Fotbal international

VIDEO. “La QUINTA del Sevilla!” Andaluzii scriu ISTORIE în Europa

UPDATE 23:51 / În aceste momente căpitanul Coke, marcator al unei "duble" ridică trofeul Ligii Europa deasupra capului. Ce performanţă pentru Sevilla, care nu are timp să sărbătorească. În...
19.05.2016 | 00:07
VIDEO La QUINTA del Sevilla Andaluzii scriu ISTORIE in Europa

UPDATE 23:51 / În aceste momente căpitanul Coke, marcator al unei “duble” ridică trofeul Ligii Europa deasupra capului. Ce performanţă pentru Sevilla, care nu are timp să sărbătorească. În weekend mai joacă o finală, în Cupa Spaniei contra Barcei. 

UPDATE 23:47 / A început premierea! Întîi sînt primiţi învinşii. Liverpool a jucat pînă la pauză cînd avea 1-0, însă în partea secundă a fost călcată în picioare

UPDATE 23:39 / Ultima dată cînd o echipă europeană reuşea să cîştige de 3 ori la rînd un trofeu continental era în anii 70. Bayern cucerea Liga de 3 ori consecutiv în 1974, 1975 şi 1976. 

FINAL DE MECI! Sevilla cîştigă finala Ligii Europa cu 3-1 şi obţine al 3-lea titlu la rînd în această competiţie. E o performanţă extraordinară pentru andaluzi, care au revenit în repriza secundă de la 0-1. Sevilla şi-a asigurat prezenţa în grupele Ligii Campionilor din toamnă. 

Min. 83: Liverpool e debusolată de forceing-ul andaluzilor din partea secundă! Sevilla arată de ce e specialista acestei competiţii.

Min. 70: GOOOOOOOOOOOL Sevilla! Coke marchează o dublă după o pasă primită de la un jucător de la Liverpool   VEZI VIDEO AICI

Min. 64: GOOOOOOOOOOOOOOL Sevilla! Coke marchează pentru 2-1 cu un şut superb în colţul din stînga a lui Mignolet  VEZI VIDEO AICI

Min. 51: Ocazie uriaşă Sevilla! Gameiro e sigur din 6 metri, însă trage fix pe portar. Mignolet scoate în corner

Min. 46: GOOOOOOOOOOOOOOL Sevilla! Gameiro egalează în primul minut al reprizei secunde. VEZI VIDEO AICI

PAUZĂ! Liverpool conduce cu 1-0 după un final de repriză dominat complet de englezi. 

Min. 38: GOL ANULAT LIVERPOOL! Lovren marchează cu capul, însă Toure era pe traiectorie şi în afara jocului

Min. 35: GOOOOOOOOOL Liverpool! Sturridge deschide scorul cu un exterior superb în plasa laterală  VEZI VIDEO AICI 

Min. 32: Foarfeca lui Gameiro trece puţin pe lîngă poarta lui Mignolet Info: Fanii celor două echipe s-au bătut pe stadion înainte de meci.

Min. 12: Penalty neacordat pentru Liverpool! Mingea lui Firmino e oprită cu mîna, însă arbitrul nu dă nimic

Min. 11: Sturridge ratează o şansă bună după o centrare excelentă

Min. 8: Prima ocazie a meciului aparţine lui Liverpool! Şutul lui Can e respins de Soria

START ÎN FINALA LIGII EUROPA 

În cîteva minute va începe finala. Organzatorii au pregătit o festivitate de deschidere spectaculoasă

VEZI AICI VIDEO LIVERPOOL-SEVILLA FINALA EUROPA LEAGUE 

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. UPDATE 21:23 / Sevilla va purta un nou echipament începînd cu această finală: efw,;'

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. UPDATE 20:50 / Au apărut echipele de start în prima finală europeană din acest an:  echipe

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. UPDATE 18:28 / Atmosferă de mare meci pe străzile din Basel. Fanii celor două echipe au aprins torţe şi sărbătoresc cu multă bere calificarea în finală. VEZI VIDEO:

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. UPDATE 14:24 / Meciul de diseară are o miză imensă. Cîştigătoarea va încasa 18 milioane de euro şi va obţine biletul de grupe în Liga Campionilor.

Baselul e asaltat de fanii celor două echipe. 10.000 de englezi şi 9000 de iberici sînt în oraşul care găzduieşte finala.

*********************************

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Saint Jakob Park din Basel este locul desemnat de UEFA pentru a găzdui finala Liga Europa din acest an. Este cea mai mică arenă din toate care au avut această onoare în ultimul deceniu, cu numai 35.000 de locuri, un număr infim în raport cu uriaşa cerere de bilete din partea suporterilor celor două echipe care se vor bate pentru trofeu. Acestea sînt reprezentantele a două şcoli de tradiţie de pe continent, britanică şi spaniolă, deşi globalizarea a făcut ca atît FC Liverpool cît şi FC Sevilla să arate mai degrabă ca un Turnul Babel al seminţiilor de toate neamurile.

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Este o finală a cărei importanţă a crescut uriaş, pentru că dincolo de bucuria de a ridica trofeul deasupra capetelor jucătorii au şi un puternic motiv de natură financiară să dea totul pentru victorie, pentru prima oară învingătoarea Liga Europa urmând a participa în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor. Şi, judecînd prin prisma clasamentului final din Premier League şi Primera Division, care spune că ibericii au terminat abia pe 7, având deja asigurată prezenţa tot în Liga Europa iar “cormoranii” nu au deocamdată nici un un loc în vagonul cupelor continentale, victoria va fi cu adevărat o mare performanţă.

Unay Emery la un pas de record

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Dacă pentru Jurgen Klopp ar fi pentru prima oară în carieră când ar cuceri un trofeu european, la omologul său andaluzian Unay Emery Europa pare a fi înscrisă în ADN-ul său. Aceasta pentru că omul care nu l-a vrut pe Raul Rusescu în tricoul Sevillei are deja două victorii consecutive în ediţiile precedente, iar repetarea succesului l-ar trece în Cartea Recordurilor, pentru că nici un antrenor nu a mai reuşit să câştige trei ani la rând o cupă europeană cu aceeaşi echipă. Jurgen Klopp are însă şi el ambiţiile sale, deşi pare a fi portretul looserului în momentul culminant, pentru că din cinci încercări, patru cu Borussia Dortmund şi una cu Liverpool, în acest an, a dat greş. O singură dată a demolat pe Bayern, cu 5-2, în finala Cupei Germaniei, în rest KO-uri cu Bayern în finală de Liga Campionilor, în Cupa Germaniei şi cu Wolfsburg, tot în Cupă, iar în Anglia a avut neşansă de la punctul cu var în faţa lui Manchester City în Cupa Ligii.

Prima oară faţă în faţă

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Deşi sînt grupări cu pedigree în Europa cele două echipe nu s-au mai întîlnit niciodată în meci direct. Ambele se tem una de alta, considerând că adversarul are suficiente argumente pentru a ucide bucuria celuilalt. Ca loturi ambele echipe posedă un mix de jucători consacraţi lângă care au crescut tineri talentaţi. Practic la capitolul valoare putem vorbi de un sensibil echilibru. Liverpool îi scoate la rampă pe portarul Mignolet, fundaşul Lovren, mijlocaşul Emre Can şi vârful Sturridge, Valencia răspunde cu polonezul Krykhowiak, Banega şi Gameiro.

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Ceea ce este foarte probabil este să asistăm la un meci cu goluri, cu contribuţie de ambele părţi, întrucît ambele combatante cunosc doar drumul înainte spre poarta adversă şi nu ridică baricade în propria jumătate. Pentru Klopp încărcătura emoţională a jocului este mult mai mare, întrucât vorbim despre un perdant aproape pe linie, în comparaţie cu Unay Emery, care este la a şaptea finală din carieră şi e un obişnuit al Ligii Europa. Însă, aşa cum ne-a demonstrat-o în sferturi, în acea incredibilă revenire în mai puţin de o jumătate de oră pe “Anfield” în faţa fostului său “copil” din Dortmund, de la 1-3 la 4-3, Klopp are în raniţă bastonul de mareşal şi implicit dreptul de a spera la victorie.

* FC Liverpool are în palmares 24 de meciuri împotriva echipelor spaniole, bilanţ 14 victorii, 10 remize şi tot atâtea eşecuri, printre care şi succesele din finala Cupei Campionilor în 1981, 1-0 cu Real Madrid şi 5-4 după prelungiri în 2001 cu Alaves-ul lui Cosmin Contra.

* FC Sevilla are opt meciuri în palmares cu echipele din Anglia, bilanţ 3-2-3, incluzînd şi Cupa UEFA 2006, un categoric 4-0 cu Middlesbrough, echipa care a oprit Steaua în penultimul act de a deveni oponenta andaluzilor în ultimul act, la Eindhoven

*Sevilla are patru succese în Cupa UEFA, devenită recent Liga Europa, iar Liverpool trei (1973, 76, 2001)

* Sevilla e prima echipă care joacă trei ani la rînd finala Liga Europa

* Dacă va cîştiga Sevilla va aduce Spaniei a zecea Cupă UEFA, egalând Italia, în timp ce englezii ar fi abia la opta performanţă de acest gen

* Nici un jucător din lotul lui Liverpool nu a câştigat vreun trofeu european cu această echipă

* Paradoxal, echipa spaniolă cu cele mai multe victorii în Liga Europa şi Cupa UEFA este Villarreal, 27 de succese, andaluzii putând-o egala cu acest prilej

EUROPA LEAGUE. Basel, ghinion pentru “cormorani”

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. FC Liverpool are amintiri neplăcute de la stadionul Sant Jakob Park din Basel, unde au făcut doar un egal şi au pierdut o dată, ambele în Liga Campionilor, în faţa echipei locale. La 0-1 în în ediţia 2014-2015 au fost prezenţi dintre jucătorii anunţaţi pentru finală Mignolet, Henderson, Coutinho, Henderson şi Lallana, iar Toure, Moreno şi Leiva au fost pe bancă. Alberto Moreno este fostul jucător al Sevillei, care a declarat că în cazul victoriei nu se va bucura. Sevilla are un singur 0-0 la Basel chiar în această ediţie a Liga Europa, când a eliminat formaţia ce spera să joace acasă finala.

Ochii pe Gameiro

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Kevin Gameiro este jucătorul cel mai periculos al andaluzilor, care a şi marcat în ultimele trei meciuri consecutiv în competiţie, înaintea finalei. Dacă ar reuşi un hat-trick în finală l-ar egala pe Aduriz de la Bilbao pentru titlul de golgeter al Liga Europa. Gameiro a punctat pentru jumătate din totalul reuşitelor lui Sevilla în competiţia din acest an. În comparaţie cu el englezii nu au un puncheur anume, cele mai multe goluri fiind opera lui Adam Lallana, doar trei. Omul numărul 1 pentru Liverpool a fost în competiţie portarul Simon Mignolet, care a apărat toate minutele, 1260 la număr şi va fi prezent şi în finală.

Klopp şi echipele spaniole

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Jurgen Klopp a mai întîlnit Sevilla în cupele europene de două ori şi nu are nici o victorie.Un 0-0 acasă şi 0-2 în Spania pe când era la Mainz în 2006 în Cupa UEFA, un 0-1 acasă şi 2-2 afară cu Dortmund în grupele Ligii Europa în 2011. În 13 confruntări cu echipe pregătite contra spaniolilor are cinci victorii, trei egaluri şi cinci înfrângeri. Ar fi al şaselea antrenor pentru The Reds care ar aduce un trofeu european după legendarii Bill Shankly, Bob Paisley, Joe Fagan, Gerard Houllier şi… spaniolul Rafa Benitez.

Emery şi englezii

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Unay Emery, mai tânăr cu patru ani decât Klopp, are deja două Liga Europa câştigate consecutiv. Dar contra echipelor din Aglia bilanţul nu sună deloc optimist, doar 2 victorii, 2 egaluri şi 4 KO-uri. Cu Sevilla a pierdut ambele meciuri cu Manchester City în actuala ediţie a Ligii Campionilor, celelate şase fiind la timona Valenciei. În semifinala cu Şahtior Doneţk a fost la meciul 100 în Liga Europa, 58 de partide fiind cu Sevilla

Egalitate la trofee de la punctul cu var

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE.  Ambele echipe au reuşit să câştige de câte două ori trofee europene la loteria loviturilor de departajare. FC Liverpool în 1984 4-2 la Roma în faţa echipei locale, după ce a avut de furcă în penultimul act cu Dinamo, 3-2 în 2005 în cea mai nebună finală a Ligii Campionilor, după 3-3 în timpul regulamentar şi 0-3 la pauză cu AC Milan. Spaniolii au două Cupe UEFA li respectiv Liga Europa construite de la punctul cu var în 2007, 3-1 cu Espanyol şi în 2014, 4-2 cu Benfica.

