News

Lovitură dură pentru Laura Codruța Kovesi! Ce se întâmplă la Secția de Investigare a Magistraților

19.04.2019 | 11:46
Lovitura dura pentru Laura Codruta Kovesi Ce se intampla la Sectia de Investigare a Magistratilor

Procurorii irganizează audieri maraton la Secția pentru Investigarea Magistraților în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi a fost pusă sub urmărire penală pentru represiune nedreaptă. Cel puțin 30 de persoane au fost audiate până acum în dosarul deschis în cazul unităţii de elită a DNA, care era coordonată direct de Kovesi.

Audieri maratton în dosarul Laura Codruta Kovesi în care este acuzată de represiune nedreaptă

Până acum au fost audiaţi avocati, oameni de afaceri şi procurori, care au spus anchetatorilor tot ce știau despre unitatea de elită de la DNA Ploiești și legăturile cu Laura Codruța Kovesi, candidat pricipal la funcția de procuror General al Parchetului European. Acuzația la adresa lui Kovesi invocă două infracțiuni – constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă.

După toate datele, ar fi vorba despre plângeri formulate de părți în dosarul care a fost gestionat de DNA Ploiești, unde procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu i-au investigat pe membrii familiei Cosma, unde tatăl, fost președinte CJ Prahova, și fiul, parlamentar PSD, au fost condamnați la închisoare.

Audieri dosar Laura Codruta Kovesi
Audieri maraton in dosarul Laurei Codruta Kovesi in dosarul in care este acuzata de represiune nedreapta

Kovesi, acuzată că a condus un grup infracțional format în interiorul DNA Ploiești

În noul dosar, în care Laura Codruța Kovesi este urmărită penal, procurorul de caz a fost recuzat de fosta șefă DNA, însă solicitarea i-a fost respinsă pe loc de procurorul Gheorghe Stan.

Oficial, Secția Specială de investigare a magistraților, SSIJ, afirmă că „faptele cercetate constau în aceea că, pe durata exercitării mandatului de procuror șef la Direcția Națională Anticorupție, în perioada 2015-2016, ar fi coordonat, prin activitatea efectiv desfășurată, prin ordine si dispoziții date, grupul infracțional inițiat de doi procurori și un ofițer de poliție judiciară, la care au aderat alți trei procurori și un alt ofițer de poliție judiciară, iar aceștia ar fi acționat, în mod coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals”.

Comunicatul mai spune că ar fi existat o circulară prin care Kovesi ar fi „admis posibilitatea audierii pe parcursul urmăririi penale a aceleiași persoane, atât în calitate de martor cu identitate protejată, cât si în aceea de martor cu identitate reală”.