Stiri sportive

ACORD cu Galata! ŞEDINŢĂ la Doneţk cu Ahmetov

"Mircea Lucescu va fi noul antrenor al lui Galatasaray!" E fraza folosită din ce în ce mai des în ultimele zile de presă, atît cea turcă, cît şi cea ucraineană şi de fani. În special cei ai...
14.06.2014 | 01:07
ACORD cu Galata  SEDINTA la Donetk cu Ahmetov

“Mircea Lucescu va fi noul antrenor al lui Galatasaray!” E fraza folosită din ce în ce mai des în ultimele zile de presă, atît cea turcă, cît şi cea ucraineană şi de fani. În special cei ai Cim Bom. Care prinde contur din ce în ce mai tare după ce preşedintele turcilor, Unal Aysal, a confirmat pentru postul TV al clubului că există discuţii avansate cu Mircea Lucescu, dar că răspunsul final va fi dat luni!

În weekend, Il Luce reziliază contractul cu Şahtar 

În urmă cu căteva săptămîni, Lucescu s-a aflat pe malul Bosforului. “În vizită la nişte prieteni, să mănînc un peşte”, a explicat tehnicianul, la acea vreme. De fapt, Il Luce a negociat cu başcanii de la Galatasaray şi s-a înţeles, în linii mari, cu aceştia asupra datelor contractului. După ce Galata a reziliat contractul cu Roberto Mancini, a mai rămas un singur impediment pentru revenirea românului pe banca celei mai iubite echipe din Turcia: contractul cu Şahtar.

Presa ucraineană a dezvăluit că sîmbătă Mircea Lucescu se va întîlni la Doneţk cu mîna dreaptă a patronului Rinat Ahmetov, preşedintele Sergei Palkin, pentru a stabili termenii rezilierii contractului valabil încă un an. Întîlnirea va avea loc la Kiev, după care vor zbura cu avionul privat la Doneţk, “Nu va întîmpina probleme, după ce a scris istorie la Şahtior şi ţinînd cont de situaţia incertă din Ucraina”, spun ziariştii de la Doneţk, care se bazează şi pe relaţia mai mult decît specială pe care tehnicianul o are cu Ahmetov.

De ce pleacă Il Luce de la Doneţk, după 10 ani

Sub cîrma lui Lucescu, Şahtar a reuşit să cucerească opt titluri de campioană naţională (2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014), cinci Cupe ale Ucrainei (2004, 2008, 2011, 2012, 2013) şi cinci Supercupe (2005, 2008, 2010, 2012, 2013), însă cel mai important trofeu obţinut cu gruparea de pe Donbass Arena este Cupa UEFA, cîştigată în 2009, după finala de la Istanbul cu nemţii de la Werder Bremen (2-1). De ce ar pleca antrenorul desemnat de şase ori tehnicianul anului în Ucraina (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013), fiind cel mai longeviv tehnician din istoria lui Şahtar Doneţk? Securitatea şi nesiguranţa zilei de mîine. Iar decizia a fost luată în ziua în care Şahtiorul cîştiga ultimul titlu. “Era foarte mîhnit, cu toate că tocmai luase titlul. Şahtarul a fost obligată să joace ultimul meci din campionat, 2-0 cu Volyn Luţk, într-un sat, Cherkasi, aflat la 500 de kilometri de Doneţk, cu doar cîţiva fani în tribune. Şi-a dat seama că fotbalul nu mai e fotbal în Ucraina, în asemenea condiţii”, a dezvăluit un apropiat lui Lucescu pentru FANATIK.RO.

Galata, de la gustul amar la izul de revanşă

De ce acceptă Lucescu, o personalitate puternică, cu un CV grandios, să revină la Galatasaray, după ce a fost mazilit total nemeritat în urmă cu 12 ani, după ce a cîştigase Supercupa Europei contra deţinătoarei Ligii Campionilor, Real Madrid şi devenise campion în Turcia? Care mai este provocarea la cei 69 de ani să o ia de la capăt, după ce a refuzat de-a lungul ultimilor ani naţionalele României, Turciei, Ucrainei, milioanele arabilor sau oferte importante de la diverse cluburi europene? O explică preşedintele actual al Galatei, recunoscînd că turcii îi oferă, practic lui Lucescu dreptul legitim la o revanşă la nivel înalt pe banca Cim Bom: “Mircea a fost nevoit să plece de la Galata în 2002 într-un mod pe care nu îl merita, venind în locul lui Terim şi fiind demis pentru a-i face loc aceluiaşi Terim, după ce acesta a fost dat afară de la Milan. Cu toate astea, fanii îl iubesc enorm, iar orice alt antrenor decît Mircea Lucescu nu reprezintă o opţiune pentru noi. Fie că se numesc Jupp Heynckes, Eric Gerets sau Mustafa Denizli.”

luce2

Astfel, gustul amar provocat de demiterea din 2002, îmbinat cu recunoaşterea valorii sale la nivel mondial încununată de longetivitatea plină de succes a antrenorului Lucescu pe banca Şahtarului, s-a transformat, la 69 de ani, în cel mai de preţ elixir pentru tehnicianul Mircea Lucescu: provocare! Românul vrea revanşa faţă de Galatasaray, echipa care îşi recunoaşte greşeala şi se înclină în faţa sa, gata să-i ofere buget nelimitat şi mînă liberă pentru un final de carieră într-un loc unde românii s-au simţit mereu chiar mai bine ca acasă.

3 ani este perioada medie de antrenorat a lui Lucescu pe banca unei echipe

33 de ani de activitate de tehnician are Mircea Lucescu

14 ani se împlinesc pe 1 iulie de la data primei numiri a lui Lucescu pe banca Galatei

luce1

 

 P: Pariaza la Cupa din 2014 cu Unibet! Bonus de 150 RON la inregistrare!

Tags: