ADVERTISEMENT
News

Legea carantinei, modificată. Ce soluții au de acum la dispoziție persoanele vătămate

Autor: Bogdan Solomon | 25.09.2020 | 17:39
Legea carantinei, modificată. Ce soluții au de acum la dispoziție persoanele vătămate
Legea carantinei a fost modificată. Sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ care aduce modificări importante Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

ADVERTISEMENT

De acum, persoanele care se consideră vătămate au dreptul să își caute dreptatea în instanță și să solicite anularea deciziei direcțiilor de sănătate în cel mult 24 de ore de la data comunicării.

Totodată, proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, senatorul USR George Dircă, senatorul PNL Daniel Fenechiu şi senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke prevede că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunțe în 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă în complet de 5 judecători constituit în cadrul secţiei de contencios administrativ şi fiscal.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis modifică legea carantinei. Persoanele vătămate se pot adresa de acum instanței

Orice persoana care se consideră vătămata într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art.8 alin.(3) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicarii deciziei direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinta ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului”, se arată în actul normativ promulgat de șeful statului.

De asemenea, cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru, iar apelul este soluţionat de secţia civilă a tribunalului, într-un termen care nu va depăşi 24 de ore de la data sesizării instanţei.

ADVERTISEMENT

Dispoziţiile acestei legi se aplică inclusiv pentru procesele în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a legii.

Dosarele se trimit, de urgenţă, pe cale administrativă, secţiilor devenite competente să le judece potrivit prezentei legi”, precizează inițiatorii legii.

ADVERTISEMENT

Actul normativ definește carantina persoanelor ca măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată.

Cât despre carantina zonală, prin această măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru.

ADVERTISEMENT

În plus, constă în „separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament.

Se instituie, după caz, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!