News

MAE, alertă de călătorie pentru Franța. Parisul și alte zone ar putea fi paralizate de fermieri

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o alertă de călătorie pentru Franța. Parisul și alte zone ar putea fi paralizate de fermieri
28.01.2024 | 22:09
MAE alerta de calatorie pentru Franta Parisul si alte zone ar putea fi paralizate de fermieri
Alertă de la MAE pentru românii care se află sau călătoresc în Franța. Paris și marile orașe ar putea fi blocate de fermieri. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O alertă de călătorie pentru românii care se află sau tranzitează Franța a fost emisă duminică, 28 ianuarie 2024, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Mai multe zone din Hexagon ar putea fi blocate de protestele fermierilor.

Alertă de la MAE pentru românii care se află sau călătoresc în Franța. Paris și marile orașe ar putea fi blocate de fermieri

În ultimele zile, acțiunile de protest ale fermierilor au luat amploare în mai multe state din Europa. În Franța, au fost foarte multe blocaje de autostrăzi şi șosele. Drumurile au fost ocupate cu mașini agricole. Tot mai mulți fermieri s-au alăturat mişcării sociale.

ADVERTISEMENT

Săptămâna care urmează se anunță una cel puțin la fel de tensionată în statul din vestul Europei. Protestatarii amenință să ajungă la Paris şi să blocheze capitala franceză. Guvernul caută soluţii pentru a calma furia.

În aceste condiții, de la București, Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Hexagon că sindicatele care grupează majoritatea fermierilor francezi au anunţat blocaje ale accesului în capitala franceză pentru luni, 29 ianuarie 2024, începând cu ora 14:00.

ADVERTISEMENT

Din comunicatul MAE aflăm că ”fermierii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure-et-Loir, Ile-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Maritime şi Somme intenţionează să blocheze toate axele principale spre Paris, pentru o perioadă nedeterminată”.

De asemenea, fermierii din departamentul Lot-et-Garonne au anunţat că intenţionează să se deplaseze cu tractoarele, luni, pentru a bloca piaţa din localitatea Rungis, de lângă Paris (departamentul Val-de-Marne), mai arată Ministerul de Externe. De la București se mai anunță că, tot în această perioadă, sunt posibile blocaje şi în alte zone din Franţa.

ADVERTISEMENT

Sfaturi pentru români în contextul protestelor fermierilor din Franța

MAE mai anunță că cetățenii români sunt sfătuiţi să urmărească informaţiile privind traficul rutier, consultând pagina internet oficială https://www.bison-fute.gouv.fr/, disponibilă şi în versiunea mobilă: http://m.bison-fute.gouv.fr.

Conaționalii noștri pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Paris: +33147052966 și +33147052755. Cei care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență, în funcție de circumscripția consulară de reședință, astfel:

ADVERTISEMENT
  •  Consulatul General al României la Paris: +33680713729;
  •  Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;
  •  Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;
  •  Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe mai ”recomandă consultarea paginilor de Internet: http://paris.mae.ro, https://cgparis.mae.ro/, http://lyon.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, www.mae.ro, și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie”.

ADVERTISEMENT