Leguma care are mai mult fier decât carnea roșie. Costă doar 4,80 lei și este disponibilă în toate marile magazine. Sunt mulți români care o au acasă și nici nu știu cât de benefică le este!
O cană de năut îți oferă 4,7 mg de fier, mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată. Deși mult timp s-a considerat că necesarul zilnic de fier poate fi luat doar din carne, iată că nu este deloc așa.
Năutul este una dintre legumele care are cantități mari de fier, mai mari decât carnea roșie. Totuși, fierul din naut este în formă non-hemică, care poate fi mai greu absorbit de organism decât fierul hemic din carne. Absorbția acestuia din urmă este de circa 15-35%.
Pentru a îmbunătăți absorbția fierului non-hemic, poți consuma nautul în combinație cu alimente bogate în vitamina C (cum ar fi roșiile, ardeii sau citricele), deoarece vitamina C poate spori absorbția fierului.
O caserolă de năut costă doar 4,90 lei pentru 400 de grame. Prețul depinde de brand, dar este un produs accesibil pentru populație.
Nautul este o sursă bună de proteine, în special pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană.
Proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor, funcționarea sistemului imunitar și a multor alte procese biologice.
Nautul este o sursă importantă de fibre, care sunt esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv. Nautul furnizează carbohidrați complecși, care sunt eliberați treptat în sânge și asigură o sursă constantă de energie.
Acest lucru poate ajuta la menținerea nivelului de energie și la stabilizarea glicemiei.
Nautul conține minerale importante precum fier, magneziu, fosfor și zinc. Aceste minerale sunt esențiale pentru sănătatea oaselor, funcționarea sistemului nervos, formarea sângelui și multe altele.
Consumul regulat de naut poate fi asociat cu scăderea riscului de boli cronice precum boala cardiovasculară, diabetul și anumite tipuri de cancer. Acest lucru se datorează conținutului său ridicat de fibre și substanțe nutritive antioxidante.