Fotbal international

Lionel Messi şi Angel Di Maria, triplă istorică alături de Argentina! De 92 de ani nu mai reușise cineva să câştige Mondialul, aurul olimpic şi trofeul continental

Lionel Messi şi Angel Di Maria au intrat într-o galerie selectă la CM 2022. De 92 de ani nu mai reuşise nimeni să câştige Mondialul, aurul olimpic şi turneul continental.
19.12.2022 | 09:02
Lionel Messi si Angel Di Maria tripla istorica alaturi de Argentina De 92 de ani nu mai reusise cineva sa castige Mondialul aurul olimpic si trofeul continental
Lionel Messi şi Angel Di Maria au realizat tripla istorică alături de Argentina. Au câștigat titlul mondial, aurul olimpic și trofeul continental.
19-12-2022
07:09

Lionel Messi și Angel Di Maria, triplă istorică alături de Argentina după câștigarea Cupei Mondiale

Lionel Messi și Angel Di Maria au fost doi dintre jucătorii de bază din lotul Argentinei de-a lungul timpului. Numeroase performanțe se leagă de numele celor doi fotbaliști care au impresionat și în finala Campionatului Mondial 2022 câștigată de „pume” la loviturile de departajare în fața Franței. 

Succesul din ultimul act al Campionatului din Qatar i-a propulsat pe Messi și Angel Di Maria într-o galerie selectă. Cei doi fotbaliști din zona ofensivă a sud-americanilor au câștigat tripla istorică alături de Argentina care este compusă din trofeul mondial, cel continental și aurul olimpic. 

Lionel Messi și Angel Di Maria au fost pe teren în 2008 la Beijing, când Argentina obținea medalia de aur la Jocurile Olimpice. Fotbalistul lui PSG și jucătorul de la Juventus au fost decisivi și în finala Copei America din 2021. Angel Di Maria înscria singurul gol al partidei cu Brazilia. În 2022, la Campionatul Mondial din Qatar, atât Lionel Messi, cât și Angel Di Maria și-au trecut numele pe lista marcatorilor și Argentina a câștigat cel mai râvnit trofeu din istoria fotbalului. 

Argentina este la un meci de un nou titlu la Campionatul Mondial, iar un succes în finala cu Franţa i-ar plasa pe Lionel Messi şi Angel Di Maria într-o galerie selectă, a fotbaliştilor care au câştigat trofeul mondial, cel continental şi aurul olimpic.

Lionel Messi şi Angel Di Maria, în cursa pentru tripla CM-trofeu continental-aur olimpic

În 2008, la Beijing, Argentina câştiga medalia de aur la turneul olimpic de fotbal masculin, iar Lionel Messi şi Angel Di Maria erau decisivi în cursa sud-americanilor. Cei doi marcaseră golurile din victoria contra Olandei, scor 2-1, în sferturile de finală, iar în finala cu Nigeria, câştigată cu 1-0, Messi pasa la reuşita lui Di Maria.

Acum, în Qatar, Lionel Messi şi Angel Di Maria sunt singurii jucători din lotul lui Lionel Scaloni care au fost prezenţi şi la succesul din 2008. Cei doi mai au în palmares şi Copa America 2021, când, din nou, jucătorul lui Juventus a fost decisiv şi a marcat singurul gol al finalei cu Brazilia.

La Campionatul Mondial 2022, Lionel Messi a fost locomotiva Argentinei, cu cinci goluri în cele şase meciuri, în care a fost integralist. De cealaltă parte, Angel Di Maria a avut probleme medicale în timpul turneului final şi s-a aflat pe teren în patru partide, dar a ratat duelurile cu Australia şi Croaţia.

Alţi zece jucători au în palmares tripla CM-trofeu continental-aur olimpic. Au trecut 92 de ani de la acel moment

O asemenea performanţă este destul de greu de realizat, mai ales dacă observăm că au trecut 92 de ani de la ultima triplă de acest fel. S-a întâmplat la Campionatul Mondial 1930, prima ediţie, când Uruguay a cucerit trofeul.

Sud-americanii mai câştigaseră medalia de aur la ediţiile din 1924 şi 1928 de la Jocurile Olimpice, iar Copa America o cuceriseră în 1920, 1923, 1924 şi 1926. E adevărat că în acele vremuri competiţia din America de Sud nu era la fel de dezvoltată ca în prezent.

Cu toate acestea, zece jucători din naţionala Uruguayului de la Campionatul Mondial 1930 fuseseră şi în loturile care cuceriseră medaliile de aur la JO şi trofeele continentale.

José Leandro Andrade, Héctor Castro, Pedro Cea, Lorenzo Fernández, José Nasazzi, Pedro Petrone, Héctor Scarone şi Santos Urdinarán se pot lăuda că au fost pe teren la aceste performanţe, în timp ce Peregrino Anselmo şi Domingo Tejera au primit aurul olimpic în 1928, dar nu au evoluat niciun minut la acel turneu.

Lionel Messi şi Angel Di Maria au în palmares şi titlul mondial la tineret, dar în generaţii diferite

În 2005, în Olanda, Argentina câştiga Campionatul Mondial de tineret, după 2-1 într-o finală cu Nigeria. Lionel Messi reuşea să marcheze o dublă în ultimul act şi aducea trofeul la Buenos Aires, la fel cum reuşise Diego Maradona la ediţia din 1979. La finalul turneului, vedeta lui PSG primea Gheata de Aur, cu şase goluri marcate, şi premiul de cel mai bun fotbalist al competiţiei.

Doi ani mai târziu, în 2007, Argentina a câştigat din nou Campionatul Mondial de tineret, iar, de această dată, în lotul “pumelor” s-a regăsit şi Angel Di Maria. De asemenea, la turneul final din urmă cu 15 ani a mai jucat şi Papu Gomez, însă a bifat prezenţa pe teren în doar două partide.