News

Lovitură de stat în Sudan. Armata a dizolvat guvernul și a declarat stare de urgență

Armata Sudanului a dizolvat guvernul de tranziție și a declarat stare de urgență, a anunțat Abdel Fattah al-Burhan, generalul care a condus Consiliul Suveran al Sudanului.
25.10.2021 | 14:48
Lovitura de stat in Sudan Armata a dizolvat guvernul si a declarat stare de urgenta
Lovitură de stat în Sudan. Armata a dizolvat guvernul și a declarat stare de urgență Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
25-10-2021
15:53

Cel puțin două persoane au murit după ce au fost împușcate în timpul protestelor contra loviturii de stat

Comitetul Central al Medicilor Sudanezi a declarat că cel puțin două persoane au murit din cauza rănilor prin împușcare după ce au fost împușcate de forțele militare în timpul protestelor împotriva unei preluări militare, relatează Al Jazeera.

Sindicatul medicilor a scris pe pagina sa de Facebook că cel puțin 80 de persoane au fost rănite.

Consiliul, un organism comun de conducere militar-civil, a fost dizolvat împreună cu guvernul federal de tranziție.

Într-o declarație televizată, al-Burhan a anunțat că un „guvern reprezentativ independent și echitabil” va prelua puterea până la alegerile din 2023. Mai multe articole din constituție au fost suspendate și guvernatorii statelor au fost înlăturați, a spus al-Burhan.

ADVERTISEMENT

Lovitură de stat în Sudan. Armata a dizolvat guvernul

Șeful forțelor armate din Sudan a mai declarat că acordul de împărțire a puterii cu membrii civili ai Consiliului Suveran de Tranziție al țării „a devenit o sursă de conflict” în ultimii doi ani, „amenințând pacea și unitatea” în Sudan.

„Acest lucru a făcut ca armata, ca autoritate fondatoare a [fazei de tranziție] din responsabilitatea națională, să protejeze siguranța și securitatea acestei țări”, a declarat generalul Abdel Fattah al-Burhan, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

„Am simțit obligația ca armata, forțele de sprijin rapid și alte aparate de securitate din țară să vedem pericolul și să luăm măsuri pentru a proteja avantajele Revoluției din decembrie”, a adăugat Burhan.

Soldații i-au arestat luni pe cei mai mulți dintre membrii cabinetului sudanez, în ceea ce Ministerul Informației a numit o lovitură de stat militară, determinând oponenții preluării puterii de către armată să iasă în stradă, unde s-au raportat focuri de armă și răniți în urma confruntărilor.

ADVERTISEMENT

Premierul Abdalla Hamdok a fost reținut și mutat într-o locație nedezvăluită după ce a refuzat să emită o declarație de susținere a loviturii de stat, a declarat Ministerul Informației, aflat încă aparent sub controlul susținătorilor lui Hamdok.

Relatările, citate de Reuters, susțin că că zeci de mii de oameni care se opuneau loviturii de stat au ieșit în stradă și s-au confruntat cu focuri de armă în apropierea sediului militar din capitala Khartoum.

ADVERTISEMENT

Directorul biroului lui Hamdok, Adam Hereika, a declarat pentru televiziunea al-Arabiya din Dubai că armata a preluat preluarea în ciuda unui acord pe care Hamdok la încheiat cu Burhan, în prezența unui trimis special al SUA, Jeffrey Feltman.

Hereika a acuzat armata că a provocat tulburări în estul Sudanului și că a folosit criza pentru a pune în aplicare o lovitură de stat.

Protestatarii care s-au opus preluării puterii de către armată au spart baricadele și au intrat pe strada care înconjura sediul militar din Khartoum, a arătat filmările de pe canalul de televiziune Al-Jazeera Mubasher din Qatar.

Înregistrările au arătat, de asemenea, soldați care stăteau lângă ei în timp ce protestatarii treceau pe lângă ei și mărșăluiau pe stradă.

Citând martori, televiziunea Al-Arabiya a spus că au fost răniți în confruntările în fața cartierului general al armatei. Cel puțin 12 persoane au fost rănite în confruntări, a declarat un comitet de medici, fără a oferi mai multe detalii.

O țară pe muchie de cuțit

Sudanul a început tranziția către democrație după o revoltă populară și înlăturarea în aprilie 2019 a președintelui Omar al-Bashir, un islamist evitat de Occident, care a condus țara timp de aproape trei decenii.

Conform unui acord din august 2019, armata împarte puterea cu oficiali numiți de grupuri politice civile într-un organism de conducere cunoscut sub numele de Consiliul Suveran, menit să conducă țara la alegeri până la sfârșitul anului 2023.

Țara este însă o scenă a tensiunilor după o tentativă eșuată de lovitură de stat produsă luna trecută care a generat acuzații între grupările militare și civile, care au împărțit puterea.

Armata trebuia să predea conducerea Consiliului suveran comun unei persoane civile în lunile următoare. Dar autoritățile de tranziție s-au străduit să avanseze în chestiuni, inclusiv dacă să-l predea pe Bashir Curții Penale Internaționale, unde este căutat pentru crime de război.

În ultimele săptămâni, oficialii civili au pretins credit pentru unele semne provizorii de stabilizare economică după o devalorizare bruscă a monedei și anularea subvențiilor pentru combustibil.

Feltman, trimisul special al SUA care a vizitat Sudanul sâmbătă și duminică, a declarat că Statele Unite sunt profund alarmate de relatările privind preluarea militară a guvernării de tranziție din Sudan. Feltman a avertizat că o preluare militară ar contraveni Declarației Constituționale a Sudanului și va pune în pericol asistența SUA.

Organizația Națiunilor Unite s-a arătat profund îngrijorată de rapoartele privind o lovitură de stat și încercările de a submina tranziția politică a Sudanului, a declarat Volker Perthes, reprezentant special al secretarului general al ONU pentru țară.

Liga Arabă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele despre o lovitură de stat militară în Sudan și a cerut tuturor părților să adere la un acord privind tranziția la democrație.

Pe lângă tensiunea politică, Sudanul se află în mijlocul unei crize economice profunde, marcată de o inflație record și de penurie de bunuri de bază, care începea să dea semne de relaxare pe fondul fluxurilor de ajutor internațional.

Statele occidentale au avertizat că orice preluare militară ar putea pune în pericol asistența financiară internațională extrem de necesară.

Forțele militare au luat cu asalt sediul radioului și televiziunii sudaneze din Omdurman, orașul geamăn Khartoum, și au arestat angajați, a anunțat Ministerul Informației pe pagina sa de Facebook.

Două partide politice majore, Umma și Congresul sudanez, au condamnat ceea ce au spus că este o lovitură de stat și campania de arestări.

Internetul părea să fie oprit în Khartoum.

Al-Arabiya a raportat că aeroportul a fost închis și zborurile internaționale suspendate.

ADVERTISEMENT
Tags: