Fotbal intern

LIGA 1, CAMPIONAT SĂTESC! Azilul clonelor şi al no-name-urilor

Problemele financiare omoară grupările de tradiţie, iar în locul lor răsar formaţii înfiinţate doar cu scopul de a încasa banii din drepturile TV. Fotbalul românesc trece printr-o...
04.06.2015 | 11:02
LIGA 1 CAMPIONAT SATESC Azilul clonelor si al nonameurilor

Problemele financiare omoară grupările de tradiţie, iar în locul lor răsar formaţii înfiinţate doar cu scopul de a încasa banii din drepturile TV. Fotbalul românesc trece printr-o adevărată criză de identitate. Cu toate acestea, şefii din fotbal vor în continuare 28,5 milioane euro plus TVA pe an! Schimbările în rău au început imediat după 1989. Şi au fost… sînt mari! Grupările departamentale Steaua, Dinamo şi Rapid au fost preluate de întreprinzători născuţi peste noapte, majoritatea fără să plătească nici un ban, eternii creditori pe care-i vedeam toată ziulica la televizor. Cluburile de fotbal s-au transformat în societăţi non-profit. După 2005, echipele din Liga 1 şi-au schimbat din nou organizarea juridică, devenind societăţi comerciale pe acţiuni. Pentru a putea să-şi continue activitatea în Liga 1, patronii au introdus în consiliile de administraţie, cu un număr redus de acţiuni, şi vechile societăţi. Nimic profesionist, nimic pentru viitorul fotbalului, toate giumbuşlucurile financiare numai pentru buzunarul personal!

Spectacol de 35 milioane euro cu FC Voluntari sau Concordia Chiajna 🙂

După ce UEFA a cerut imperios licenţă, care a devenit primul criteriu de participare în Liga 1 şi în cupele europene, finanţatorii din fotbalul românesc au găsit o metodă la limita legii să scape de datoriile pe care le aveau în acel moment la ANAF. Astfel, datoriile au rămas pe vechea societate, iar clubul a devenit curat ca lacrima odată cu noua societate înfiinţată. Statul a pierdut foarte mulţi bani, pe care boşii din Liga 1 au „uitat” să-i mai plătească. UEFA s-a prins repede de metodele folosite în România şi a introdus regula celor 3 ani, adică un club care participă în cupele europene trebuie să fie administrat de aceeaşi societate minimum 3 ani. FANATIK.RO analizează cum arată cu adevărat, astăzi, Liga 1, despre care unii susţin că ar fi un campionat sătesc! Cînd vezi Chiajna sau Viitorul, formaţii cu un pumn de spectatori, aproape că le dai dreptate. New-entry: FC Voluntari! Asta după ce în anii trecuţi au trecut prin elită Brăneştiul, Otopeniul, Urziceniul, ultima chiar campioană, acum desfiinţată! Iar marile branduri şi oraşe, cum ar fi Braşovul, Constanţa, Oradea, Sibiu, Baia Mare, Bacău, Galaţi, Piteştiul sau Aradul nu au formaţie de primă divizie. Altele nici măcar în primele trei ligi! Aceasta e Liga 1, un veritabil campionat sătesc, plin de no-name-uri şi clone, pentru care ISB a dat pînă acum aproape 35 de milioane de euro brut 🙂 Dar haideţi să le luăm pe rînd.

STEAUA

Becali a pierdut numele, sigla şi palmaresul

În cazul Stelei, „ruptura” a survenit în aprilie 1998, atunci cînd nou-înfiinţata AS FC Steaua Bucuresti, asociaţie non-profit condusă de Viorel Păunescu, a preluat echipa de fotbal de la Ministerul Apărării Naţionale, care şi-a păstrat cîţiva reprezentanţi în noua formulă organizatorică. În Ghencea a apărut apoi Gigi Becali, care a împrumutat clubul cu bani, iar contribuţia latifundiarului la finanţarea Stelei a tot crescut, în 2002 formaţia „roş-albastră” avînd datorii de aproximativ 4 milioane de dolari către „salvator”. În 2003, Gigi Becali devenea patronul echipei cu ajutorul trădătorului Victor Piţurcă. Clubul Sportiv a deschis acţiune în justiţie împotriva echipei de fotbal pentru a recupera numele, sigla şi palmaresul. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost de acord în decembrie 2014 cu acţiunea introdusă de clubul sportiv, iar peste Gigi Becali a trecut buldozerul justiţiei, machidonul rămînînd fără sfînta treime a unei grupări respectabile: nume, siglă şi palmares. Echipa lui Gigi Becali ar avea acum doar 5 titluri de campioană (2005, 2006, 2013, 2014 şi 2015), Cupa României din 2011 şi 2015, două Supercupe ale României (2006 şi 2013), Cupa Ligii de anul acesta, plus semifinala de Cupă UEFA din 2006, pierdută dramatic cu Middlesbrough. Restul este al Armatei, conform deciziei ICCJ. Dar cel mai grav este că în loc de Steaua avem FCSB, o ruşine pentru identitatea istorică şi pentru milioanele de fani ai acestui brand uriaş.

DINAMO

Negoiţă are datoriile, Badea are palmaresul 🙂

La Dinamo lucrurile au stat la fel ca şi la Steaua, echipa de fotbal s-a rupt de clubul sportiv şi a devenit societate non-profit. Omul care a controlat pe Dinamo timp de 15 ani a fost Nicolae Badea. În martie 2013, Nicolae Badea a renunţat la club şi patron a devenit Ionuţ Negoiţă. Şi la Dinamo sînt probleme cu palmaresul, se pare că acesta este în continuare la Nicolae Badea prin societatea CS FC Dinamo!
Ionuţ Negoiţă deţine 90% din SC (nu e CS) FC Dinamo 1948 SA, cea care administrează clubul înscris în Liga 1, dar care nu are în proprietate, de fapt, identitatea istorică a clubului! Mai mult, dacă pînă acum Dinamo s-a putut folosi de stemă, culori şi palmares, a avut adică dreptul de comercializare al produselor cu însemnele clubului, asta s-a datorat faptului că, după o serie de negocieri, societatea condusă de Ionuţ Negoiţă a primit acceptul lui Nicolae Badea de a beneficia de stemă, culori şi palmares! Norocul „cîinilor” este că Badea a rămas un personaj echilibrat, cu care se poate negocia, neimplicat politic. Dar nu se ştie niciodată cînd se termină răbdarea unui om…

RAPID

Copos a arestat Rapidul

Valerii Moraru a preluat o societate care are doar datorii 🙂 Palmaresul, sigla şi numele sînt la George Copos, care le deţine prin Asociaţia Fotbal Club Rapid Bucureşti. În 2005, cînd George Copos a înfiinţat societatea pe acţiuni SC FC Rapid SA, AFC-ul a primit doar 0,1 % din acţiuni, fiind reprezentată de atunci pînă în prezent de Ioan Taban, administratorul AFC. Altfel, dacă societatea pe acţiuni nu se asocia cu AFC, giuleştenii îşi pierdeau dreptul de a ‎evolua în Liga 1 şi erau obligaţi să înceapă din Liga 4.
În momentul în care clubul a intrat în insolvenţă, George Copos a avut grijă să înregistreze la OSIM toate mărcile şi denumirile care derivă de la Rapid Bucureşti, iar în acest moment nu se poate înfiinţa un alt Rapid fără acordul fostului patron. Înainte ca Rapid să fie preluat de Adrian Zamfir şi de Nicolae Cristescu, un grup de oameni de afaceri împreună cu suporterii au încercat să înfiinţeze o nouă echipă, dar nu au putut pentru că Ioan Taban, omul lui Copos, înregistrase la OSIM toate denumirile legate de Rapid, clubul fiind practic „arestat” juridic de Copos şi oamenii lui. Giuleştenii au retrogradat şi sînt aproape de faliment!

FALIMENT?! Drepturile TV: 75 LA SUTĂ din bugetul cluburilor!

PETROLUL

Petrolul de astăzi este… Astra Ploieşti

Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu, a declarat în mai multe rînduri că ploieştenii nu deţin, de fapt, palmaresul şi culorilor clubului Petrolul. Pentru a înţelege de ce, să ne întoarcem în 2003: Petrolul Ploieşti şi Astra Ploieşti au fuzionat şi a apărut FC Petrolul SA. Vechea echipă Petrolul a fost dezafiliată. În 2006, Ioan Niculae reînfiinţează Astra Ploieşti, care ia locul lui Internaţional Piteşti în Liga 1. Şi pe care Niculae o duce în 2012 la Giurgiu, unde devine Astra Giurgiu. După fiecare meci în care este contestat de fanii Petrolului, Ioan Niculae le aminteşte că formaţia pe care o susţin este de fapt… Astra Ploieşti! „Petrolul de acum nu are nici o istorie. Echipa asta este o minciună! Este Astra de acum cîţiva ani. E o echipă înfiinţată de mine. Le-am făcut-o cadou în 2003. Dar am plecat de acolo din cauza oamenilor. Mă înjurau şi mă făceau în toate felurile. Istoria lor este din 1999 şi pînă în prezent”, susţine Ioan Niculae, aflat în prezent după gratii. La fel, „lupii” sînt în pragul falimentului şi stau la generozitatea celui mai bogat om din România.

CLONE

CS U Craiova, înfiinţată direct în Liga a II-a

În Liga 1 au apărut şi echipe care au împrumutat numele unor cluburi cu istorie din fotbalul românesc. CS U Craiova este singura formaţie din România care a jucat direct în Liga 2 după o decizie jenantă a FRF. Gruparea din Bănie revendică acum palmaresul, culorile şi marca pe care le deţine în acest moment FC Universitatea Craiova, proprietatea nedreptăţitului Adrian Mititelu.
ACS Poli Timişoara a promovat în Liga 1 la finalul acestui sezon, după numai un an de la retrogradare. Gruparea bănăţeană n-are nici o legătură cu tradiţia Politehnicii Timişoara, este de fapt ACS Recaş, care în urmă cu două sezoane şi-a schimbat denumirea. Fanii timişoreni şi-au făcut propria echipă Poli în Liga 4, care are şanse mari să promoveze în Liga 3. Ultraşii bănăţeni refuză să vină la meciurile grupării susţinute de Primărie şi nu vor să-i facă jocurile edilului Nicolae Robu. Impresionant, la meciurile importante ale lui Poli din Liga a patra, au venit şi 25.000 de spectatori!
CSMS Iaşi este de fapt Tricolorul Breaza şi nu are nici o legătură cu Politehnica Iaşi. În 2011, Politehnica Iaşi s-a desfiinţat, iar în locul ei a apărut CSMS Iaşi. De fapt, actualul dinamovist Constantin Anghelache a mutat echipa din Breaza la Iaşi, i-a schimbat numele şi aşa a apărut o nouă grupare care nu are datorii şi este curată, mai ceva decît rufele spălate cu Ariel :).

ECHIPE FĂRĂ ISTORIE

Campioana din Urziceni, desfiinţată după ce a încasat 15 milioane de euro!

În ultimii ani, Liga 1 a fost invadată de echipe fără istorie, fără tradiţie, care au vrut doar banii din drepturile TV. Concordia Chiajna supravieţuieşte în prima ligă aproape exclusiv din banii veniţi din drepturile TV, plus ajutor pe linie politică. De asemenea, Voinţa Sibiu a evoluat un sezon în Liga 1, iar după ce a retrogradat a dispărut. Un caz aparte este Unirea Urziceni, care a cîştigat campionatul şi la doi ani distanţă s-a dizolvat. Este o adevărată premieră în fotbalul mondial cînd o echipă campioană se desfiinţează la numai doi ani după ce a cîştigat titlul şi a încasat peste 15 milioane de euro din participarea în grupele Ligii Campionilor! În noul sezon va participa în premieră în Liga 1 FC Voluntari, o altă formaţie fără istorie. Gruparea ilfoveană este finanţată de autorităţile locale şi are în conducere mai mulţi rapidişti.

