Fotbal intern

BAIA MARE – STEAUA. “Au fugit de la coasă să vadă Real Madrid”

Fotbalul din Baia Mare a revenit în prim plan în acest sezon. Nou promovată în liga secundă, FCM e lider în seria II-a însă cel mai important meci al sezonului pentru maramureşeni se va juca...
29.10.2015 | 00:01

Fotbalul din Baia Mare a revenit în prim plan în acest sezon. Nou promovată în liga secundă, FCM e lider în seria II-a însă cel mai important meci al sezonului pentru maramureşeni se va juca joi, de la ora 20:30 împotriva Stelei în optimile Cupei României. 

Meciul de Cupă împotriva Stelei a creat emulaţie în oraş, dar şi în comunele limitrofe. De fiecare dată cînd o echipă de tradiţie a venit la Baia Mare, suporterii ardeleni au umplut stadionul “Viorel Mateianu” pînă la refuz, iar “Dealul Florilor”, la poalele căruia se află stadionul, era o peluză naturală unde fanii mai puţin norocoşi se înghesuiau să vadă partida cu binoclul.

Marele Real Madrid la Baia Mare

În sezonul 1982-1983, FC Baia Mare juca în Cupa Cupelor cu deţinătoarea trofeului şi cea mai titrată echipă din lume, Real Madrid. Era un vis devenit realitate pentru jucătorii şi fanii din Baia Mare.

Echipa al cărei lider era Viorel Mateianu juca în liga secundă în acel sezon, din cauza problemelor financiare. Totuşi, o “dublă” cu Real Madrid era şansa lor să intre în istorie.

Prima manşă avea loc în Baia Mare şi “galacticii” au venit în România cu prima echipă. Pe bancă era Alfredo Di Stefano, iar din teren, echipa era condusă de Camacho.

“Aveam prieteni care au fugit de la coasă să vadă meciul” 

Un meci Baia Mare – Real Madrid era visul iubitorilor de fotbal din zonă, care nu sînt deloc puţini. Asta s-a văzut la partida din Cupa Cupelor. Pe o rază de 60 de km în jurul oraşului, toată lumea care iubea fotbalul vroia să vadă meciul.

Petru, un mare fan al fotbalului din zonă a vorbit pentru FANATIK.RO despre atmosfera din ziua marelui meci, disputat pe 15 septembrie 1982:

“Oricine vroia să ajungă la meci. Eu nu îl puteam rata şi chiar dacă nu aveam bilet, am plecat spre Baia Mare în ziua partidei. Am fost mulţi, vreo 30 care am plecat la meci. Am închiriat o dubă care să ne ducă. Pe vremea aceea era greu pentru că nu prea erau maşini.

Alte vremuri. Stăteam ca sarmalele în dubă, mai ales că aveam de făcut vreo 60 de km. Aveam prieteni care au fugit de la coasă să vadă meciul”, ne spune Petru.

La acea vreme, fiecare fan al fotbalului din afara oraşului încerca să să “lipească” de o maşină care să îl ducă la Baia Mare.

“Copacii de lîngă stadion erau > cu oameni” 

În jurul stadionului a fost nebunie. Nu existau bilete nici la negru şi era nebunie în jurul stadionului. Capacitatea era de 20.000 de locuri pe bănci, însă la meci au fost peste 30.000 de fani, care căutau să vadă prin orice mijloace partida:

“Noi ne-am urcat în copaci. Nu aveam bilet, nu existau nici la negru tichete. A fost nebunie lîngă stadion. Pînă la urmă noi am prins un loc în copac şi am văzut cît de cît meciul.

Oricum, copacii de lîngă stadion erau împodibiţi cu oameni. La un moment dat, o salcie a cedat în timpul meciului şi oamenii au căzut de pe ea, dar nu au păţit nimic”, a spus Petru.

Cei 30.000 de oameni din tribune şi-au dus echipa spre un rezultat pozitiv. FC Baia Mare a încheiat la egalitate, 0-0 meciul tur cu Real Madrid, care s-a disputat pe 15 septembrie 1982. Duelul nu a fost lipsit de controverse, maramureşenii avînd un gol nevalidat la un şut năprasnic al lui Koller, care a lovit bara transversală, iar publicul pretindea că mingea căzuse în spatele liniei porţii.

Ardelenii au deschis tabela pe Bernabeu

În retur, FC Baia Mare a marcat prima pe Santiago Bernabeu împotriva deţinătoarei trofeului prin Koller în minutul 12. A fost momentul în care echipa lui Di Stefano a conştientizat că poate să sufere o ruşine în cupele europene.

Real Madrid a marcat apoi de 5 ori consecutiv prin Juan Gómez Gonzalez Juanito, Isidro Diaz Gonzalez, Francisco Garcia Hernandez, Carlos Alonso Gonzalez Santillana şi John Metgod.

VEZI VIDEO REZUMAT ÎN RETUR:

În final de meci, Viorel Buzgău a marcat pentru 2-5. Chiar dacă Real Madrid a eliminat FC Baia Mare, “dubla” din luna septembrie 1982 rămîne de neuitat de suporterii ardelenilor care au avut ocazia să vadă în oraşul lor cea mai titrată echipă din istoria fotbalului.