Emre Can v Banega – cheia meciului?

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. În opinia specialiştilor cheia succesului ar putea sta în raportul dintre Emre Can, internaţionalul german de origine turcă din echipa lui Klopp şi Even Banega, creierul din compartimentul median al andaluzilor. Can e acel jucător fără plămâni, capabil să are terenul 90 de minute fără oprire, omul care barează cu uşurinţă în faţa propriului careu ca peste câteva secunde să-l vezi în apropierea bastionului advers. Banega e magicianul paselor de care a beneficiat în special Gameiro, îl simte ca ântr-o chimie perfectă mereu la locul potrivit pe francez şi acesta i-a răspuns cu goluri. Dacă Emre Can va reuşi să-l anihileze pe Banega vor fi mari şanse ca mecanismul Sevillei să fie serios perturbat.

Un milionar conduce finala

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. Jonas Eriksson a fost desemnat de către forul european să conducă finala din acest an a Ligii Europa. În vârstă de 42 de ani el a mai condus cinci partide din această ediţie în cupele europene şi chiar un meci al Sevillei, dar în grupele Ligii Campionilor. A fost un eşec pentru spanioli, 0-2 la Torino, cu Juventus. Este arbitru internaţional din 2002. Suedezul face arbitraj de plăcere, pentru că este foarte bogat, multimilionar după ce şi-a vândut în urmă cu cinci ani procentul de 15 la sută pe care-l deţinea la o mare companie media IEC. Are însă şi destule bile negre pe conştiinţă în carieră, numai în acest sezon nedînd două penaltyuri Barcelonei pe San Siro şi făcând praf cu deciziile sale partida Marseille – Dortmund.

Liverpool, campioana imposibilului

LIVERPOOL-SEVILLA LIVE VIDEO EUROPA LEAGUE. De trei ori “cormoranii” au făccut meciuri care i-au adus pe suporteri la graniţa infarctului. Au fost partide memorabile, în una fiind implicat şi un român, Cosmin Contra, care juca în Spania, la Alaves. Acela a fost primul meci nebun pentru The Reds, un 5-4 după prelungiri, cu victoria decisă în minutul 116 de autogolul spaniolului Geli. În 2006 Milan era după primele 45 de minute ale finalei Ligii Campionilor de la Istanbul la adăpostul unui 3-0 aparent imposibil de demolat, dar la Liverpool acest cuvânt nu există. Gerrard, Smicer şi Alonso au trimis partida în prelungiri şi polonezul Dudek a fost cel care i-a hipnotizat în poartă pe italieni pentru un trofeu fabulos. Ultimul show a avut loc recent în sferturile Ligii Europa, Klopp râyând cu un ochi la fantasticul 4-3 de pe Anfield în faţa fostei sale iubiri din Dortmund, pentru că sigur celălat ochi nu a mai râs. Golul victoriei l-a adus tocmai marele absent al finalei, francezul Sakho, suspendat acum de UEFA pentru dopaj.

Ce spun antrenorii

JURGEN KLOPP: “Respect enorm Sevilla, însă de această dată va avea viaţă grea cu Liverpool şi tot ce pot spera este să fie un spectacol frumos pe care să-l cîştige cel mai bun”

UNAY EMERY: “Sevilla nu are frică de nimeni, pentru că ştie să se mobilizeze şi să joace la maximum astfel de meciuri. Cred că putem face istorie la Basel cu a treia victorie consecutivă”.

Echipe probabile

FC LIVERPOOL (4-2-3-1): Mignolet – Clayne, Lovren,  K. Toure, Moreno – Emre Can, Milner – Coutinho, Lallana, Firmino – Sturridge. Antrenor: Jurgen Klopp

FC SEVILLA (4-2-3-1): Soria – Mariano, Rami, Carrico, Escudero – N’Zonzi, Krykhowiak – Koke, Banega, Vitolo – Gameiro. Antrenor: Unay Emery