News

Medic din România, despre dilema se moare ”de Covid-19” sau ”cu Covid-19”. Ce se întâmplă la autopsii

21.07.2020 | 09:40
Medic din Romania despre dilema se moare de Covid19 sau cu Covid19 Ce se intampla la autopsii
ADVERTISEMENT

România a raportat, de la startul pandemiei de Covid-19, peste 2.000 de decese după infectarea cu această boală extrem de periculoasă.

În continuare, în ciuda opiniilor din lumea medicală, în spațiul public încă se duce o dispută pe tema dacă ”se moare de Covid” sau ”se moare cu Covid”.

ADVERTISEMENT

Un medic din București, implicat în prima linie a luptei cu coronavirus, care realizează și autopsii ale persoanelor decedate cu această boală, a explicat pe larg subiectul deceselor din această perioadă.

Un medic din România tranșează dilema dacă ”se moare de Covid-19” sau ”se moare cu Covid-19”.

Sabina Zurac, directorul medical al Spitalului Colentina din Capitală a vorbit despre evoluția cazurilor de coronavirus în unitățile medicale și ce se întâmplă de fapt după ce un om moare cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Aceasta a explicat modul în care decurg autopsiile pe care le realizează și cât de ridicat este riscul pentru cei implicați în acest proces.

”Până acum am făcut patru autopsii. Să vă precizez cadrul legislativ în care se pot face autopsii. În situațiile în care diagnosticul este clar, există testare realtime de PCR care confirmă și reconfirmă infecția cu COVID, tabloul clinic este tipic de COVID, autopsia nu mai e necesară.

ADVERTISEMENT

Cuvintele din ordinul de ministru 570/2020 sunt foarte clare, autopsia nu mai e necesară. Motivele prin care legiuitorul explică această afirmație se referă la riscul pe care îl are personalul medical care urmează să facă autopsia, de contaminare.

Trebuie să știți că din toate lichidele biologice pe care le avem în corp, lichidul de la nivel bronhioalveolar are risc de contagiozitate de 90%.”, a spus directorul medical al Spitalului Colentina la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Care sunt situațiile în care se moare ”cu” Covid sau ”de” Covid

Medicul de la Colentina a argumentat apoi, prin două exemple extrem de concludente, situațiile în care se poate vorbi de un deces al pacienților ”cu” coronavirus, respectiv ”de” coronavirus.

”Să ne gândim la o persoană care are cancer cu metastază. Dacă persoana respectivă este la pat, abia respiră, nu se poate ridica din pat, are nevoie de îngrijire 24 de ore din 24 și este vizitat de cineva infectat cu COVID-19, se va infecta și ea, va muri, dacă moare într-o zi două, cu infecția SARS-CoV-2.

Dacă acea persoană încă se mai deplasează prin casă, e slăbită, nu mai are putere și se infectează cu coronavirus, atunci moare și de boala lui, și cu Covid. În acest caz, s-a murit cu Covid-19.”, a spus medicul Zurac.

În ceea ce privește varianta cazurilor în care se moare din cauza Covid-19, Dr. Zurac a spus: ”Există însă persoane care au cancer. Trăim într-o lume cu medicamente miraculoase. Omul respectiv poate să aibă metastază, dar iși vede de activitate, iese din casă, este absolut independent.

Acesta, dacă se infectează cu coronavirus, face pneumonie din cauza virusului și moare de pneumonie, el moare de Covid. Dacă nu se întâlnea cu Covid, această persoană mai putea trăi un an, poate doi.”, a mai spus medicul pentru postul de știri.

ADVERTISEMENT