Life

Locurile din România vizitate de turiștii din toată țara, lăsate în paragină. Au fost comparate cu stațiuni de peste hotare

Locurile din România lăsate în paragină. Turiștii le vizitau în număr mare și chiar erau comparate cu stațiuni de peste hotare.
30.11.2023 | 00:25
Locurile din Romania vizitate de turistii din toata tara lasate in paragina Au fost comparate cu statiuni de peste hotare
Mai multe locuri din România au fost lăsate în paragină. Sursa foto: Facebook. Observator News/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Locurile din România care erau vizitate de turiști, cu ani în urmă, acum au fost lăsate în paragină. Sunt cunoscute pentru apele termale și chiar au fost comparate cu stațiuni din alte țări.

Locurile din România lăsate în paragină, care erau foarte vizitate pe vremuri

La noi în țară există numeroase opțiuni de stațiuni pentru turiștii care vor să meargă la băi termale, însă unele au fost uitate. În România sunt 54 de stațiuni de interes național şi 147 de interes local, însă puține au fost amenajate.

ADVERTISEMENT

Una dintre este este stațiune Băile Băița, aflată la 40 de kilometri de Cluj-Napoca. Datorită apelor cu proprietăți medicale, stațiunea era foarte populară în trecut, până în anii ’90, însă acum a ajuns o ruină.

Oamenii veneau din toată țara pentru a beneficia de proprietățile izvoarelor din această stațiune. Aici se tratau mai ales cei cu probleme dermatologice sau reumatice. Această stațiune aparține unui om de afaceri italian, care a scos-o la vânzare acum câțiva ani, pe internet, dar nu a avut succes.

ADVERTISEMENT

Un alt loc foarte apreciat pe vremuri se află la marginea Dejului, cu bălți care s-au format încă de pe vremea romanilor, deasupra unor galerii de mină. Au o salinitate ridicată, fiind comparate cu Marea Moartă. În ultimii ani, nu s-au făcut prea multe amenajări în zonă.

“Apa din ele e leac pentru probleme reumatice, dar e folosită şi pentru conservarea murăturilor. Chiar şi aşa, singurele amenajări sunt acele podele şubrede din jurul lor şi această construcţie care se vrea a fi un foişor”, a explicat Alex Prunean, reporter Observator News.

ADVERTISEMENT

Locul este vizitat, însă autoritățile nu se ocupă cu reabilitarea acestuia. “Vin mulţi din alte multe părţi. De prin Borşa, de prin Bistriţa. Vin foarte mulţi, dar nu amenajează”, a spus un bărbat, potrivit sursei citate.

Stațiunile nu au mai fost amenajate

Parcul Balnear Toroc, aflat pe cealaltă creastă a dealului, este o investiție care a costat milioane de euro, proveniți din bani europeni. Cu toate acestea, cei care vor să vină aici și să se bucure de tratamente o pot face în sezonul cald.

ADVERTISEMENT

“Câteva probleme au fost acolo, pe colţ, aici au decopertat ca să vadă starea”, a explicat un reprezentant. La subsol mai sunt câteva căzi la subsol care mai funcționează pentru cei care se confruntă cu dureri de oase, dar pot veni numai dacă își fac o programare.

Este aceeași situație și la Sângeorz-Băi, în județul Bistrița-Năsăud. Izvoarele cu apă minerală de aici sunt cunoscute de secole ca fiind bune pentru bolile digestive. Apa de aici a fost comparată cu cea de la Vichy, din Franța.

“Sunt foarte apropiate ca şi compoziţie chimică, cu apele minerale de la Vichy din Franţa. Se folosesc pentru tratarea diabetului şi a unor probleme de natură alergică”, a explicat Traian Șorecău, secretar Primăria Sângeorz-Băi.

ADVERTISEMENT