Cu toate acestea, Ligia Deca a recunoscut că situația nu e tocmai roz, astfel că ar putea exista amânări în acest sens, când vine vorba despre măriri salariale, însă ea se va lupta cu toate armele pentru ca promisiunea Guvernului Ciolacu să fie respectată.
În mod normal la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie gata legea salarizării, însă în situația actuală în care politicienii se luptă pentru a reduce deficitul bugetar, rămâne de văzut care va fi realitate. În consecință, Ligia Deca le transmite profesorilor să stea liniștiți, pentru că promisiunile vor fi onorate, într-un fel sau altul.
”Există un act normativ în vigoare care spune că de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte.
Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul Educație”, a declarat ministrul Ligia Deca la Euronews.
Totuși, Ligia Deca nu s-a ferit să vorbească despre incertitudinea care planează asupra legii salarizării și asupra ipoteticelor măriri salariale, promise de Guvernul Ciolacu după ce profesorii au declanșat greva generală în această vară, chiar în timpul Bacalaureatului.
”Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Eu cred că chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a completat Legea Deca.
De asemenea, Ligia Deca a explicat că această grilă salarială se face la Ministerul Muncii, astfel că mingea este în terenul acestui minister, care se va asigura că profesorii vor primi banii promiși începând cu 1 ianuarie 2024. Între timp, profesorii vor primi în octombrie prima de 1.500 de lei sub formă de vouchere pentru a-și cumpăra diverse rechizite.
”Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare, iar inclusiv Ordonanța de Urgență, care a dat măririle post-protestul din vară, a fost inițiată de către Ministerul Muncii. Sigur, cu avizele de la toate ministerele.
Din promisiunile pe care ministrul Muncii le-a făcut, înțeleg că se lucrează la acest lucru. Din ultima discuție am înțeles că cele trei variante de grile discutate împreună cu noi și cu reprezentanții cadrelor didactice au fost trimise la Banca Mondială pentru impact bugetar, urmând să se finalizeze și discuția politică”, a concluzionat Ligia Deca.
Fostul ministru al muncii Marius Budăi explica în trecut că salariile profesorilor nu pot fi negociate separat, deci ar trebui incluse în legea salarizării unitare, drept condiție din PNRR. Din păcate pentru profesori momentan nu există public nici măcar un draft al salarizării unice, astfel că multă lume se întreabă dacă Guvernul se va ține de cuvânt.