News

Ligia Deca, despre testarea antidrog în școli: „Fenomenul nu poate fi combătut doar de la Ministerul Educaţiei”

Ministrul susține că rolul profesorilor este de a educa, nu de a face teste elevilor. „Avem nevoie de specialişti în zona sănătăţii publice”
11.09.2023 | 23:55
Ligia Deca despre testarea antidrog in scoli Fenomenul nu poate fi combatut doar de la Ministerul Educatiei
Ligia Deca, despre testarea antidrog în școli. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ligia Deca a vorbit desprea testarea antidrog în școli, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, odată cu marcarea noului an școlar, faptul că subiectul consumului de substanțe va fi discutat în CSAT.

Ligia Deca spune cum ar putea fi făcută testarea antidrog în școli

Ministrul Educației a spus că, dacă va fi introdusă testarea în unitățile de învățământ, nu crede că profesorii ar trebui să facă aceste verificări. Ligia Deca susține că rolul cadrelor didactice este altul, acela de a educa.

ADVERTISEMENT

Potrivit acesteia, este necesară implicarea mai multor instituții și de specialiști din sănătate. De altfel, ministrul precizează că trebuie solicitat acordul părinților și trebuie aplicat principiul confidențialității.

”Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice. Și anume acela de a educa. Pentru testare şi alte proceduri medicale avem nevoie de specialişti în zona sănătăţii publice. Cred că orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază nişte principii. În primul rând principiul acordului parental, părinţii trebuie să fie de acord şi să solicite.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, principiul confidenţialităţii şi al evitării oricărui fel de stigmatizare. Şi aşa bullying-ul este un fenomen pe care îl vedem extins în toate ţările Uniunii Europene, trebuie să avem mare grijă ca prin această acţiune integrată să nu cumva să vulnerabilizăm”, a transmis ministrul Deca, luni, la TVR Info, potrivit News.ro.

„Dacă specialiștii lucrează împreună, putem veni cu măsuri coerente”

În plus, ministrul Educației atrage atenția asupra planului pe care instituțiile abilitate ar trebui să îl aplice după ce se constată că un elev consumă droguri. Tocmai de accea, este nevoie de un proiect comun al instituțiilor.

ADVERTISEMENT

”Nu este un fenomen care să se poată combate doar de la Ministerul Educaţiei, sau doar din şcoală. Însă, dacă specialiştii lucrează împreună, eu cred că putem veni cu măsuri coerente”, a adăugat ministrul.

Amintim că posibilitatea testării antidrog în școli a fost adusă în discuție, prima dată, de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Propunerea a venit după accidentul rutier grav de la 2 Mai, când un șofer drogat de 19 ani a lovit cu mașina mai mulți tineri, iar doi dintre ei au murit.

ADVERTISEMENT

Totodată, premierul Marcel Ciolacu a transmis, astăzi, că ar putea fi făcute modificări legislative. Printre acestea se numără și posibilitatea ca elevii depistați sub efectul substanțelor, să nu mai aibă voie să obțină permisul de conducere de la 18 ani.

ADVERTISEMENT