News

Lovitură pentru românii cu credite. Ratele bancare cresc de la 1 ianuarie

Românii cu credite vor primi o importantă lovitură încă din debut de an 2023. De la 1 ianuarie, ratele bancare vor crește cu câteva sute de lei.
27.12.2022 | 09:40
Lovitura pentru romanii cu credite Ratele bancare cresc de la 1 ianuarie
Ratele bancare ale românilor vor crește de la 1 ianuarie 2023. Cetățenii vor plăti sute de lei în plus. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Anul 2023 va aduce atât vești bune pentru români, cât și vești pe care cetățenii nu vor să le audă. Pensiile și salariile vor crește, însă același lucru se va întâmpla, din păcate, și cu ratele bancare a sute de mii de cetățeni.

Ratele bancare ale românilor vor crește de la 1 ianuarie 2023. Cetățenii vor plăti sute de lei în plus

Încă din primele zile ale anului viitor, indicele IRCC, care calculează dobânda pentru creditele noi, va urca de la 4 la 5,7%, potrivit estimărilor analiștilor financiar.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că românii care au credite bancare cu dobândă variabilă vor plăti rate mai mari. Dacă luăm cazul unui credit de 250.000 lei, acordat pe 30 de ani, creșterea va fi de 291 de lei pe lună.

Cei mai afectați vor fi cei care şi-au luat credit cu dobândă variabilă după mai 2019. Se află în această situație aproximativ jumătate de milion de români.

ADVERTISEMENT

Potrivit ȘtiriTVR, cetățenii care şi-au cumpărat un apartament cu cel mai ieftin credit Nouă Casă vor plăti, de la 1 ianuarie 2023, aproape 1.800 de lei.

Vorbim astfel de o creștere cu aproape 300 de lei faţă de ultimele 3 luni ale anului 2022 și cu aproape 500 de lei faţă de cât au plătit în perioada iulie -septembrie 2022.

ADVERTISEMENT

”Este o perioadă în care dobânzile cresc, deci şi ratele cresc la creditele cu dobândă variabilă. Avem o dobândă de politică monetară ridicată la 6,75%, adică Banca Naţională împrumută mai departe băncile când au nevoie de lichiditate cu 7,75, deci o dobândă foarte ridicată”, susține Irina Chiţu – consultant fiscal, pentru postul public.

Ratele bancare vor suferi o nouă creștere de la 1 aprilie 2023

Dacă în ianuarie vom vorbi de un IRCC de 5,7%, din aprilie 2023, acest indice va trece de 6%. Asta echivalează cu noi majorări de credite.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, speriaţi de creşterea costurilor lunare, cei mai mulţi dintre români preferă să mai aştepte înainte de a-şi face un credit.

De notat că la lansarea sa, în mai 2019, IRCC a avut o valoare de 2,36%. Acest indice a avut un avans mai lent decât cel ROBOR.

ADVERTISEMENT