News

Letonia vrea să introducă serviciul militar obligatoriu pentru femei. Argumentele președintelui

Letonia ar putea introduce serviciul militar obligatoriu, conform unei dorințe a președintelui țării. Ce argumente a dat președintele leton Egils Levits.
11.07.2022 | 23:43
Letonia vrea sa introduca serviciul militar obligatoriu pentru femei Argumentele presedintelui
Letonia vrea să introducă serviciul militar obligatoriu pentru femei. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Letonia ar putea introduce serviciul militar obligatoriu și pentru femei, conform unei dorințe a președintelui țării.

Serviciu militar obligatoriu în Letonia? Argumentele președintelui țării

Președintele leton Egils Levits a cerut ca bugetul pentru apărarea țării să fie majorat și a mai făcut un anunț surprinzător, privind dorința sa de a se introduce serviciul militar obligatoriu pentru femei.

ADVERTISEMENT

Anunțul vine după ce în urmă cu doar câteva zile, ministrul apărării spunea că serviciul militar obligatoriu pentru bărbați va fi reintrodus, dând aici ca argument tensiunile în creștere dintre Rusia și Ucraina, țări care se află în război de mai multe luni.

Letonia a anunțat că plănuiește să mărească bugetul apărării până la 2,5% din PIB până în anul 2025, în condițiile în care, în prezent, acest procent este de 2%.

ADVERTISEMENT

”Securitatea este prioritatea politicii noastre în ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru apărare sunt deja angajaţi, dar s-ar putea să nu fie suficient şi trebuie să fim pregătiţi”, a declarat președintele leton pentru Reuters.

Președintele țării argumentează că se dorește construirea unor noi baze militare în care să poate fi găzduite trupei ale NATO în număr sporit, conform deciziilor șefilor de stat de la summitul de la Madrid de luna trecută.

ADVERTISEMENT

Președintele leton consideră că serviciul militar trebuie să fie obligatoriu indiferent de sex

Președintele a sugerat că apărarea țării ar trebui să fie o îndatorire pe care o au toți cetățenii, indiferent de sex.

”Consider că este nevoie de egalitate în acest sens şi susţin această idee pentru toţi cetăţenii letoni cu vârsta specifică – acest lucru trebuie făcut independent de sex”, a spus Levits.

ADVERTISEMENT

Înainte ca legea privind introducerea serviciului militar pentru femei și cea a creșterii bugetului pentru apărare să intre în vigoare, ea trebuie analizată de Parlamentul leton.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a propus la rândul său recent creşterea bugetului apărării la 3% din PIB, lucru făcut și de Polonia.

ADVERTISEMENT