Fotbal international

Lionel Messi, ca Diego Maradona în 1986! Coincidenţele care anunţă că Argentina va fi noua campioană mondială

Lionel Messi a calificat Argentina în finala CM 2022 şi îi poate călca pe urme lui Diego Maradona. Ce coincidenţe leagă turneul din Qatar cu succesul din 1986.
13.12.2022 | 23:45
Lionel Messi ca Diego Maradona in 1986 Coincidentele care anunta ca Argentina va fi noua campioana mondiala
Lionel Messi poate aduce trofeul Cupei Mondiale în Argentina, la 36 de ani de la succesul lui Diego Maradona
ADVERTISEMENT

Argentina mai are un pas până la câştigarea Campionatului Mondial 2022, după calificarea în finală. Lionel Messi a fost motorul “pumelor” în Qatar şi câteva concidenţe de la acest turneu îl leagă de Diego Maradona, cel care le-a adus sud-americanilor ultimul trofeu planetar, în 1986.

Qatar 2022, şansa Argentinei după Mexic 1986?! Prima coincidenţă între Lionel Messi şi Diego Maradona

La Campionatul Mondial 1986, Diego Maradona a fost marele star şi a dus-o pe Argentina spre marele trofeu. Până la finala cu Germania de Vest, “El Pibe de Oro” era golgheterul echipei, cu 5 goluri în 6 meciuri, iar două dintre reuşite, ambele cu Anglia, în sferturile de finală, au intrat în istoria fotbalului.

ADVERTISEMENT

Ca un fir nevăzut, seria de goluri a superstarului din naţionala Argentinei a reapărut în Qatar. În cele 6 meciuri de la Campionatul Mondial 2022, Lionel Messi a marcat tot 5 goluri, cu menţiunea că 3 dintre acestea au venit din penalty-uri transformate în meciurile cu Arabia Saudită, Olanda şi Croaţia.

Lionel Messi şi Diego Maradona ar fi putut fi la egalitate perfectă şi la numărul de pase decisive. În 1986, fostul mare fotbalist avea 4 assist-uri înaintea finalei cu Germania de Vest, în care a reuşit să mai bifeze unul la reuşita lui Jorge Burruchaga, care a adus trofeul. La CM 2022, vedeta lui PSG are 3 pase decisive, câte una în meciurile cu Mexic, Olanda şi Croaţia.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 36 de ani, Diego Maradona a primit premiul de cel mai bun fotbalist al Campionatului Mondial 1986, iar Lionel Messi poate să repete isprava în Qatar. Acum, starul lui PSG este marele favorit la acest trofeu.

Diego Maradona a plecat de la Barcelona înainte de CM 1986, la fel s-a întâmplat şi cu Lionel Messi

Cu doi ani înaintea Campionatului Mondial din 1986, Diego Maradona s-a transferat de la Barcelona la Napoli. Mutarea venea după ce argentinianul fusese implicat în bătaia, din finala Cupei Spaniei, dintre jucătorii catalanilor şi cei de la Athletic Bilbao. Mutarea era realizată după ce Napoli plătea 10.480.000 de dolari, recordul mondial la acea vreme.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Lionel Messi situaţia a stat cu puţin altfel, dar, ca şi în cazul lui Maradona, şi-a schimbat echipa înaintea unui turneu final de Campionat Mondial. Argentinianului i-a expirat contractul cu Barcelona în vara anului trecut, iar catalanii nu au putut să înregistreze un alt acord din cauza problemelor economice uriaşe. Aşa, liber de contract, Messi a semnat cu PSG, cu an şi jumătate înainte de Qatar 2022.

Cu un succes în Qatar, Lionel Messi îl egalează pe Diego Maradona

Ca traiectorie, drumurile celor două legende sunt opuse. Diego Maradona a reuşit întâi să câştige trofeul mondial, în 1986, ca mai apoi să piardă o finală, în 1990, în faţa Germaniei, echipă care i-a spulberat visul lui Lionel Messi, în urmă cu 8 ani.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Lionel Messi, prima finală de Campionat Mondial i-a adus durere, după înfrângerea în faţa Germaniei, în 2014. Acum, în Qatar, “La Pulga” este la un meci distanţă să-l egaleze pe Diego Maradona şi să intre în galeria marilor jucători care au cucerit Cupa Mondială.

Diego Maradona ar fi putut să mai aibă un titlu mondial în palmares. În 1978, “El Pibe de Oro” s-a aflat în lotul lărgit al Argentinei pentru Campionatul Mondial, însă César Luis Menotti a decis să-l nu cheme la turneul final.

ADVERTISEMENT