ECHIPELE CU ISTORIE, DOBORÎTE DE CRIZĂ

UTA e cel mai „sus”

După Revoluţie, mai multe cluburi care au făcut istorie în fotbalul românesc s-au desfiinţat din cauza problemelor financiare. FC Argeş, UTA, Poli Timişoara, Universitatea Craiova, Progresul Bucureşti (FC Naţional) sau Corvinul Hunedoara au fost echipe care au făcut performanţă pentru fotbalul românesc, dar din cauza unor patroni rău intenţionaţi sau „habarnişti” au ajuns în faliment. Un alt club care a făcut jocurile în ultimii ani din Liga 1, SC Vaslui, s-a desfiinţat şi el din cauza risipei financiare. Adrian Porumboiu a luat decizia de a nu mai investi la Vaslui, iar clubul, pur şi simplu, a dispărut de pe harta fotbalului românesc.
UTA este în acest moment în Liga 2 şi are şanse mari să revină în prim-planul fotbalului românesc. Suporterii şi foşti jucători ai lui FC Argeş au reînfiinţat echipa în Liga 4 şi speră să fie ajutaţi de autorităţile locale. Poli Timişoara a luat-o din Liga 4 şi este aproape de o promovare în Liga 3, fiind susţinută exclusiv de suporteri. Adrian Mititelu se chinuie să renască Universitatea Craiova, probabil în liga a patra. Marca, sigla şi palmaresul Progresului se află la un lichidator judiciar, de la care primarul Sorin Oprescu a vrut să le cumpere pentru a reînfiinţa CSM Progresul ca echipă municipală, dar nu s-a înţeles cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru revenirea în Cotroceni şi toată afacerea a căzut. O clonă a Progresului, finanţată de avocatul Bogdan Tohăneanu, se chinuie prin Liga 4. Şi enumerările dramatice pot continua, pentru un tablou ca după război al fotbalului românesc.

INSOLVENTELE

Colapsul financiar bîntuie Liga 1

Problemele financiare din ultima perioadă au dus la introducerea unui nou termen în fotbalul românesc: insolvenţa. De multe ori, o adevărată capcană pentru jucători, care pur şi simplu devin sclavii patronilor! Primul club care a ales să intre în procedura de insolvenţă este Rapid, în 2012, fiind urmat imediat de Universitatea Cluj. În sezonul tocmai terminat, aproape jumătate dintre echipele din Liga 1 au fost sau sînt în insolvenţă: Petrolul, Dinamo, CFR Cluj, Oţelul Galaţi, U Cluj, Rapid şi FC Braşov. Un caz aparte este Oţelul Galaţi, care în sezonul 2010-2011 a cîştigat campionatul. În 2011 a participat în grupele Ligii Campionilor de unde a încasat o sumă-record de 18 milioane de euro, peste un an a intrat în insolvenţă pentru datorii de 10 milioane de euro, iar în acest moment este aproape de desfiinţare din cauza problemelor financiare!!! Autorul acestei devalizări a clubului, Dan Adamescu, este arestat la domiciliu şi cercetat penal de DNA. De asemenea, FC Braşov a deschis procedura de insolvenţă pentru o datorie de „numai” 10.000 de euro, pe care clubul trebuia să o achite firmei de pază. Ioan Neculaie a profitat de acest moment şi a scăpat de o parte dintre jucători tocmai cu ajutorul legii insolvenţei. Echipa a retrogradat şi se discută apăsat de faliment şi la FC Braşov!

„Petrolul de acum nu are nici o istorie. Echipa asta este o minciună! Este Astra de acum cîţiva ani. E o echipă înfiinţată de mine. Le-am făcut-o cadou ploieştenilor în 2003. Dar am plecat de acolo din cauza oamenilor. Mă înjurau şi mă făceau în toate felurile. Istoria lor este din 1999 şi pînă în prezent” (Ioan Niculae, patron Astra Giurgiu)

„Pe noi ne interesează că avem palmaresul, istoria, tradiţia şi culorile. Sigla valorează exact cît produc ei. Să o scoată la vînzare, la licitaţie să vedem dacă dă cineva ceva pe ea” (Gigi Becali, patron Steaua)

15 milioane de euro a încasat Unirea Urziceni de la UEFA în sezonul 2009 -2010, iar după doi ani s-a desfiinţat

18 milioane de euro a luat Oţelul Galaţi din Liga Campionilor, iar peste un an a intrat în insolvenţă

27,5 milioane de euro, fără TVA, a achitat Intel Sky în sezonul competiţional 2014/2015 pentru Liga 1 şi încă un milion de euro net pentru Cupa Ligii

22 milioane de euro, fără TVA, este suma maximă pe care deţinătorul drepturilor TV ale Ligii 1, ISB, este dispus să o mai achite începînd cu sezonul 2015/2016