alimentară generată de războiul din Ucraina și despre noul pachet de sancțiuni pe care-l pregătește UE împotriva Rusiei.
30.05.2022 | 20:09
Klaus Iohannis spune ca Romania poate oferi sprijin semnificativ in criza alimentara a razboiului Seful statului de acord cu noi sanctiuni impotriva Rusiei
Klaus Iohannis, prezent luni la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis este prezent luni la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Aici se va vorbi despre noi sancțiuni împotriva Rusiei, sprijinul acordat Ucrainei și securitatea alimentară globală.

Klaus Iohannis: ”Suntem de acord cu acest nou acord de sancțiuni împotriva Rusiei”

Înainte de eveniment, președintele țării a spus că susține noul pachet de sancțiuni care vizează Kremlinul, dar și că România ”poate oferi spriijin semnificativ”, în criza alimentară generată de invazia rușilor în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că susține și o clauză de solidaritate și că va insista ca aceasta să rămână pe lista de sancțiuni. ”În cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia măsuri de urgență”, a transmis președintele.

”Suntem de acord cu acest nou acord de sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt sacțiuni pe gaz și petrol, dar e foarte complicat pentru că multe națiuni depind de aceste materii prime. Suntem de acord să impunem noi sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Ca să nu fim surprinși de evoluție impunem o clauză de solidaritate. Voi insista ca această clauză să rămână. În cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia măsuri de urgență. De exemplu, în cazul nostru, când se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.

Avem o temă pe care am menționat-o deja, securitatea alimentară. Prin evoluțiile economiilor au apărut sincope în lanțurile de aprovizonare. E legată de faptul că Ucraina, prin blocajele de la port, nu mai are posibilitatea să exporte cereale, grâu în special.

ADVERTISEMENT

De aici începe un efect de domino, până în Africa. Temele sunt sensibile. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă e exportant din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru, pentru că oferim scutiri. Trebuie făcut mult mai mult”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis: ”Trebuie să găsim soluții pentru a ne deconecta de resursele Federației Ruse”

De asemenea, Klaus Iohannis a mai transmis că în următoarea zi, marți, liderii europeni vor discuta și despre energie și securitatea energetică. Președintele a subliniat că trebuie identificate soluții pentru a ne deconecta de resursele Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluții pentru a ne deconecta de resursele Federației Ruse, dar pe de altă parte, pentru a menține prețurile la energie la un nivel competitiv și la un nivel pe care oamenii îl pot plăti”, a mai precizat șeful statului.

Întrebat cât este de aproape țara noastră de un acord pe embargoul pentru petrolul Moscovei, Klaus Iohannis a răspuns:

”Vom vedea cum curge discuția, deocamdată nu s-a ajuns la un acord pe acest embargo, dar majoritatea doresc să continuăm pe pachetul șase de sancțiuni.

Vom vedea dacă vom reuși să îi convingem pe toți, este posibil să se introducă o așa-numită clauză de temporarizare, adică să hotărâm pachetul de embargo, însă unele să poată fi decalate în timp, ca unele economii naționale care depind de importurile din Rusia să aibă timp să găsească o aprovizionare alternativă”, a mai afirmat Iohannis.

ADVERTISEMENT