100 ani de Romania

Leon Rotman, dublu campion olimpic la JO din 1956! A fost obligat să-şi taie barca la Melbourne

04.10.2018 | 22:00
Leon Rotman dublu campion olimpic la JO din 1956 A fost obligat sasi taie barca la Melbourne
Leon Rotman, dublu campion olimpic la JO din 1956

Leon Rotman a fost dublu campion olimpic la JO din 1956 de la Melbourne. Performanţa obţinută în Australia a venit într-un moment în care România nu avea o mare tradiţie la Jocurile Olimpice, obţinând până atunci un total de şase medalii.

Născut pe 22 iulie 1934, la Bucureşti, Leon Rotman a practicat diferite sporturi după finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar a ajuns la secţia de caiac-canoe. La 15 ani, viitorul campion olimpic se angaja la Uzinele “Timpuri Noi”, după ce urmase un curs de calificare pentru strungari.

Leon Rotman, dublu campion olimpic la JO de la Melbourne din 1956

Legitimat la Dinamo Bucureşti, Leon Rotman a câştigat titlul naţional în 1954 şi a fost cooptat imediat în lotul olimpic al României. La 22 de ani, dinamovistul mergea la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, iar specialiştii îl vedeau drept unul dintre favoriţii la câştigarea medaliei de aur. Chiar înainte de prima probă de la Olimpiadă, Leon Rotman se accidentează în timpul unui meci de fotbal jucat alături de colegi. Caiacistul a trecut peste toate problemele medicale şi a câştigat medalia de aur proba de canoe 10.000 de metri. Înainte de finală, sportivul a fost obligat să-şi taie barca, motivul fiind acela că era mai mare cu trei centimetri.

Pe 1 decembrie 1956, Leon Rotman reuşea să câştige a doua medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956, de această dată la proba de canoe 1.000 de metri. Cu toate că era dublu campion olimpic, organizatorii l-au şicanat în momentul în care a trebuit să-i ofere prima pentru succesul obţinut. “Din prima de victorie, de cîte 150 de lire australiene, mi s-au dat numai 173, pentru ambele titluri”, şi-a reamintit Leon Rotman.

Patru ani mai târziu, în 1960, Leon Rotman a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Roma, la proba de canoe 1.000 de metri, însă şi aici a avut parte de şicane. “La controlul tehnic, barca mea era mai uşoară cu vreo 4-5 kilograme decît prevedea regulamentul. A trebuit să pun plumb în ea, s-o fac de 20 de kilograme. Dar fiind mai grea, la antrenamentele dinaintea finalei am făcut întindere la umăr. În cursa de 1.000 de metri, am ajuns totuşi pe trei, după ce, pe ultimii 200 de metri, am mai depăşit cîţiva adversari”, a povestit dublul campion olimpic.

Leon Rotman, dublu campion olimpic la JO din 1956, premiat de Mihail Sadoveanu
Leon Rotman, dublu campion olimpic la JO din 1956, premiat de Mihail Sadoveanu