News
notix pixel id

Mașinile de la care hoții nu fură niciodată catalizatoare. Toți șoferii trebuie să știe

Catalizatoarele sunt foarte vânate de hoții de mașini. Din acest punct de vedere, unele autovehicule sunt la mare căutare, în timp ce altele nu reprezintă un interes major.
15.01.2022 | 12:42
Mașinile de la care hoții nu fură niciodată catalizatoare. Toți șoferii trebuie să știe
Mașinile de la care hoții nu fură niciodată catalizatoare. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Catalizatoarele sunt placate cu minerale rare, care costă sume uriașe pe piaţa neagră. Tocmai de aceea, hoții de mașini sunt mereu în căutare să dea o nouă lovitură.

Paladium-ul folosit pentru a filtra noxele este extrem de scump, de aproape 3000 de dolari pe uncie (28 grame), iar preţul este în creştere, conform News.ro.

Maşinile vânate cel mai des pentru catalizatoare

Hoţii preferă de obicei maşinile cu gardă mare la sol, precum SUV-urile, MPV-urile sau pick-up-urile, pentru că se pot băga mai uşor sub acestea când sunt parcate. În general sunt vizate maşini ceva mai vechi, deoarece că ar avea catalizatoare mai valoroase.

ADVERTISEMENT

Destul de vânate sunt şi maşinile care au motoare cu ardere internă, mai ales cele fabricate în Germania.

Cele mai căutate maşini de hoţii de convertoare catalitice sunt modelele cu propulsie hibridă. Câteva exemple ar fi Toyota Prius, Honda Jazz, Toyota Auris şi Lexus RX, scrie promotor.ro.

ADVERTISEMENT

Mașinile de la care hoții nu fură niciodată catalizatoare

Hoți au mari probleme cu modelele mai noi de automobile, cum ar fi modelele Honda Accord și Jazz (anul producției 2015), deoarece acestea au catalizatorul instalat în interiorul compartimentului motor.

Cel mai puțin valoroase catalizatoare au mărcile Ford, Chevy, Jeep, Dodge, Mazda, Nissan, Subaru, Hyundai și Chrysler, conform site-ul Carphrases.com.

ADVERTISEMENT

Totodată, mașinile electrice nu sunt deloc atractive pentru hoți, deoarece acestea nu au convertoare catalitice.

Cum se pot apăra șoferii de hoţii de catalizatoare

Un sfat important este să parchezi mereu în zone luminate şi, dacă se poate, supravegheate video. De asemenea se recomandă parcarea lângă garduri, pereţi sau borduri, cu evacuarea cât mai aproape de acestea.

ADVERTISEMENT

Pentru a te proteja de hoții de catalizatoare, maşina nu trebuie să fie urcată cu două roţi pe trotuar, pentru că astfel hoţii nu vor mai avea nevoie de cric. Dacă ai catalizatorul înşurubat la maşină, cere sudarea lui la service.

Bineînțeles, situația ar fi mult mai sigură dacă ai avea un garaj și ai putea parca maşina înăuntru.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri