News

Măcelarul din Sevilla! Sfertul UMBRIT de o DRAMĂ

Franţa - Germania aduce faţă în faţă două dintre cele mai spectaculoase echipe ale turneului final. Este primul duel 100% european din faza eliminatorie a Mondialului. Meciul va avea loc la ora...
04.07.2014 | 00:08

Franţa – Germania aduce faţă în faţă două dintre cele mai spectaculoase echipe ale turneului final. Este primul duel 100% european din faza eliminatorie a Mondialului. Meciul va avea loc la ora 19:00 pe Maracana din Rio de Janeiro. 

Istoria confruntărilor dintre Franţa şi Germania este dominată însă de un episod sîngeros de la campionatul mondial din 1982 din Spania care era să se soldeze cu o tragedie.  

Unul dintre cele mai spectaculoase meciuri

Franţa şi Germania de Vest s-au întîlnit în semifinala campionatului mondial din 1982, pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla. Meciul a fost cîştigat de nemţi după executarea loviturilor de departajare cu 5-4, după ce în primele 120 de minute, scorul a fost 3-3.

pen

Partida este considerată una din cele mai spectaculoase din istoria campionatelor mondiale, însă un incident petrecut în minutul 57 al meciului a creat unul dintre cele mai mari controverse din istoria fotbalului.

Intervenţia criminală

La doar 10 minute după ce a intrat pe teren la francezi, în minutul 57 al meciului, cînd scorul era egal, 1-1, Patrick Battiston scapă singur cu portarul Harald Schumacher, care iese să îl blocheze.

Francezul apucă să trimită mingea pe lîngă portarul german, şi puţin pe lîngă poartă, însă Schumacher nu se mai opreşte şi, într-o săritură criminală, îl loveşte violent cu corpul drept în faţă pe atacantul francez, care rămîne inert pe teren.

Fără ca măcar arbitrul să acorde fault, ce cartonaş, ce eliminare!, în urma loviturii, Battiston a intrat în comă, a fost oxigenat chiar acolo, pe gazon, avînd o vertebră afectată şi 3 dinţi lipsă. Platini a declarat ulterior: „Am crezut că a murit, nu mai avea puls şi faţa îi era palidă!”…

FR - RFA 1982 - battiston

Inamicul public

Portarul Harald Schumacher nu a primit nici o sancţiune din partea arbitrului şi a continuat jocul ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat, cu o repunere din 6 metri. După meci, el a pus paie pe foc şi cînd a aflat la conferinţa de presă că Battiston şi-a pierdut 3 dinţi a declarat: „Dacă doar atît a păţit, îi voi plăti eu coroana dentară!”

1ager20

Ulterior, Schumacher şi cerut scuze personal de la Battiston pentru acea intervenţie dură, scuze care au fost acceptate de atacantul francez.

Platini: „Este cel mai frumos meci pe care l-am jucat!”

Semifinala aceea dintre Franţa şi Germania a fost un meci incredibil. Nemţii au înscris primii prin Litbarski în minutul 17, însă francezii au egalat 10 minute mai tîrziu prin Platini din penalty.

În prelungiri s-a intrat cu acest scor, însă francezii au reuşit să puncteze de două ori în primele 8 minute, prin Tresor şi Girrese, şi se părea că Franţa va juca finala. însă germanii nu au cedat şi au reuşit să egaleze prin golurile lui Rummenigge din minutul 102 şi Fischer în minutul 108.

Nemţii au tranşat calificarea după loviturile de departajare, însă eşecul nu l-a oprit pe Platini să exclame că: „Este cel mai frumos meci pe care l-am jucat!”. Germania de Vest a pierdut cu 1-3 finala cu Italia, în care a strălucit Paolo Rossi, „ucigaşul” Braziliei în grupa semifinală C, cu toate golurile victoriei decisive pentru semifinale, 3-2 pentru viitorii campioni mondiali.

a06b07545881a13a484e27b1e2df54d3

32 de ani mai tîrziu, meci pentru calificarea în semifinale 

La prima vedere, germanii pleacă cu prima şansă în disputa cu Franţa, dar echipa lui Didier Deschamps este foarte puternică, are potenţial, stă bine în teren şi a reuşit pînă acum să marcheze mult. De partea cealaltă, Germania e obişnuită cu fazele superioare ale turneelor finale şi e în căutarea celei de a patra semifinale la rînd la Campionatele Mondiale.

Jocul echipei lui Joachim Low nu este perfect, în ciuda startului lansat cu Portugalia, scor 4-0. A avut pînă acum probleme cu echipele africane pe care le-a întîlnit. A făcut doar egal, 2-2, cu Ghana şi a cîştigat abia după prelungiri optimea cu Algeria, 2-1 după 2-0.

neuer

 

Cele două meciuri reprezintă un semnal de alarmă pentru Mannschaft, care trebuie să îşi ridice nivelul jocului în faţa unui adversar capabil să pedepsească orice inexactitate în apărarea Germaniei.

Nemţii, aproape de un nou record la Mondial

Meciul va fi unul echilibrat, nici una dintre echipe nu va risca nimic avînd în vedere miza imensă a jocului. Confruntarea poate fi decisă de o acţiune individuală sau una de viteză, care să destabilizeze apărarea adversă, mai ales că ambele echipe au arma contraatacului foarte bine „ascuţită”.

joc

 

Însă, chiar dacă nu au impresionat în optimi, germanii au prima şansă, formînd o echipă mai experimentată, care ştie să gestioneze o astfel de partidă. Dacă Germania va cîştiga, va fi prima echipă care se califică pentru a 4-a oară la rînd în semifinalele unui turneu final de campionat mondial.

Echipele probabile: 

Franţa (4-3-3): Lloris – Debuchy, Varane, Koscielny, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Valbuena, Giroud, Benzema. Antrenor: Didier Deschamps.

Germania (4-3-2-1): Neuer – Boateng, Mertesacker, Hummels, Howedes – Schweinsteiger, Lahm, Kroos – Ozil, Goetze – Muller. Antrenor: Joachim Low.